Skip to main content

Η ώρα της κρίσης για τις τράπεζες: Στις 11:30 οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ

Στη δημοσιότητα σήμερα οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών - Ανακοινώνονται και τα αποτελέσματα των stress tests

Τα αποτελέσματα των stress tests των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αλλά και οι κεφαλαιακές τους ανάγκες, ανακοινώνονται σήμερα στις 11:30 (ώρα Ελλάδος) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τη στιγμή που αυτή την ώρα διεξάγεται η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή κεφαλαιοποίηση χάρη στην πρόσβασή τους στο Ευρωσύστημα, αλλά η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής τους θεωρείται απαραίτητη.

Το σχέδιο νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εγκρίθηκε το βράδυ της Παρασκευής από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με ευρύτατη πλειοψηφία. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι προβλεπόμενες δράσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την 1η Ιανουαρίου 2016 ώστε να μην υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι από τα 86 δισ. ευρώ του νέου δανείου, τα 25 δισ. προβλεπόταν να διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το γεγονός ότι το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν είναι χαμηλότερο ενδέχεται να ενθαρρύνει τους επενδυτές και να περιορίσει το ποσό που η Αθήνα θα χρειαστεί να διαθέσει για τη διάσωση των τραπεζών, που θα σημάνει εξάλλου πως το κράτος θα αποκτήσει μεγαλύτερο μετοχικό μερίδιο στα τέσσερα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα.

Για να φθάσει στα συμπεράσματά του, ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ συνυπολόγισε τις μελλοντικές φορολογικές εκπτώσεις ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ που αναμένεται να προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στις τράπεζες.

Η εκτίμηση βασίστηκε στην εξέταση των δεδομένων για το πόσα δάνεια θα έπαυαν να εξυπηρετούνταν εάν η οικονομία είχε τις επιδόσεις που προβλέπονται ως το 2017.

Εξετάστηκε επίσης ένα «δυσμενές» σενάριο, που προϋποθέτει βαθύτερη ύφεση.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, οι έλεγχοι αντοχής θα καταδείξουν ένα κεφαλαιακό κενό ύψους 4,5 δισ. ευρώ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, δήλωσε πηγή του τραπεζικού τομέα στο Reuters.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το «δυσμενές» σενάριο προβλέπει πως το κενό μπορεί να ανέλθει σε περίπου 14 δισ. ευρώ.