Skip to main content

Οι όροι για τις μελλοντικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μεταβατική περίοδο.

Στους όρους για τις συνομιλίες επί των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν σήμερα οι «27» ηγέτες της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μεταβατική περίοδο, καθώς και ορισμένα σημεία της τελικής συμφωνίας αποχώρησης, όπως τα δικαιώματα των πολιτών και τον οικονομικό διακανονισμό. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι άλλα ζητήματα εξακολουθούν να απαιτούν συμφωνία και οι διαπραγματεύσεις μπορούν να προχωρήσουν μόνο εφόσον τηρούνται πλήρως όλες οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα. Παράλληλα, οι «27» χαιρετίζουν τις γραπτές διαβεβαιώσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι σχετικά με τη Βόρειο Ιρλανδία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει εκ νέου την αποφασιστικότητα της ΕΕ να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν στενότερη συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο στο μέλλον. Μια τέτοια εταιρική σχέση θα πρέπει να καλύπτει την εμπορική και οικονομική συνεργασία καθώς και άλλους τομείς, ιδίως την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διεθνούς εγκλήματος, καθώς και την ασφάλεια, την άμυνα και την εξωτερική πολιτική.