Skip to main content

Το Μαξίμου ανοίγει το δρόμο της συναίνεσης για το χρέος

Ο δρόμος για μια προσπάθεια διακομματικής σύγκλισης για τη ρύθμιση του χρέους έχει ανοίξει, από την πλευρά του Μαξίμου τουλάχιστον...

Θα πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένο: Η παράταση της «ελληνικής εκκρεμότητας» (σσ σε όλες τις εκφάνσεις της) και πέραν του αυριανού Eurogroup, της 15ης Ιουνίου, σχεδόν προεξοφλείται, απ' όλους τους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους. Κι όλα αυτά, παρότι θεωρείται βέβαιο πως είναι θέμα χρόνου ο κ. Αλέξης Τσίπρας να αποδεχθεί κάποιου είδους συμφωνία με τους εταίρους, καθώς μετά την ψήφιση των επώδυνων μέτρων το σενάριο της ρήξης με τους δανειστές έχει επί της ουσίας αποκλειστεί.

Με δεδομένη τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Ελληνας πρωθυπουργός, στο παρασκήνιο συζητείται ακόμα και το ενδεχόμενο να ζητήσει είτε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς ή σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, από την Παρασκευή ή την ερχόμενη Δευτέρα.

Εξάλλου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια πρόφατης συνέντευξης Τύπου (σσ που παραχώρησε πριν δύο εβδομάδες στο υπουργείο Εσωτερικών), ανέφερε πως «η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι συζήτηση συγκυρίας, αφορά το μέλλον της χώρας και χρειάζονται συγκλίσεις και αν είναι δυνατόν και εθνική γραμμή».

Τι συνεπάγεται αυτό; Ότι ο δρόμος για μια προσπάθεια διακομματικής σύγκλισης έχει ανοίξει, από την πλευρά του Μαξίμου τουλάχιστον. Εάν όντως ο κ. Τσίπρας επιλέξει να προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, η διεξαγωγή του τοποθετείται στο διάστημα έως και 21 Ιουνίου, δηλαδή αμέσως μετά το αυριανό Eurogroup και πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. όπου η Αθήνα, με βάση αυτό το σενάριο, θα θέλει να πάει με κοινή, εθνική, γραμμή.