Skip to main content

Η μόλυνση του περιβάλλοντος σκοτώνει 1,7 εκατ. παιδιά τον χρόνο

Ο αριθμός αυτός αποτελεί το 25% όλων των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών. Κυριότερες αιτίες το μολυσμένο νερό και η έλλειψη συνθηκών υγιεινής.

Η μόλυνση του περιβάλλοντος κοστίζει τη ζωή σε 1,7 εκατομμύρια παιδιά το χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ο αριθμός αυτός αποτελεί το 25% όλων των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών. Οι κύριοι παράγοντες που δημιουργούν αυτά τα μολυσμένα και επιβλαβή περιβάλλοντα είναι το μολυσμένο νερό και αέρας, η έλλειψη κατάλληλων συνθηκών υγιεινής και ο καπνός από μη καθαρά καύσιμα, σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού.

Οι ζημιές από την έκθεση σε επιβλαβή περιβάλλοντα μπορεί να ξεκινήσουν ακόμα και στη διάρκεια της κύησης και να συνεχίσουν όταν τα βρέφη και τα μικρά παιδιά εκτίθενται σε εσωτερική και εξωτερική ρύπανση του αέρα και καπνό.

Η έκθεση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο πνευμονίας καθώς και χρόνιων αναπνευστικών ασθενειών όπως το άσθμα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρκίνου, όπως αναφέρει η έκθεση.

Τα παιδιά διατρέχουν μεγάλους κινδύνους επίσης όταν μεγαλώνουν σε σπίτια χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές νερό και αποχέτευση ή όταν εκτίθενται σε καπνό από βρώμικα καύσιμα όπως ο άνθρακας. Επιβλαβής είναι επίσης η έκθεση σε διάφορες χημικές ουσίες μέσω των τροφίμων, του νερού, του αέρα και των προϊόντων γύρω τους, καταλήγει η έκθεση.

«Το μολυσμένο περιβάλλον είναι θανάσιμο, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν. «Τα αναπτυσσόμενα όργανα και ανοσοποιητικά συστήματά τους, καθώς και τα μικρότερα σώματα και αναπνευστικά συστήματά τους, τα καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτα στο βρώμικο αέρα και νερό», πρόσθεσε.