Skip to main content

Η νέα Κεντροαριστερά και το «παλιό» ΠΑΣΟΚ

Τις εξελίξεις στον χώρο της ελληνικής Κεντροαριστεράς σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος.

Τις εξελίξεις στον χώρο της ελληνικής Κεντροαριστεράς σχολιάζει μερίδα του γερμανικού Τύπου. Σε ανταπόκριση από την Αθήνα που δημοσιεύουν αμφότερες η Hannoversche Allgemeine Zeitung και η Dresdner Neueste Nachrichten επισημαίνεται το γεγονός ότι η Ελλάδα αποκτά νέο κεντροαριστερό πολιτικό φορέα. Η κίνηση αυτή αξιολογείται ως προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να πετύχει την πολιτική του ανανέωση μετά την τιμωρία του στην κάλπη εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας. Ο ανταποκριτής εκτιμά ότι ο νέος φορέας «θέλει να αποτελέσει εναλλακτική πρόταση στον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο απουσιάζει ένα εκλογικό πρόγραμμα».

Το δημοσίευμα στέκεται στην επικράτηση της Φώφης Γεννηματά απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, παρατηρώντας ότι αμφότεροι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. «Αυτό δείχνει ήδη ότι ο νέος φορέας φέρει την παράδοση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ήταν η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα τις δεκαετίες του '80 και '90», σχολιάζει ο αρθρογράφος, υπογραμμίζοντας ότι η Φώφη Γεννηματά είναι κόρη του Γιώργου Γεννηματά, εκ των ιδρυτικών μελών του ΠΑΣΟΚ μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου, όπως τονίζει.

Μικρή απήχηση στους νέους

Ο γερμανός ανταποκριτής σημειώνει ότι η Κεντροαριστερά θα επιχειρήσει να ξαναπροσελκύσει τους ψηφοφόρους που έφυγαν μαζικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως εκτιμά, «η προσπάθεια αυτή δεν είναι εντελώς μάταιη διότι πολλοί Έλληνες είναι απογοητευμένοι από τον Αλέξη Τσίπρα. Όμως η Φώφη Γεννηματά δεν ενσαρκώνει πραγματικά μια νέα αρχή. Διότι είναι σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό εκπρόσωπος του "παλιού" ΠΑΣΟΚ». Ο αρθρογράφος αναφέρει ενδεικτικά τις ηλικίες που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του ηγέτη της Κεντροαριστεράς, σημειώνοντας ότι μόλις 11% ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 17-34 ετών ενώ 37% όσων ψήφισαν ήταν άνω των 65. «Στις νέες Ελληνίδες και στους νέους Έλληνες το νέο σχήμα βρίσκει επομένως μικρή απήχηση», παρατηρεί.

Το δημοσίευμα εκτιμά ότι ο νέος πολιτικός φορέας κινδυνεύει να συνθλιβεί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «διότι τα δύο κόμματα κάνουν άνοιγμα προς το πολιτικό κέντρο. Ο Τσίπρας μεταλλάσσεται από επαναστάτη σε μεταρρυθμιστή και κατευθύνει τον αριστερό συνασπισμό του προς τη Σοσιαλδημοκρατία. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να οξύνει το φιλελεύθερο προφίλ του κόμματός του». Ο ανταποκριτής εκτιμά ότι ο νέος πολιτικός φορέας δεν μπορεί να ελπίζει σε συνέχεια των παλαιότερων πολιτικών επιτυχιών του ΠΑΣΟΚ.

Γιατί συνεχίζει με Σκίμπε η Ελλάδα;

Η είδηση της παραμονής του Μίχαελ Σκίμπε στον πάγκο της ελληνικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου αναπαράγεται από μερίδα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Ο γερμανός προπονητής διατηρεί τη θέση του παρά τον άδοξο και εύκολο αποκλεισμό της Εθνικής Ελλάδας από την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2018 στη Ρωσία.

Την παραμονή Σκίμπε σχολιάζει το κορυφαίο γερμανικό αθλητικό περιοδικό Kicker, επισημαίνοντας στη διαδικτυακή του έκδοση το γεγονός ότι μερίδα του ελληνικού αθλητικού Τύπου είχε θεωρήσει δεδομένο το τέλος της θητείας του γερμανού προπονητή. «Ωστόσο ο Τύπος είχε λογαριάσει χωρίς τον πρόεδρο της ΕΠΟ (Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία). Παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν θα εκπροσωπηθεί στο Μουντιάλ της Ρωσίας, ο Βαγγέλης Γραμμένος είναι πλήρως ικανοποιημένος από τη δουλειά του Σκίμπε και θέλει να διατηρήσει στη θέση του τον 52χρονο», γράφει το Kicker

Το αθλητικό περιοδικό παραθέτει τις εκτιμήσεις του για τους λόγους που ώθησαν την ΕΠΟ να αποφασίσει την παραμονή του γερμανού τεχνικού: «Σε κάθε περίπτωση ο Σκίμπε επανέφερε σε τροχιά την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2004. Είχε αναλάβει την Ελλάδα μετά την παταγώδη αποτυχία στα προκριματικά για το EURO 2016, όπου η ομάδα έφτασε στο ναδίρ καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση της βαθμολογίας πίσω ακόμη και από τα Νησιά Φερόε. Ο Σκίμπε κατάφερε να αντιστρέψει την κατάσταση και κατέκτησε με τους Έλληνες με μόλις μία ήττα τη δεύτερη θέση του ομίλου πίσω από το φαβορί Βέλγιο», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Άρης Καλτιριμτζής
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle