Skip to main content

Η Μέι καλεί τους Ευρωπαίους που ζουν στη Βρετανία να μείνουν εκεί

Σχεδιάζουμε μια απλοποιημένη ψηφιακή διαδικασία για όσους επιθυμούν να κάνουν αίτηση για να λάβουν το καθεστώς του μονίμως εγκατεστημένου, αναφέρει.

Να μείνουν στη Μεγάλη Βρετανία καλεί με ανοιχτή επιστολή της τους περίπου τρία εκατομμύρια πολίτε χωρών-μελών της ΕΕ που ζουν στη χώρα, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, δηλώνοντας ότι Λονδίνο και Βρυξέλλες βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τα δικαιώματα των πολιτών.

Η κ. Μέι υπόσχεται ότι η διαδικασία για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στο Η.Β. θα οργανωθεί με σαφή και απλό τρόπο τον οποίο οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν μέσα από την συμμετοχή τους στη νεοσύστατη Ομάδα Εργασίας για την διαδικασία εγγραφής, η οποία θα έχει τακτικές συναντήσεις ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η κάλυψη των αναγκών των πολιτών που αφορά.

«Υπήρξα σαφής καθόλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων ότι τα δικαιώματα των πολιτών είναι η πρώτη μου προτεραιότητα. Και γνωρίζω ότι και οι άλλοι ηγέτες έχουν τον ίδιο στόχο: να διασφαλίζουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στην Ε.Ε. και των Βρετανών πολιτών που ζουν σε κράτη-μέλη της Ένωσης», αναφέρει και συνεχίζει:

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι το θέμα αυτό παραμένει ψηλά στις προτεραιότητές μας, ότι είμαστε ενωμένοι σε ο,τι αφορά τις βασικές αρχές και ότι τις ερχόμενες εβδομάδες θα επικεντρωθούμε στην επίτευξη συμφωνίας που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των ανθρώπων εδώ στη Μ. Βρετανία αλλά και στην Ε.Ε. Οι πολίτες της ΕΕ που έχουν φτιάξει τη ζωή τους στη Βρετανία, έχουν συμβάλει τα μέγιστα στη χώρα μας. Θέλουμε να μείνουν στη Βρετανία και οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Και για να είμαι ακόμα πιο ξεκάθαρη: οι πολίτες της Ε.Ε. που ζουν νόμιμα στη Βρετανία σήμερα, θα μπορούν να παραμείνουν».

«Σχεδιάζουμε μια απλοποιημένη ψηφιακή διαδικασία για όσους επιθυμούν να κάνουν αίτηση για να λάβουν το καθεστώς του μονίμως εγκατεστημένου στη Μ. Βρετανία στο μέλλον.  Η διαδικασία θα είναι σχεδιασμένη για να διευκολύνει τους αιτούντες και θα είμαστε συνεχώς σε επαφή μαζί του σε κάθε βήμα», αναφέρει ακόμη η κ. Μέι.