Skip to main content

Η Παρευξείνια πατάει γκάζι για τα δάνεια προς ελληνικές επιχειρήσεις

Η Ελλάδα είχε το 4% των χορηγήσεων αν και μεγάλος μέτοχος της ΤΕΑΕΠ- Πλέον οι χορηγήσεις σε ελληνικές εταιρείες αυξάνονται με τους ταχύτερους ρυθμούς.

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, στάθηκε αρωγός στη δημιουργία της Παρευξείνιας Τράπεζας και μέχρι πρόσφατα, αν και μία από τις χώρες - μετόχους με τα μεγαλύτερα μετοχικά μερίδια ( Ελλάδα, Ρωσία και Τουρκία έχουν από 16,5%), ήταν το μέλος που δεχόταν από τις μικρότερες χρηματοδοτήσεις.

Από το 2000 που άρχισε να λειτουργεί η Παρευξείνια μέχρι την εκδήλωση της κρίσης, η Ελλάδα είχε σχεδόν αμελητέα συμμετοχή στα κεφάλαια που η Τράπεζα διέθετε σε έργα ιδιωτικά και έργα περιφερειακής ανάπτυξης, μόλις το 4% όταν στην πίτα των δανείων Τουρκία και Ρωσία είχαν από 25% η κάθε μία.

Για αυτή την παραδοξότητα ευθύνονται και οι ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες μέχρι το φθινόπωρο του 2008, όταν δηλαδή ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση, είχαν σχετικά εύκολη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό μέσω των εμπορικών τραπεζών ενώ οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο αντλούσαν πόρους και μέσω της κεφαλαιαγοράς.

Οι συνθήκες όμως έχουν αλλάξει στη χώρα και ευτυχώς η παρούσα διοίκηση της ΤΕΑΕΠ, έχει κινηθεί ταχύτατα για να αυξηθεί η χορήγηση δανείων προς ελληνικές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα σήμερα πλέον οι χορηγήσεις προς ελληνικές εταιρείες να αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς απ' ότι προς τις υπόλοιπες δέκα χώρες μετόχους.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε η χορήγηση δανείου στην Marmor και είχε προηγηθεί η δανειοδότηση του ΟΤΕ με το μεγάλο ποσό των 50 εκατ. , ενώ στη λίστα των σχετικά πρόσφατων χορηγήσεων είναι τα δάνεια που δόθηκαν στην MLS Πληροφορική, την Παυλίδης και τη Χατζηιωάννου.

Η Παρευξείνια στη διάρκεια της διετίας 2015-2016 διπλασιάζει ανά έτος τα δάνειά της προς ελληνικές επιχειρήσεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους (εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 200 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2017), με σκοπό να τα τριπλασιάσει στην επόμενη τριετία, ενισχύοντας κυρίως εταιρείες εξαγωγικές, εταιρείες που προωθούν τη διασυνοριακή συνεργασία αλλά και εκείνες που θέλουν να συμμετάσχουν σε έργα ΣΔΙΤ, συνεργασίας του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα.

Για τις ελληνικές επιχειρήσεις, που δύσκολα μπορούν να εξασφαλίσουν δάνεια από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η Παρευξείνια μπορεί να αποτελέσει λύση για την άντληση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δανείων, τα οποία, επειδή ακριβώς έχουν τη σφραγίδα της ΤΕΑΕΠ, αποτελούν παράλληλα και εγγύηση για την καλή εκτέλεση του project που υλοποιεί η εταιρεία, όπως και για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της.

Βεβαίως, το θέμα της εξασφάλισης δανειακών κεφαλαίων για τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, είναι πολύ πέραν του σκοπού και των δυνατοτήτων της Παρευξείνιας Τράπεζας, αλλά τουλάχιστον η ΤΕΑΕΠ έχει εντείνει την προσπάθεια υποστήριξης των εξαγωγικών εταιρειών που επιδιώκουν τη διασυνοριακή συνεργασία.

Να σημειωθεί ότι μέτοχοι της Παρευξείνιας, που έχει ενεργό χαρτοφυλάκιο 1,1 δισ. ευρώ, είναι οι: Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ρουμανία, Ρωσία , Τουρκία και Ουκρανία.