Skip to main content

Στην Ελλάδα η μακροβιότερη κρίση των τελευταίων 100 ετών διεθνώς

Η μακροβιότερη ύφεση των τελευταίων 100 ετών στον δυτικό κόσμο και η δεύτερη μεγαλύτερη σε ένταση μετά από εκείνη στις ΗΠΑ τη δεκαετία του '20.
Αντιμέτωπη με σημαντικές και επίμονες στρεβλώσεις, όπως η ανεργία, οι μειωμένες δημόσιες δαπάνες, το δυσθεώρητο εμπορικό έλλειμμα και η χαμηλή ιδιωτική κατανάλωση, ήταν και παραμένει η ελληνική οικονομία. Η εικόνα αυτή, παρά την όποια πρόοδο έχει σημειωθεί, αποτελεί απότοκο της πρωτοφανούς σε διάρκεια και ένταση ύφεσης που έχει πλήξει την χώρα.
 
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη μακροβιότερη ύφεση των τελευταίων 100 ετών στον δυτικό κόσμο και τη δεύτερη μεγαλύτερη σε ένταση μετά από εκείνη στις ΗΠΑ τη δεκαετία του '20.
 
Όπως εκτιμούν ανεξάρτητοι παρατηρητές (ΣΕΒ και όχι μόνο), μπορεί η χώρα μας να έχει διορθώσει ορισμένες θεμελιώδεις μακροοικονομικές ανισορροπίες, όπως το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, ωστόσο είναι ακόμη πολύ πίσω, καθώς απομένουν να γίνουν πολλά. Για την ακρίβεια, σε αντίθεση με όσους θεωρούν ότι βρισκόμαστε στο τέλος της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, η αλήθεια είναι πως είμαστε ακόμη στην αρχή, επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
 
Και μπορεί και σε άλλες χώρες να παρατηρείται το φαινόμενο των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (στο σύνολο των χωρών - μελών του ΟΟΣΑ μόνο το 7,3% των συστάσεων έχει υλοποιηθεί), όμως η ελληνική ιδιαιτερότητα έχει να κάνει με το γεγονός ότι η χώρα τελεί υπό αυστηρή επιτροπεία. Αλλά εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα.
 
Η χώρα υπολείπεται ακόμα και στα στοιχειώδη: Για παράδειγμα, εξακολουθεί να υπολείπεται ακόμα και στις γνωστικές δεξιότητες των 15χρονων μαθητών. Κι εύλογα γεννάται το ερώτημα: ποιο είναι το μέλλον της;
 
Προς το παρόν, απάντηση σε αυτό δεν μπορεί να δοθεί από πουθενά και κανέναν. Το κακό όμως είναι ότι κάπως έτσι «παγιδεύεται» και η επόμενη μέρα ή για την ακρίβεια η μεθεπόμενη γενιά των Ελλήνων...