Skip to main content

Η παραίτηση Κοτζιά φέρνει αλλαγές στην εξωτερική πολιτική

Η περίπτωση ουσιαστικής απομάκρυνσης του Κοτζιά έχει κοινά σημεία με αυτήν του Βαρουφάκη - Τα μηνύματα της δήλωσης Τσίπρα.

Με ένα επί τέλους και ένα ωχ, υποδέχθηκα την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά, και την ανάληψη του υπουργείου από τον κ. Α. Τσίπρα. Ο πολυπράγμων υπουργός, που όπως φαίνεται διαμόρφωνε ο ίδιος την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, παρέδωσε σε πολιτικό που δεν διακρίνεται για τις ικανότητές του στο αντικείμενο.

Ελπίζω, πως η ανάληψη του ΥΠΕΞ από τον πρωθυπουργό, να οφείλεται στον αιφνιδιασμό που υπέστη, όχι επειδή παραιτήθηκε ο κ. Ν. Κοτζιάς, μια και οι πληροφορίες έλεγαν πως το έπραξε αυτό πολλές φορές, και ήταν άλλωστε αναμενόμενη αφού του έδειξε την πόρτα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με την δήλωση «το τρένο προχωρά, όποιος δεν θέλει ή δυσφορεί, κατεβαίνει», αλλά για τον χρόνο που επέλεξε.

Η υποβολή παραίτησης του κ. Ν. Κοτζιά, λίγα λεπτά πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες ο κ. Α. Τσίπρας για τη Σύνοδο Κορυφής, μάλλον δεν ήταν αναμενόμενη ως προς τον χρόνο που εκδηλώθηκε. Ίσως εκεί να οφείλεται και ο εκνευρισμός του πρωθυπουργού, όταν στις δηλώσεις του -για πρώτη φορά έξω από το Μαξίμου- μάλλον δεν ήταν σαφής, αν έστελνε μήνυμα στον Π. Καμμένο ή στον Ν. Κοτζιά, ή και στους δυο.

Ενώ ευχαρίστησε τον κ. Ν. Κοτζιά για την μέχρι τώρα συνεργασία τους, είπε ότι αναλαμβάνει το υπουργείο και δεν θα ανεχθεί του λοιπού την διγλωσσία. Ποιανού διγλωσσία; Για τον κ. Ν Κοτζιά μιλούσε και αναφερόταν στον Π. Καμμένο; Μα αφού τα βρήκαν την προηγουμένη με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, στο λουκούλειο γεύμα που περιέγραψε εχθές σκωπτικά ο Καλλισθένης στη Voria.gr., μετά από μια ημέρα θυμήθηκε ότι ο Π, Καμμένος είναι… δίγλωσσος;

Εν πάση περιπτώσει, τα ακαταλαβίστικα του πρωθυπουργού, ίσως μας τα εξηγήσει ο κ. Καρανίκας. Το μείζον είναι ότι ο πρωθυπουργός έσπευσε να καθησυχάσει την Δύση, ότι αναλαμβάνει ο ίδιος το υπουργείο συνεχίζοντας την ίδια πολιτική στο Σκοπιανό.

Φρόντισε μάλιστα, να στείλει μήνυμα ενίσχυσης του Ζάεφ στα Σκόπια, διαβεβαιώνοντας αφενός ότι η συμφωνία των Πρεσπών ισχύει στο ακέραιο, και αποθάρρυνσης του Μιτσκόσκι, ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Άρα, πρέπει να υπερψηφίσει τη συνταγματική αναθεώρηση.

Εδώ τώρα ανακύπτει ένα σοβαρό ζήτημα, που είναι άγνωστο αν οφείλεται στην άγνοια του πρωθυπουργού, ή προέκυψε σκοπίμως. Είπε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Θα δεχθεί όμως την ονομασία πΓΔΜ; Αυτό δεν το αρνήθηκε.

Ο κ. Ν. Κοτζιάς προτίμησε να απαντήσει με μια αιχμηρή ανάρτηση κατά του Α. Τσίπρα, με στίχους ποιητών, όπου υπερτόνισε ότι δεν πρέπει να νομίζει ότι θα πάψει να τον βρίσκει μπροστά του, επειδή τον φύτεψε βαθιά, αλλά είναι σπόρος. Και ως σπόρος, θα ξαναγίνει πάλι φυτό και θα βγει από το έδαφος.

Καλή η παρομοίωση, είναι σίγουρος όμως ότι αυτοί που τον αγαπούν θα φροντίσουν να ποτιστεί και να λιπανθεί το έδαφος, ή θα βρουν φρέσκο σπόρο; Το είπαμε πολλές φορές. Όταν κάποιον τον ξεζουμίσουν, έχουν έτοιμο φρέσκο σπόρο, που να μη κουβαλά αρνητικά στην πλάτη του.

Η περίπτωση ουσιαστικής απομάκρυνσης του κ. Ν. Κοτζιά, έχει κοινά σημεία μ’ αυτήν του Βαρουφάκη. Επί πολύ χρόνο, ο πρωθυπουργός αγνοώντας το αντικείμενο επί του οποίου δρούσαν οι δύο υπουργοί, είχε παραδοθεί εγκρίνοντας τις ενέργειές τους, οι οποίοι ακολουθούσαν προσωπική πολιτική δεσμεύοντας την κυβέρνηση. Με την σύμφωνη γνώμη όμως του αγνοούντος πρωθυπουργού, γι’ αυτό και οι γνωστές εξελίξεις μετά τις συνεχείς αποτυχίες.

Αναμφιβόλως, επιβάλλεται ο διορισμός κάποιου αναπληρωτή υπουργού, μια και η εμβέλεια του Κατρούγκαλου δεν ενδείκνυται για επιτυχή διεκπεραίωση των σημαντικών υποθέσεων που αναμένουν επίλυση.