Skip to main content

Η νέα Υπουργός Υγείας μίλησε γιά το σχέδιο αντιμετώπισης της γρίπης

Η νέα Υπουργός Υγείας μίλησε γιά το σχέδιο αντιμετώπισης της γρίπης,μετά την συνεδρίαση του αρμόδιου συμβουλίου.

 Σήμερα το πρωί είχαμε την πρώτη συνάντηση και ενημέρωση με το Εθνικό Επιχειρησιακό Επιστημονικό Συμβούλιο για την Αντιμετώπιση της Νέας Γρίπης. Μας έγινε μια πάρα πολύ λεπτομερής και ενδιαφέρουσα ενημέρωση.

 Εμείς δηλώσαμε την υποστήριξή μας στη δουλειά που βρίσκεται σε εξέλιξη. Kαι ταυτόχρονα επιβεβαιώσαμε ότι θα είμαστε δίπλα στο Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου να ενισχύσει ακόμα περισσότερο και την επιδημιολογική επιτήρηση, με ιδιαίτερη έμφαση στην κλινική επιτήρηση που χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση.

 

Και όσον αφορά τα σχολεία επειδή χρειάζεται να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη εποπτεία και έλεγχος γύρω από την τήρηση των προϋποθέσεων και των όρων που έχουν τεθεί. Kαι γι’ αυτό το λόγο θα υπάρξουν και οδηγίες που θα είναι ακόμα πιο απλές πιο εύκολες στην εφαρμογή. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει ιδιαίτερη έμφαση και σημασία στο πώς γίνεται η εφαρμογή αλλά και ο έλεγχος, στη συνέχεια ,για την εφαρμογή στα σχολεία.

 Και το τρίτο όσον αφορά τη φαρμακοεπαγρύπνηση και ιδιαίτερα σε σχέση με το εμβόλιο. Eκεί αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από τα ευρωπαϊκά όργανα, θα συνεδριάσει και Συμβούλιο Υπουργών Υγείας την επόμενη βδομάδα, και -σε κάθε περίπτωση- και τις αναγκαίες επιστημονικές γνωματεύσεις.

Το δικό μας σήμα, η δική μας η οδηγία είναι ότι χώρα μας πρέπει να συνεχίσει και να επιταχύνει την επαγρύπνηση. Και φυσικά την προετοιμασία για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, και αυτό αφορά φυσικά πολύ περισσότερο και την προετοιμασία για το εμβόλιο.

 

Η εκτίμηση του Συμβουλίου που είχαμε σήμερα είναι ότι η προετοιμασία συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Υπάρχει η ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε όλες τις καταστάσεις βάζοντας βέβαια ως προτεραιότητα τις ομάδες υψηλού κινδύνου και τις ειδικές ομάδες που υπάρχει μεγαλύτερη αναγκαιότητα, σύμφωνα με την επιστημονική προσέγγιση. Αλλά βέβαια, θα χρειαστεί να έχουμε τις τελικές αποφάσεις και γνωματεύσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σίγουρα και την αντίστοιχη επιστημονική γνωμάτευση προκειμένου να ξεκινήσουμε. Αλλά ταυτόχρονα όμως η οδηγία είναι ότι επιταχύνουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία μας.

 

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε σήμερα ,είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η επιδημιολογική επιτήρηση. Αυτό που μας ανέφεραν είναι ότι συλλέγονται αυτά τα στοιχεία. Ότι υπάρχει όμως η διαπίστωση ότι χρειάζεται να είναι πιο αποτελεσματική η συλλογή των στοιχείων όσον αφορά τις κλινικές περιπτώσεις.

Αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς έχουμε ένα φαινόμενο σε εξέλιξη. Η καλύτερη συλλογή - επεξεργασία των στοιχείων βοηθά στον καλύτερο δυνατό τρόπο για την προετοιμασία και την αντιμετώπιση κάθε εξέλιξης στο μέλλον. Αυτό μας ανέφερε το Συμβούλιο και φυσικά κι εμείς από την πλευρά μας τονίσαμε την ανάγκη να επιταχυνθεί και να ενισχυθεί η εκτίμηση και των κλινικών περιπτώσεων.

 

Όσον αφορά τα σχολεία συνεχίζουμε κανονικά αυτή τη στιγμή με το σύστημα που υπάρχει και το Συμβούλιο συνεχώς αξιολογεί, επαναξιολογεί και επανεκτιμά. Σε αυτή τη φάση το σύστημα συνεχίζεται και σε κάθε περίπτωση θα έχουμε μια τακτική συνάντηση ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, και η Υφυπουργός και εγώ, θα ερχόμαστε τακτικά εβδομαδιαία στις συνεδριάσεις. Και καθημερινά βέβαια θα υπάρχει επαφή, είναι σαφές.

 

Να ξέρετε ότι μία είναι η βασική οδηγία που έχουμε δώσει και αυτή είναι και η οδηγία του Πρωθυπουργού. Ότι θέλουμε αυστηρούς ελέγχους επιτήρηση όλων των αρχών και των συστημάτων και συνεχή επαγρύπνηση και την καλύτερη δυνατή προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα. Και νομίζω ότι αυτή είναι και η συμφωνία όλων να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο.

 

Είχαμε μια σαφή οδηγία από τον Πρωθυπουργό χτες και φυσικά και στο δικό μας Υπουργείο ζητήσαμε τις παραιτήσεις των μελών των επιτροπών του Υπουργείου.

 

Το ΠΑΣΟΚ εξ αρχής έθεσε την ανάγκη να υπάρχει ένα πολύ αποτελεσματικό και ενισχυμένο σχέδιο δράσης. Αυτό που συζητήσαμε σήμερα είναι ότι φυσικά ένα σχέδιο δράσης υπάρχει και εξελίσσεται. Από την άλλη όμως πρέπει συνεχώς αυτό το σχέδιο να ενισχύεται και να βελτιώνεται. Και ήδη σας είπα και τρεις συγκεκριμένους τομείς και κατευθύνσεις. Υπήρχε σήμερα  η σαφής οδηγία ότι πρέπει να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα και όσον αφορά την εθνική προετοιμασία και εγρήγορση αλλά και πολύ πιο πολύ όσον αφορά τη συλλογή των στοιχείων, την αξιολόγηση. Και όσον αφορά τα σχολεία την καλύτερη δυνατή επιτήρηση της εφαρμογής.

 

Γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν αρκεί να βγαίνουν οι σωστές και αναγκαίες οδηγίες. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι εφαρμόζονται σωστά να εκτιμάται σε τακτική βάση η εφαρμογή και τα συμπεράσματα. Και βέβαια να τηρούνται και όσο το δυνατόν περισσότερο και να υπάρχουν και τα μέσα να τηρούνται και οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας στα σχολεία.Όπως ήδη σας ανέφερα χρειάζεται να έχουμε ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο και εποπτεία για την τήρηση όσον αφορά τα στοιχεία που αποκομίζουμε για την εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος που αυτή τη στιγμή ισχύει. Και φυσικά να υπάρχουν και στα σχολεία όλοι αυτοί οι όροι οι οποίοι διευκολύνουν στην εφαρμογή του συστήματος.

 Πηγή:ΑΠΕ