Skip to main content

Οι λεπτές ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της συμφωνίας

Ποιοι στοχοποιούνται, ποιοι διαφοροποιούνται, τι προβλέπει ο κώδικας δεοντολογίας που υπέγραψαν πριν τις εκλογές όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές.

Λεπτές είναι οι ισορροπίες μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει και της ψήφισης της επικείμενης συμφωνίας. Αν η κοινοβουλευτική ομάδα είναι ένα ζητούμενο, δεν είναι το μόνο, καθώς πέρα από την κομματική... πειθαρχία υπάρχει και το κόμμα, όπου οι εντάσεις είναι πλέον εμφανείς και τα «καρφιά» παίρνουν και δίνουν.

Η διαπραγμάτευση και τα όσα δραματικά βιώνει η χώρα έχουν επισκιάσει τις εσωτερικές «κόντρες» στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν τις έχουν σβήσει όμως. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που περιμένουν να τελειώσει το εθνικό ζήτημα για να βγάλουν ξανά τα... μαχαίρια επιδιώκοντας «ξεκαθαρίσματα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο στόχαστρο των μελών της «Αριστερής Πλατφόρμας», αλλά και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη είναι ο ευρωβουλευτής, Κώστας Χρυσόγονος.

Πληροφορίες της Voria.gr αναφέρουν ότι θα τεθεί σύντομα θέμα για τη στάση του ευρωβουλευτή και κυρίως για την προ μηνών επιστολή του, την οποία ποτέ δε χώνεψαν οι «παραδοσιακοί ΣΥΡΙΖΑίοι».

Προηγείται όμως η συμφωνία, όπου πολλοί επιχειρούν να φορτώσουν στην «Αριστερή Πλατφόρμα» διάφορα, λόγω της προσπάθειας που γίνεται από τους εκπροσώπους της να μην περάσουν μια σειρά από μέτρα, ειδικά μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα.

Άλλωστε, και επισήμως η ερμηνεία του αποτελέσματος σε σχέση με την πορεία της διαπραγμάτευσης, που φέρνει νέο τρίτο και μάλιστα βαρύτατο μνημόνιο, δεν είναι ίδια ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέρα από τις αριθμητικές ισορροπίες υπάρχουν και βαθύτατα πολιτικά ζητήματα. Αυτά έχουν αναδειχθεί σε μείζονα εσωτερικά ζητήματα, ενώ έχουν προσωποποιηθεί, με αποτέλεσμα από όλες τις πλευρές να γίνονται στοχοποιήσεις.

Ήδη με σειρά δημοσιευμάτων και αναρτήσεων στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, τα μέλη της «Αριστερής Πλατφόρμας» έχουν πάρει θέση απέναντι σε όσους τους κατηγορούν ότι με τη στάση τους δυσκολεύουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Η Γ' αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ανήρτησε στο facebook δημοσίευση που αναφέρεται σε «δεξιές, αλλά και αριστερές μονταζιέρες», σχετικά με τις δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη για την επικείμενη συμφωνία.

«Όλα τα κανάλια αλλά και όσοι θέλουν να αποβάλουν την πλατφόρμα από τον ΣΥΡΙΖΑ (Κούλογλου κτλ.) έκοψαν το πρώτο μέρος αλλάζοντας όλο το νόημα των λεγόμενων του Λαφαζάνη. Όποιος διαβάζει τις μονταζιέρες χωρίς να δει ο ίδιος το βίντεο βγάζει συμπέρασμα ότι ο Λαφαζάνης ακολουθεί μια γραμμή που δεν θέλει καμία συμφωνία πράγμα αναληθές όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Προβάλλει δε τη θέση που διατύπωσε ο κ. Λαφαζάνης: «Θέλουμε όμως μια συμφωνία που να σέβεται την αξιοπρέπεια της χώρας και του λαού μας και να ανοίγει παράθυρα για μια διέξοδο από την σημερινή κρίση. Δεν θέλουμε στα δυο αποτυχημένα μνημόνια να προσθέσουμε και ένα τρίτο μνημόνιο σκληρής λιτότητας...».

Στην «Αριστερή Πλατφόρμα» υποστηρίζουν ότι στέκονται συνεπείς στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο λαό, αλλά και στο πραγματικό μήνυμα του «όχι» στο δημοψήφισμα. Υπονοώντας ότι κάποιοι άλλοι είναι οι ασυνεπείς; Προφανώς...

«Αλήθεια όλοι αυτοί οι Κούλογλοι και Χρυσόγονοι πόσο στήριξαν το ΟΧΙ; Αν κάποιος πρέπει να πάρει ποδάρι από τον Σύριζα είναι αυτά τα σιγανά ποταμάκια... να πάνε με τους θιασώτες του Ναι», αναφέρεται στην ίδια ανάρτηση στο ιστολόγιο «Άνεμος Αντίστασης».

Πάντως, διαφοροποίηση από τους βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφιση της συμφωνίας δύσκολα θα υπάρξει.

Η Γιάννα Γαϊτάνη, που ανήκει σε μια από τις πιο αριστερές τάσεις του κόμματος είναι αναμενόμενο να διαφοροποιηθεί από την κεντρική γραμμή. Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου θα ζυγίσουν καλά όλα τα δεδομένα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπερισχύει κάποια στάση τους σε σχέση με άλλη.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πάντως επισήμαναν στη Voria.gr ότι υπάρχει ο κώδικας δεοντολογίας του κόμματος, τον οποίο έχουν υπογράψει όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Τι αναφέρει αυτός; Ότι οι βουλευτές «δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους ίδιους» και επίσης είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος.

Και για όσους κάνουν βήματα παραπάνω, στον κώδικα δεοντολογίας αναφέρεται ότι «η παραίτηση όλων των βουλευτών είναι στη διάθεση του κόμματος. Το κόμμα μπορεί να ζητήσει την παραίτηση βουλευτή, με απόφαση των κεντρικών καθοδηγητικών του οργάνων (Κεντρική Επιτροπή, Διαρκές/Έκτακτο/Τακτικό Συνέδριο), στις εξής περιπτώσεις:

-Όταν αρνείται να υλοποιήσει συλλογικές δεσμευτικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος.

-Όταν αρνείται να υλοποιήσει συλλογικές δεσμευτικές αποφάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

-Όταν κατηγορείται για σοβαρό ποινικό ή οικονομικό αδίκημα ή για πράξη μεγάλης κοινωνικής απαξίας που αντιβαίνει τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, και οι εξηγήσεις του κρίνονται ανεπαρκείς από τα όργανα του κόμματος.

-Όταν έχει δημόσια συμπεριφορά που τα όργανα του κόμματος κρίνουν ότι πλήττει το κύρος του κόμματος και την αξιοπρέπεια των μελών και των ψηφοφόρων του.

Προφανώς, η ελεύθερη διατύπωση προσωπικής γνώμης είναι αναφαίρετο δικαίωμα και δεν περιορίζεται σε καμία περίπτωση, όπως προβλέπεται και από το καταστατικό του κόμματος. Για να ζητηθεί η παραίτηση βουλευτή πρέπει να υπερψηφιστεί από το 50%+1 του συνόλου των μελών του οργάνου στο οποίο συζητείται».