Skip to main content

Η Μεγάλη Εβδομάδα της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό ζήτημα

Το επόμενο κρίσιμο έκτακτο Eurogroup, ο στόχος για staff level agreement, το προληπτικό πακέτο μέτρων και η διακεκαυμένη ζώνη του Μαΐου - Ιουνίου.

Τη Μεγάλη Πέμπτη εντοπίζεται ο επόμενος κρίσιμος, χρονικά, σταθμός για τα ελληνικά συμφέροντα, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν υπέρ της άποψης ότι εκείνη τη μέρα θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση, την όποια πρόοδο στο κομμάτι της διαπραγμάτευσης και αν είναι δυνατόν τον επικύρωση ενός staff level agreement, το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της πρώτης δόσης για την Ελλάδα από το τρίτο μνημόνιο.

Προς το παρόν, πάντως, τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Κι αυτό γιατί καμία ημερομηνία δεν έχει κλειδώσει, ενώ δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα προλάβουν οι δύο πλευρές να είναι έτοιμες για ένα τέτοιο ραντεβού, καθώς υπάρχει το μεγάλο αγκάθι της νομοθέτησης του μηχανισμού για το προληπτικό πακέτο μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Υπάρχει, συνεπώς, ανοικτό το ενδεχόμενο να πάει το έκτακτο Eurogroup ακόμα πιο πίσω και συγκεκριμένα την εβδομάδα μετά το Πάσχα. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα να πλησιάζουμε επικίνδυνα στην διακεκαυμένη ζώνη του Μαΐου - Ιουνίου, για την οποία ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε προειδοποιήσει από του βήματος της Βουλής ότι αν δεν την αποφύγουμε, τότε καήκαμε!