Skip to main content

Η ΓΓΔΕ για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στους οίνους

Στα 20 ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος ο συντελεστής - Απαλλαγή των μικρών οινοπαραγωγών από την υποχρέωση σύστασης φορολογικής αποθήκης

Ανακοίνωση για την επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, από 1/1/2016, εξέδωσε σήμερα Τρίτη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

Με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, σημειώνει η ΓΓΔΕ, από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον οίνο, με συντελεστή 20 ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος.

Από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης απαλλάσσονται τα κρασιά που παράγονται από ιδιώτες και καταναλώνονται από τον ίδιο τον παραγωγό, τα μέλη της οικογενείας του ή τους προσκεκλημένους του, εφόσον δεν μεσολαβεί πώληση.

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι σε ειδικό φόρο κατανάλωσης υπόκειται ο οίνος που παράγεται στο εσωτερικό της χώρας, προέρχεται από άλλα κράτη μέλη ή εισάγεται στο εσωτερικό της χώρας.

Ο φόρος καθίσταται απαιτητός κατά το χρόνο θέσης σε ανάλωση του οίνου στο εσωτερικό της χώρας. Όταν ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του οίνου δεν έχει καταβληθεί, η παραγωγή, η μεταποίηση και η κατοχή του πραγματοποιείται σε φορολογική αποθήκη.

Διευκρινίζεται, τέλος, ότι από την υποχρέωση σύστασης φορολογικής αποθήκης απαλλάσσονται οι μικροί οινοπαραγωγοί (οι οποίοι παράγουν κάτω από χίλια εκατόλιτρα ετησίως).