Skip to main content

Η μητέρα των μαχών το μεσημέρι στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Ζυμώσεις και συγκεντρώσεις των μελών όλων των τάσεων χτες το βράδυ για να καθορίσουν τη στάση τους εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου απόψε.

Μάχη αναμένεται να δοθεί στις 2 μετά το μεσημέρι σήμερα, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία, αφού συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα τα μάτια από το πρωί είναι στραμμένα στη Βουλή (όπου θα γίνει και η συνεδρίαση της ΚΟ), καθώς σήμερα κρίνεται ακόμη και η βιωσιμότητα της κυβέρνησης και του κόμματος, όπως έλεγαν στη Voria.gr βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά και τη χτεσινή συνέντευξή του θα πραγματοποιήσει ομιλία προς τους βουλευτές, στην οποία αναμένεται να είναι συναινετικός και να προβάλει την αναγκαιότητα να ψηφιστεί η συμφωνία και να παραμείνει η Αριστερά στη διακυβέρνηση της χώρας.

Τα μηνύματα τα έχει ήδη στείλει τόσο στην εσωκομματική αντιπολίτευση, όσο και στην κοινωνία ο κ. Τσίπρας, όπως λένε στελέχη προσκείμενα σ' αυτόν. Το ίδιο αναμένεται να κάνει και στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ προκειμένου να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις διαρροές.

Διαρροές που υπολογίζονται σε τουλάχιστον 20, με ορίζοντα να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τις 50...

Οι βουλευτές ενημερώθηκαν σήμερα στις 9 το πρωί για τη συνεδρίαση της ΚΟ, πλην όμως από χτες γίνεται έντονη ζύμωση όλων των τάσεων για τη στάση που θα τηρήσουν τα μέλη τους.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται η πρωινή μάζωξη της «Αριστερής Πλατφόρμας», που είναι η διακριτή εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά και η βραδινή νέα συνάντηση, όπου επιβεβαιώθηκε η πρόθεση όλων των μελών να μην ψηφίσουν τη συμφωνία (πολυνομοσχέδιο) απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κανείς δεν παίρνει θέση για τη στάση που θα κρατήσουν οι περίπου 20 βουλευτές που ανήκουν στην «Αριστερή Πλατφόρμα», καθώς άλλοι θέλουν να καταψηφίσουν, άλλοι να δηλώσουν παρών κτλ. Κάτι που έχει όμως πολύ μεγάλη σημασία, όπως διευκρίνιζαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για το ζήτημα της δεδηλωμένης.

Η μάχη είναι καθαρά πολιτική. Ανάλογες συγκεντρώσεις και συνεννοήσεις έγιναν και από τα μέλη της «Ενωτικής Κίνησης» (νέα ομάδα που στηρίζει τον πρωθυπουργό, με επικεφαλής τον Νίκο Παυλίδη), αλλά και από τα μέλη της «Κίνησης των 53», όπου υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι προβληματίζονται ακόμη για τη στάση που θα κρατήσουν απόψε. Ορισμένοι, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να λάβουν την τελική απόφασή τους, μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην ΚΟ.

Η «Πλατφόρμα 2010» αναμένεται σύσσωμη να υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.

Αυτή την ώρα οι βουλευτές είναι σχεδόν στο σύνολό τους στις συνεδριάσεις των Επιτροπών της Βουλής, όμως οι ζυμώσεις συνεχίζονται.

Όλοι είναι βέβαιοι ότι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις, αλλά ο βαθμός τους θα κριθεί από το πολιτικό πλαίσιο που θα βάλει ο κ. Τσίπρας σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της συμφωνίας.

Επίσημη ζύμωση δεν έχει γίνει, αλλά ο προβληματισμός είναι έντονος τόσο σε ομαδικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο. Οι μικρότερες τάσεις (ΔΕΑ, ΚΟΕ κτλ.) είναι αποφασισμένες να καταψηφίσουν. Χαρακτηριστικές είναι οι αναρτήσεις αποφάσεων κομματικών οργάνων ανά την Ελλάδα στην προσωπική σελίδα της βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννας Γαϊτάνη, οι οποίες δείχνουν την αντίθεση της βάσης του κόμματος στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο και γενικότερα στη συμφωνία.

Στελέχη των «προεδρικών» έλεγαν στη Voria.gr ότι επίσημη καταγραφή των ισορροπιών δεν έχει γίνει, όμως ανεπισήμως οι διαρροές υπολογίζονται από 20 έως και 50. Οι ίδιοι θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας στη χτεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ έδωσε απαντήσεις τόσο στην εσωκομματική αντιπολίτευση, όσο και στην κοινωνία.

Ο φόβος της πτώσης της κυβέρνησης ή της απώλειας της δεδηλωμένης, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία εναλλακτικών λύσεων αναμένεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε ορισμένους που ναι μεν δε θέλουν τη συμφωνία, πλην όμως αντιλαμβάνονται ότι είναι υποχρεωτική, τόνιζαν στελέχη των «προεδρικών».

«Η ιδεολογική καθαρότητα σε περιόδους τέτοιας κρίσης δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη επιλογή. Είναι αλήθεια πως δοκιμάζονται τα όρια όλων», τόνιζε βουλευτής της Θεσσαλονίκης, που είναι αποφασισμένος να υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.

Από τους Θεσσαλονικείς βουλευτές δεν πρόκειται σίγουρα να ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο η κ. Γαϊτάνη, η Δέσποινα Χαραλαμπίδου και η Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου.