Skip to main content

Οι οκτώ πιθανοί υποψήφιοι δήμαρχοι για τον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου

Οκτώ υποψήφιοι, έναν χρόνο πριν τις εκλογές. Ποιες υποψηφιότητες είναι ξεκάθαρες, που μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις και ποιος είναι ο... πασπαρτού.

Οκτώ υποψηφιότητες για τη δημαρχία Κορδελιού – Ευόσμου έχουν εμφανιστεί ήδη μέχρι σήμερα, σε επίπεδο προθέσεων, με αποτέλεσμα η σχετική συζήτηση για τα αυτοδιοικητικά στο συγκεκριμένο δήμο να έχει ανάψει για τα καλά, παρότι απέχουμε πάνω από ένα χρόνο από τις δημοτικές εκλογές.

Κι αν για ορισμένες παρατάξεις τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και οι υποψηφιότητες σχεδόν δεδομένες, για τον κεντροδεξιό κόσμο, που είναι και η πλειοψηφία στο συγκεκριμένο δήμο το πράγμα περιπλέκεται, καθώς ήδη ακούγονται τέσσερις πιθανές υποψηφιότητες, τέσσερα ξεχωριστά ψηφοδέλτια...

Τα πολιτικά πηγαδάκια σε συγκεκριμένα στέκια και με συγκεκριμένες συνθέσεις ατόμων, που επιδίδονται σε ζυμώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν στόχο όχι μόνο την κατάρτιση ψηφοδελτίων, αλλά κυρίως τις πιθανότητες συμπράξεων, με επιδίωξη την κοινή κάθοδο στις εκλογές. Γι' αυτό σήμερα μπορεί οι υποψηφιότητες να είναι συνολικά οχτώ, όμως δεν είναι καθόλου απίθανο να προκύψουν διακομματικό ή διακομματικά ψηφοδέλτια.

Στις σχεδόν ξεκάθαρες υποψηφιότητες, μπορεί κάποιος να περιλάβει του Κώστα Σωτηράκη, από το χώρο της κεντροαριστεράς και του Κινήματος Αλλαγής, του Θεόδωρου Μπαλτά, ο οποίος ανέλαβε τη δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του Ανέστη Βασιλειάδη και είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Θεσσαλονίκης του κόμματος, του Λεωνίδα Ναθαναηλίδη, ο οποίος είναι η υποψηφιότητα της παράταξης του ΚΚΕ, αλλά και του υποστηριζόμενου από τους ΑΝΕΛ, Φάνη Παπαδόπουλου.

Από το «γαλάζιο» χώρο όμως ξεκάθαρες υποψηφιότητες δεν υπάρχουν. Υπάρχουν προθέσεις για δημιουργία παρατάξεων ή για συνέχιση υφιστάμενων, όπως και συζητήσεις για ενδεχόμενες συνεργασίες, που θα μειώσουν το σημερινό αριθμό «4» και θα αποφευχθεί ο κατακερματισμός των κεντροδεξιών ψηφοφόρων.

Ο νυν δήμαρχος, Πέτρος Σούλας, προφανώς και θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ενώ την υποψηφιότητά του έχει δηλώσει εγκαίρως και ο πρώην αντιδήμαρχός του, με δική του πλέον παράταξη, Γιάννης Καμαρινός. Σύγκλιση των δύο δεν αναμένεται να υπάρξει. Ο κ. Σούλας εξάλλου ηγείται δικής του παράταξης από τα χρόνια της δημαρχίας του Παναγιώτη Αλεξανδρίδη και ως εν ενεργεία δήμαρχος αναμένεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του σε κάθε περίπτωση. Ο κ. Καμαρινός αποκόπηκε νωρίς από τη συγκεκριμένη παράταξη και μάλιστα άνοιξε και γραφείο για τη νέα παράταξη που έχει συστήσει και στην οποία στήνει ψηφοδέλτιο.

Ο παλιός δήμαρχος, Στάθης Λαφαζανίδης, δεν εγκαταλείπει επίσης την προσπάθειά του για επάνοδο στο δημαρχιακό θώκο, παρότι δεν το πέτυχε στις εκλογές του 2014. Οπότε άλλο ένα ψηφοδέλτιο με «γαλάζιες» αναφορές θα είναι το δικό του. Στα πολιτικά πηγαδάκια της περιοχής πάντως συζητείται και το ενδεχόμενο συνεργασίας των κ.κ. Λαφαζανίδη και Σωτηράκη, με στόχο πιθανώς την κοινή κάθοδο στις εκλογές κι όχι μόνον τη μετεκλογική συνεργασία.

Στα νέα ονόματα του κεντροδεξιού χώρου είναι ο Μίλτος Τασούλης, πρώην πρόεδρος της ΕΥΑΘ Παγίων και γνωστό κομματικό στέλεχος της ΝΔ στην περιοχή. Ο κ. Τασούλης φημολογείται ότι συζητά το ενδεχόμενο να κατεβεί ως υποψήφιος δήμαρχος στις δημοτικές εκλογές του 2019 με δική του παράταξη, αν και ο ίδιος συνηθίζει να λέει ότι «ο πολιτικός χρόνος μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μεγάλος και τέτοιες αποφάσεις δεν λαμβάνονται τόσο καιρό πριν τις εκλογές». Αυτό που δεν αρνείται ο κ. Τασούλης είναι οι συνεχείς επαφές του με το πολιτικό προσωπικό της περιοχής και οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα στα δημοτικά πράγματα του Κορδελιού και του Ευόσμου. Δεδομένου ότι ο ίδιος είναι άνθρωπος των συναινέσεων και των συνθέσεων, κανείς δεν θα εκπλαγεί αν έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο σε ενδεχόμενη σύμπραξη παρατάξεων του κεντροδεξιού χώρου. Άλλωστε, ξέρει πρόσωπα και πράγματα και μπορεί να κάνει συνθέσεις...