Skip to main content

Η κρίσιμη επίσκεψη του Γενς Στόλτενμπεργκ στα Σκόπια

Πρόθεση του ΝΑΤΟ είναι αυτή τη φορά το ζήτημα να λυθεί έως τη Σύνοδό της τον ερχόμενο Ιούλιο και προς αυτή την κατεύθυνση πιέζει ο γ.γ. της Συμμαχίας.

Τη στιγμή που στη Νέα Υόρκη θα ξεκινά ο νέος κύκλος επαφών για το σκοπιανό ζήτημα, πίσω στα Σκόπια θα λαμβάνει μια χώρα μια επίσκεψη με έντονο, από κάθε άποψη, σημειολογικό αλλά και ουσιαστικό περιεχόμενο. Συγκεκριμένα, ο λόγος αφορά στην επίσκεψη που θα κάνει στη γειτονική χώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Αν αυτό λέει κάτι για τις ισορροπίες που αρχίζουν να διαμορφώνονται στην περιοχή, τότε η Αθήνα θα πρέπει να το ερμηνεύσει και μάλιστα άμεσα. Πρόθεση της Συμμαχίας είναι αυτή τη φορά το ζήτημα να λυθεί έως τη Σύνοδό της τον ερχόμενο Ιούλιο.

Μέχρι τότε, και ο Έλληνας υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμένος, θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη μεγάλη υποχώρηση αποδεχόμενος τη λύση της διπλής ονομασίας. Ήδη, η πρώτη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση έγινε μετά το άτυπο μίνι υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου. Απομένουν όμως να γίνουν πολλά προς την ίδια κατεύθυνση, μέχρι τότε.

Πολύ έδαφος στην πορεία που πρέπει να γίνει, ενδεχομένως, να καλυφθεί στη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στο Νταβός, αν γίνει. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν έχει οριστικοποιηθεί η παρουσία εκεί του Ελληνα πρωθυπουργού. Κατά συνέπεια, τίποτα δεν μπορεί να προβλεφθεί, προς το παρόν.