Skip to main content

Οι νέοι της Θεσσαλονίκης καινοτομούν στο αυτοκίνητο (φωτο)

Δύο ομάδες νέων της πόλης έχουν δημιουργήσει πρωτότυπα μονοθέσια οχήματα, πετυχαίνοντας σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Η αγάπη τους για το αυτοκίνητο και κυρίως για τα αγωνιστικά μονοθέσια της Formula1 έγινε δημιουργικό πάθος, με το οποίο «πάτησαν γκάζι» και είδαν την «καρό σημαία» σε σημαντικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο λόγος για δύο ομάδες νέων της Θεσσαλονίκης, την «Aristurtle» του ΑΠΘ και την «Infinite Racing» των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, που καινοτομούν στη μηχανοκίνηση και «ανεβάζουν στροφές» για μεγάλες διακρίσεις.

Η ομάδα του ΑΠΘ έχει δημιουργήσει το πρώτο αγωνιστικό ηλεκτροκίνητο μονοθέσιο στη Βόρεια Ελλάδα με το όνομα «Ηλέκτρα», με το οποίο συμμετέχει από το 2013 στους ετήσιους παγκόσμιους διαγωνισμούς FormulaStudent, ενώ η «Infinite Racing» έχει δημιουργήσει μια μινιατούρα μονοθέσιου αγωνιστικού, με την οποία θα συμμετάσχει στον παγκόσμιο διαγωνισμό «F1 in Schools 2016» που θα διεξαχθεί στο Όστιν του Τέξας (16-19 Οκτωβρίου), έχοντας κερδίσει τον αντίστοιχο πανελλήνιο διαγωνισμό.

«Aristotle University Racing Team Electric – Aristurtle»

Πριν από περίπου 3 χρόνια μια ομάδα φοιτητών του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ είχε την ιδέα να δημιουργήσει ένα όχημα που θα κινείται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια. Σε λιγότερο από ένα χρόνο η ομάδα, που απαριθμεί 25 μέλη, έφτιαξε το «Ηλέκτρα», το πρώτο ηλεκτροκίνητο αγωνιστικό μονοθέσιο στη Βόρεια Ελλάδα.

Η ομάδα, που ονομάζεται «Aristotle University Racing Team Electric – Aristurtle», συμμετέχει έκτοτε στους ετήσιους παγκόσμιους διαγωνισμούς «FormulaStudent», που πραγματοποιούνται σε διάφορα μέρη του κόσμου παράλληλα με το πρόγραμμα αγώνων της Formula 1 και μετράει ήδη σημαντικές διακρίσεις.

Ο αρχηγός της ομάδας, Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, λέει στη Voria.gr, ότι η ιδέα γεννήθηκε από την αγάπη για τους αγώνες ταχύτητας της F1 και τις προοπτικές που ανοίγονται για την ηλεκτροκίνηση, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το μέλλον του αυτοκινήτου. «Η ομάδα μας δημιουργήθηκε από διδακτορικούς, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος των ηλεκτρολόγων μηχανικών. Στόχος μας ήταν να υλοποιήσουμε κάτι καινοτόμο σχετικό με τον τομέα μας. Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με έναν κλάδο που τώρα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης , αυτόν της ηλεκτροκίνησης. Θελήσμαε να δοκιμάσουμε να εφαρμόσουμε την τεχνογνωσία που λάβαμε από το πανεπιστήμιο και να κάνουμε γνωστά τα οφέλη της στην ελληνική πραγματικότητα. Έτσι λοιπόν, καταλήξαμε στο σχεδιασμό του πρώτου ηλεκτροκίνητου αγωνιστικού μονοθέσιου με σκοπό τη συμμετοχή της ομάδας στους παγκόσμιους διαγωνισμούς FormulaStudent», αναφέρει.

Το «Ηλέκτρα» μπορεί να «πιάσει» τελική ταχύτητα έως 130 χλμ/ώρα και κάνει το 0-100 σε μόλις 4,5 δευτερόλεπτα. Στην πρώτη συμμετοχή της ομάδας στο διαγωνισμό της Ιταλίας, ΑΤΑ 2014,η Aristurtle κατόρθωσε στην κατηγορία Class 3, να πάρει την 3η θέση  στο Cost Event.  Καταλαμβάνοντας την 4η θέση στη γενική κατάταξη, η ομάδα κέρδισε τις εντυπώσεις για τη σχεδίαση πρωτότυπων ηλεκτρονικών συστημάτων.

Στο διαγωνισμό της Αγγλίας FS2015 στη πίστα του Silverstone, η ομάδα πήρε την 2η θέση στο Cost event και κατέκτησε την 3η θέση στη κατηγορία Class 2 στη γενική κατάταξη ανάμεσα σε 25 ομάδες από όλο τον κόσμο.

Στη τελευταία συμμετοχή της ομάδας στον διαγωνισμό της Ουγγαρίας FSH2016, στη πρώτη συμμετοχή της ομάδας με ολοκληρωμένα κατασκευασμένο αυτοκίνητο, διακρίθηκε στους 5 φιναλίστ σε ένα από τα στατικά αγωνίσματα, ανάμεσα σε 40 ομάδες και κατέκτησε την 5η θέση. 

«Infinite Racing»

Η μαθητική ομάδα «Infinite Racing» των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη έχει δημιουργήσει μία μινιατούρα αγωνιστικού της Formula 1 με μήκος 18 εκατοστών, η οποία κινείται με ταχύτητα 20 μέτρα το δευτερόλεπτο, μέσω ισχύος που παίρνει από μία αμπούλα πεπιεσμένου διοξειδίου άνθρακα.

Τον Απρίλιο κέρδισε την πρώτη θέση στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό σχεδιασμού, κατασκευής και δοκιμής μικρών μοντέλων αγωνιστικών αυτοκινήτων Formula 1 και εξασφάλισε την πρόκριση στον παγκόσμιο τελικό «F1 in Schools 2016»  που θα γίνει στο Όστιν του Τέξας από 16 έως 19 Οκτωβρίου 2016.

Η ομάδα αποτελείται από τον μαθητή της Γ’ Λυκείου, Χάρη Κάλφα (είναι ο αρχηγός και έχει τον ρόλο του μηχανικού σχεδιασμού), τους μαθητές της Β’ Λυκείου Κυριάκο Θεοφανίδη (μηχανικός κατασκευής) και Στέλιο Μαυρομάτη (μηχανικός σχεδιασμού και σχεδιαστής γραφικών), τη μαθήτρια της Α’ Λυκείου Αγγελική Σαμαρά (υπεύθυνη προώθησης), και τη Βασιλεία Νιαβή (μηχανικός κατασκευής), που φέτος πέτυχε την εισαγωγή της στο Τμήμα Μηχανολόγων -Μηχανικών του ΑΠΘ.

Η Βασιλεία μοιράζεται στη Voria.gr την αγάπη της για τη μηχανοκίνηση και τους αγώνες της Formula 1. «Από την 1η Λυκείου ανέπτυξα μεγάλο ενδιαφέρον για τη μηχανοκίνηση και κυρίως τα μονοθέσια της F1, που έχουν μια μοναδική δομή και μπορούν να πιάσουν μεγάλες ταχύτητες. Τότε αποφάσισα να περάσω στη συγκεκριμένη σχολή και τα κατάφερα στις φετινές Πανελλαδικές. Όνειρό μου είναι να γίνω μηχανικός σε κάποια ομάδα της F1», λέει η Β.Νιαβή.

Στο «F1 in Schools», έναν από τους πιο δημοφιλείς διαγωνισμούς τεχνολογίας στον κόσμο, θα συμμετάσχουν συνολικά 39 μαθητικές ομάδες από όλο τον κόσμο. Η ομάδα «Infinite Racing» θα συμμετάσχει με τρία μοντέλα, δύο αγωνιστικά και ένα εκθεσιακό, που κόστισαν περίπου 7.500 ευρώ (το συνολικό κόστος της παρουσίας στον διαγωνισμό ανέρχεται σε περίπου 25.000 ευρώ) και θα «τρέξει» σε συνολικά τρεις αγώνες.