Skip to main content

Η Παρευξείνια ζητει άμεση λύση για μόνιμα γραφεία στη Θεσσαλονίκη

Η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να εξασφαλίσει στον διεθνή τραπεζικό οργανισμό, μόνιμες εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη, έστω με καθυστέρηση 18 ετών.

Η Παρευξείνια Τράπεζα, ο μόνος διεθνής αναπτυξιακός τραπεζικός οργανισμός με έδρα την Θεσσαλονίκη, 18 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του το καλοκαίρι του 1999, ακόμη περιμένει από το ελληνικό κράτος να της εξασφαλίσει μόνιμη στέγη.

Το θέμα έθεσε ο νυν πρόεδρος της ΤΕΑΕΠ κ. Ihsan Ugur Delikanli, λέγοντας ότι περιμένει από την μέτοχο Ελλάδα, να υλοποιήσει αυτήν την υποχρέωση και να εξασφαλίσει μόνιμα γραφεία στην Τράπεζα, η οποία, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να αυξήσει τα δάνεια προς ελληνικές επιχειρήσεις και επενδυτικά projects στην Ελλάδα.

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΤΕΑΕΠ, το ζήτημα έχει συζητηθεί με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Σταθάκη, ο οποίος και υποσχέθηκε την εξεύρεση λύσης.

«Η Τράπεζα αναπτύσσει τις δραστηριότητές της, θα χρειαστεί πρόσθετο προσωπικό. Θέλουμε να είμαστε στην Ελλάδα και χρειαζόμαστε κατάλληλες, μόνιμες, ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. Πιστεύω ότι είναι ένα θέμα που μπορεί να επιλυθεί άμεσα και τουλάχιστον εντός της θητείας αυτού του διοικητικού συμβουλίου», είπε ο κ. Delikanli διευκρινίζοντας:

«Δεν κάνω αυτή την αναφορά επειδή υπάρχει σκέψη για μεταφορά της έδρας της Τράπεζας. Θέλουμε να είμαστε στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, μόνιμα, αλλά πρέπει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των γραφείων μας, με μόνιμο τρόπο. Η Τράπεζα κάνει ότι μπορεί για να αυξήσει τις δανειοδοτήσεις προς την Ελλάδα, ας πούμε ότι ζητούμε έστω και σαν αντάλλαγμα, κάτι που στην ουσία έχουμε δικαίωμα να διεκδικούμε, μόνιμες, κατάλληλες, εγκαταστάσεις».