Skip to main content

Οι μελλοντικοί πρόσφυγες από τα Σκόπια και το ...νησί του Ντάνου

Οι προκλήσεις κατά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, οι χιλιάδες αιτήσεις για συμμετοχή στο Survivor και η αγορά της ΕΛΒΟ.

Για άλλη μια φορά «άγνωστοι» έκαψαν την ελληνική σημαία στα γραφεία του παραρτήματος της «Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας» ΔΕΕΜ-Ομόνοια, στους Αγίους Σαράντα, ενώ από τις αλβανικές Αρχές δεν έχει γίνει καμία κίνηση, στις συνεχείς προκλήσεις κατά της ελληνικής μειονότητας.

Δεν περιμένω αντίδραση από την κυβέρνηση, αφού είναι ένα κομμάτι πανί, όπως υποστηρίζουν στελέχη των κυβερνητικών. Γι’ αυτό άλλωστε στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ απουσιάζει η ελληνική σημαία [ή είμαστε διεθνιστές ή δεν είμαστε - ιερό έμβλημα είναι μόνο η σημαία με το σφυροδρέπανο]

Έκτακτο σχέδιο υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων έχουν εκπονήσει οι ελληνικές υπηρεσίες, σε περίπτωση εμφυλίου στα Σκόπια. Οι κανόνες ευγένειας επιβάλλουν να ανταποδίδεις με τον ίδιο τρόπο που σού συμπεριφέρονται. Τι έκαναν οι Σκοπιανοί; Έκλεισαν τα σύνορα για να μη περνούν οι πρόσφυγες. Το ίδιο επιβάλλει η ευγένεια να κάνουμε κι εμείς. Κλειστά σύνορα, αφού μπορούν να μεταβούν στην πατρίδα τους την Βουλγαρία.

Τι τρέλα κουβαλάμε σ’ αυτόν τον τόπο βρε παιδιά. Επί αιώνα ξέραμε την Σκιάθο ως το «νησί του Παπαδιαμάντη». Ξαφνικά, έγινε το «νησί του Ντάνου», όπως το διαφημίζει ευφάνταστος (;) τουριστικός πράκτορας. Θα μου πεις, ο Παπαδιαμάντης είχε κοιλιακούς; Δεν είχε… Ε, τότε, ας φάει την σκόνη του Ντάνου.

Τον Αμερικανό αξιωματούχο Hoyt Briant Yee που πήγε στα Σκόπια να διατάξει σχηματισμό κυβέρνησης, τον θυμούνται οι Θεσσαλονικείς, από την παρουσία του ως Προξένου των ΗΠΑ; Θυμούνται την υποστήριξη σε σλαβόφωνους μακεδονίζοντες, σε τουρκοπράκτορες, αλλά και την ανάμιξή του στην υπόθεση του Βατοπεδίου, όταν ενοχλούσαν οι επισκέψεις εκεί του Πούτιν;

Από την στιγμή που τον όρισαν αρμόδιο για θέματα νοτιοανατολικής Ευρώπης, άσχημες εξελίξεις θα έχουμε στα Βαλκάνια. Κάτι παραπάνω ξέρουν οι Σέρβοι, επειδή κατά την διαδικασία απόσχισης του Μαυροβουνίου, υπηρετούσε εκεί. Βάλε και τον Αμερικανό πρεσβευτή που μας ήρθε από την Ουκρανία, την εποχή που αποφάσισαν τον διαμελισμό της χώρας, και μαύρα φίδια μ’ έχουν ζώσει.

Θα ξεπεράσουν τις 10.000 οι αιτήσεις για συμμετοχή στο Survivor, στον Άγιο Δομίνικο, κι άλλες 10.000 για την Άγια Δομύκονο. Πεινασμένοι εναντίον χορτάτων. Κοινό σημείο των δύο ομάδων η δίψα για αναγνώριση. Στην πείνα διαφέρουν.

Νοτιοαφρικανική εταιρία ενδιαφέρεται να αγοράσει την ΕΛΒΟ, είπε ο Καμμένος στην Βουλή, για να την καταστήσει «διαμάντι» της ελληνικής βιομηχανίας. Διαμάντι μπορεί να γίνει, αλλά το «ελληνικής βιομηχανίας» που κολλάει; Επειδή θα βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος; Να θυμίσω, πως επί εποχής Μποδοσάκη, κάναμε εξαγωγές από τις αμυντικές βιομηχανίες μας. Μόλις τις ανέλαβε το κράτος… [Δεν μας φταίνε ούτε τα Μνημόνια, ούτε ο διαιτητής… Μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας… Και πού είσαι ακόμη μ’ αυτά που βλέπουμε να γίνονται]

Μη νομίζετε πως ξέχασα να ενημερώσω το υπουργείο α-Παιδείας. Είπε ο D' Eichtal (Γάλλος συγγραφέας): «Η Ελληνική γλώσσα είναι μία γλώσσα η οποία διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά, όλες τις προϋποθέσεις μιας γλώσσης διεθνούς (…) αγγίζει αυτές τις ίδιες τις απαρχές του πολιτισμού (...) η οποία όχι μόνον δεν υπήρξε ξένη προς ουδεμία από τις μεγάλες εκδηλώσεις του ανθρωπίνου πνεύματος, στην θρησκεία, στην πολιτική, στα γράμματα, στις τέχνες, στις επιστήμες, αλλά υπήρξε και το πρώτο εργαλείο -προς ανίχνευση όλων αυτών- τρόπον τινά η μήτρα... Γλώσσα λογική και συγχρόνως ευφωνική, ανάμεσα σε όλες τις άλλες...»