Skip to main content

Η οικονομική κρίση «χτύπησε» και τη Ροδόπη

Η βιομηχανική περιοχή του νομού Ροδόπης με τους εκατοντάδες απολυμένους επιβεβαιώνει το θολό τοπίο που επικρατεί σε όλους τους επαγγελματίες της Ροδόπης.
Η βιομηχανική περιοχή του νομού Ροδόπης με τους εκατοντάδες απολυμένους επιβεβαιώνει το θολό τοπίο που επικρατεί σε όλους τους επαγγελματίες της Ροδόπης σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, κ.Κωνσταντίνο Λιούρτα, o οποίος επισημαίνει την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων για την αναδιάρθρωση της τοπικής οικονομίας.

Όπως αναφέρει ο κ.Λιούρτας, βαρύ πλήγμα στην οικονομία της Θράκης επέφερε η κατάργηση του 2% της επιδότησης επιτοκίου στις βιοτεχνικές μονάδες και το 3% της επιδότησης επιτοκίου στις εμπορικές και επαγγελματικές επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, χορηγείται επιδότηση επιτοκίου 50% μόνο για τους νομούς Δράμας και Καβάλας. Αγκάθι για την περιοχή της Θράκης αποτελεί το μεγάλο ποσοστό των ακάλυπτων επιταγών στη Θράκη κατά τη προηγούμενηχρονιά.

Ο κ. Λιούρτας επεσήμανε την ανάγκη για προσεκτική διερεύνηση των αιτήσεων για δάνεια ΤΕΜΠΜΕ, έτσι ώστε να υπάρχει αξιοκρατία και να μην ευνοούνται μόνο ορισμένες επιχειρήσεις. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτο να θεωρείται έσοδο το επιτόκιο των δανείων και να φορολογούνται οι επιχειρηματίες κόβοντας τιμολόγιο είσπραξης.

Σημειώνεται ότι το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης αντέδρασε έντονα στην προσπάθεια κατάργησης της επιδότησης 12%του κόστους εργασίας για τις βιοτεχνικές επιχειρήσεις από τον ΟΑΕΔ,καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν πολλές θέσεις εργασίας και νακλείσουν επιχειρήσεις.