Skip to main content

Ρουμανία: Οι μαζικότερες διαδηλώσεις από την πτώση του κομμουνισμού

Η χαλάρωση του νομικού πλαισίου κατά της διαφθοράς στη Ρουμανία οδήγησε στις μαζικότερες διαδηλώσεις από την πτώση του κομμουνισμού.

Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες σε 56 πόλεις και χωριά σε όλη τη Ρουμανία ενώ μόνον στην πρωτεύουσα, το Βουκουρέστι, περισσότεροι από 100.000 πολίτες αψήφισαν το κρύο για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους στο αμφιλεγόμενο διάταγμα της κυβέρνησης που ουσιαστικά επιτρέπει να μένουν ατιμώρητες περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας όταν η οικονομική ζημιά δεν υπερβαίνει τα 200.000 ρουμανικά λέι (50.000 ευρώ). Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Hotnews ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση στο Βουκουρέστι των τελευταίων 25 ετών.

«Είμαστε εδώ», λέει ένας διαδηλωτής, «για να προστατεύσουμε την πατρίδα μας από εγκληματίες που επιχειρούν να καταχραστούν τους νόμους της Ρουμανίας. Θέλουμε να υπερασπιστούμε τα δικά μας δικαιώματα και συμφέροντα και όχι τα δικά τους».

Βίαια επεισόδια

Από τις χθεσινές μαζικές και ως επί το πλείστον ειρηνικές διαδηλώσεις δεν έλειψαν όμως και τα επεισόδια. Βίαιες συμπλοκές μεταξύ μεμονωμένων διαδηλωτών και της αστυνομίας ξέσπασαν χθες το βράδυ μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 αστυνομικοί και 2 πολίτες. Οι αρχές προχώρησαν σε 20 προσαγωγές αλλά και στην κατάσχεση μεγάλου αριθμού από βόμβες μολότοφ.

Πέρα από το διάταγμα για τις περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας, η κυβέρνηση έχει καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει τη χορήγηση αμνηστίας σε όσους έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις και έχουν τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης κάτω των πέντε ετών. Η προωθούμενη διάταξη αναμένεται να ωφελήσει περί τους 2.500 κρατούμενους, ανάμεσά τους και αρκετοί πολιτικοί που εκτίουν ποινές για υποθέσεις διαφθοράς. Δεδομένης της έντασης που έχει προκληθεί όμως, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην συμπεριλάβει τελικά και την αμνηστία στο επίμαχο διάταγμα.

Ο σοσιαδημοκράτης πρωθυπουργός Σορίν Γκριντεάνου υπεραμύνθηκε πάντως εκ νέου των αποφάσεών του: «Δεν μας επιτρέπει το σύνταγμα να χορηγούμε αμνηστία; Δεν προβλέπει ότι επιτρέπεται; Ναι, μπορούμε. Συνεπώς τα διατάγματα δεν παραβιάζουν την ισχύουσα νομοθεσία».

Η χαλάρωση του νομικού πλαισίου κατά της διαφθοράς έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Βρυξελλών. «Η μάχη κατά της διαφθοράς πρέπει να ενταθεί και όχι να ανακληθεί», διεμήνυσαν ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ αλλά και ο αναπληρωτής του Τίμερμανς, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «παρακολουθεί τις πρόσφατες εξελίξεις με μεγάλη ανησυχία». Το διάταγμα δεν συνιστά «ούτε καλό, ούτε και σωστό μήνυμα», σχολίασε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο.

Ιδιαίτερα επικριτικός έναντι της κυβέρνησης εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις ο οποίος έκανε λόγο για «σκάνδαλο» ενώ κριτική άσκησαν επίσης η Γενική Εισαγγελία, το Ανώτατο Δικαστήριο και η Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Επί του αμφιλεγόμενου διατάγματος καλείται να αποφασίσει τώρα το Συνταγματικό Δικαστήριο.

afpd, dpa, Κώστας Συμεωνίδης
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle