Skip to main content

Το έκθεμα της... ανάπτυξης και η συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε»

Η ομιλία Τσίπρα στην Ακρόπολη και το «κέρδος» της κυβέρνησης από το αποτέλεσμα των συκεντρώσεων του κινήματος «Παραιτηθείτε».

Ο Τσίπρας προτίμησε το Μουσείο της Ακρόπολης για να μιλήσει για τη ανάπτυξη. Πολύ σωστός ο συμβολισμός, αφού η ανάπτυξη είναι πλέον μουσειακό έκθεμα. Θα την δείχνουμε στα παιδιά μας, μέσα στην βιτρίνα και θα λέμε: «Βλέπεις εκεί παιδί μου, είναι η ανάπτυξη. Εσύ βέβαια δεν ξέρεις τι είναι αυτό, αφού κι εμείς ξεχάσαμε».

Ό,τι και να συνέβαινε με τη συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε» στο Σύνταγμα, αλλά και στον Λευκό Πύργο, η κυβέρνηση θα έβγαινε κερδισμένη. Με λίγο κόσμο έχει το επιχείρημα ότι η πλειοψηφία είναι ικανοποιημένη από το κυβερνητικό έργο (γι’ αυτό και η συγκέντρωση εξελίχθηκε σε επικοινωνιακή πατάτα της Ν.Δ.).

Αν είχε πολύ κόσμο θα συσπείρωνε το κόμμα, υποστηρίζοντας πως το «σύστημα», ο «διαιτητής», ο «κακός καιρός» και το «κακό συναπάντημα» είναι όλοι εναντίον της κυβέρνησης, επειδή δεν θέλουν την Αριστερά. Παρ’ όλο που προωθούνται αριστερές κυβερνήσεις, επειδή είναι οι μόνες που μπορούν να πάρουν αντιλαϊκά μέτρα, με τις λιγότερες αντιδράσεις. Τόσο απέναντι είναι το σύστημα.

Κάποιος μάλιστα αφελής δημοσιογράφος [που μάλλον είναι «βαποράκι» πληροφοριών όταν θέλουν τα διάφορα κέντρα να τις περάσουν στην κοινή γνώμη] υποστήριζε με επίταση πως η κίνηση των «Παραιτηθείτε» ήταν έμπνευση του Σόιμπλε (!) για να στείλουν μήνυμα στους Ισπανούς υπέρ του Ραχόι. Πιάσ’ το αυγό και κούρεψ’ το, δηλαδή.

Προς κρατικές υπηρεσίες: Γιατί η Τεκτονική Στοά της Σόφιας (Σκωτικού βαθμού), ιδρύει ανάλογη Στοά στην Κομοτηνή;

Σε απάντηση στις αλβανικές ανθελληνικές ενέργειες περί Τσάμηδων και άλλων πολλών τινών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, ζητά από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τις αλβανικές αποζημιώσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Να πάρεις από τους Αλβανούς αποζημιώσεις, ξέχασ’το. Αλλά ένας θόρυβος, για να πληροφορηθεί το διεθνές κοινό, ότι στα βορειοηπειρωτικά βουνά δεν αμυνθήκαμε μόνον στην επίθεση των Ιταλών, αλλά και των Αλβανών συμμάχων τους, δεν θα ήταν άσχημο. Συνοδευόμενη φυσικά ενέργεια, από την έκφραση αβεβαιότητας σχετικά με την θέση μας, ως προς την ένταξή τους στη Ε.Ε. Και να σταματήσουν αυτές οι ανοησίες, να διαβεβαιώνουμε όλους, χωρίς αντάλλαγμα, ότι είμαστε ανεπιφύλακτα στο πλευρό τους στα διεθνή φόρα.

Μπορεί κάποιος να μας ενημερώσει τι αποζημιώσεις ζητήσαμε και τι πήραμε από την Βουλγαρία, κατά την Κατοχή; Οι γερμανικές θηριωδίες ωχριούν εμπρός στις φρικαλεότητες των Βουλγάρων [μέχρι σημείου, που έστειλε η Γκεστάπο ένα φορτηγό με Γερμανούς στρατιώτες από την Θεσσαλονίκη στην Δοϊράνη, όταν πήγε η πληροφορία πως οι Βούλγαροι είχαν συγκεντρώσει τους κατοίκους [από βρέφη μέχρι γέροντες] και σκόπευαν να τους εξολοθρεύσουν. Έτσι σώθηκαν.

Για να μη ξεχνιόμαστε, δηλαδή, με ποιους έχουμε να κάνουμε. Κι αν κάποιος πει, ότι αυτά πέρασαν και πρέπει να τα ξεχάσουμε, θα συμφωνήσω, με την προϋπόθεση πως πρέπει οι απέναντι να συμπεριφέρονται ως μέλη πολιτισμένων κοινωνιών. Πέραν αυτού, να θυμίσω δυο φράσεις του γνωστού Αμερικανού λογοτέχνη Ραλφ Έμερσον, και του προέδρου Τζον Κένεντι: Ραλφ Έμερσον: «Αγάπα τον γείτονά σου, αλλά μη γκρεμίζεις και τον φράκτη», και Τζον Κένεντι: «Συγχώρα τους εχθρούς σου, αλλά να μη ξεχνάς τα ονόματά τους».