Skip to main content

Οι Πέντε Δράκοι και η απειλή της διαρκούς ύφεσης για την Ελλάδα

Τα μεγάλα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η οικονομία μετά από μία δραματική δημοσιονομική προσαρμογή συζητήθηκαν σε εκδήλωση της διαΝΕΟσις.

Η Ελλάδα, οικονομία και κοινωνία, μετά από εννέα χρόνια θυσιών, πέτυχε μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή αλλά παραμένει δέσμια των Πέντε Δράκων που εμποδίζουν την Ανάπτυξη και την κρατούν ουσιαστικά εγκλωβισμένη στην ύφεση, απομακρύνοντάς την συνεχώς από το επίπεδο ανάπτυξης της Ευρωζώνης.

Αυτοί οι Πέντε Δράκοι, είναι και το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκης με διοργάνωση της «διαΝΕΟσις» και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Και αυτοί οι Δράκοι, που αποτελούν διαχρονικά και αλληλένδετα μεγάλα προβλήματα, δεν είναι άλλοι από το δημόσιο χρέος, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, την πολυνομία και κακονομία και, τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης, όπως εξήγησε ο γενικός διευθυντής της διαΝΕΟσις κ. Διονύσης Νικολάου υποστηρίζοντας ότι αν δεν δαμαστούν οι Πέντε Δράκοι δεν θα μπορέσει η χώρα να περάσει στη ταχύρυθμη και δυναμική ανάπτυξη που χρειάζεται.

Αυτοί όμως οι Πέντε Δράκοι, είναι γέννημα και θρέμμα του κράτους, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθ. Σαββάκης, οπότε από το κράτος εξαρτάται και η αντιμετώπισή τους, ενώ οι πολίτες, η κοινωνία, θα πρέπει να καταλήξει στον ορισμό και το είδος της ανάπτυξης που θέλουμε αλλά και στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την επιδίωξη της ανάπτυξης.

Οι αναπτυξιακοί καταλύτες κόντρα στους Δράκους

Για τον πρόεδρο της Eurobank Ergasias και πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Νικόλαο Καραμούζη, οι Δράκοι είναι πολλοί περισσότεροι από πέντε, με τουλάχιστον δύο να έχουν τη μορφή των κόκκινων δανείων και της απουσίας επενδύσεων σε μία οικονομία καθημαγμένη που έχει απόλυτη ανάγκη τεραστίων επενδυτικών κεφαλαίων.

Αλλά ο διακεκριμένος ομιλητής επέλεξε να σταθεί στους 4 αναπτυξιακούς καταλύτες κι όχι στους Δράκους, καθώς υπό τις κατάλληλες συνθήκες θεωρεί ότι θα οδηγήσουν σε αναπτυξιακή ώθηση μεγάλων διαστάσεων.

Καταλύτης 1ος, είναι η νέα δυναμική εξωστρεφής επιχειρηματική τάξη που σφυρηλατήθηκε στα χρόνια της κρίσης, που δεν έχει εξάρτηση από το κράτος και έμαθε να επιβιώνει σε συνθήκες πολέμου

Καταλύτης 2ος, η σημαντική συρρίκνωση του ρόλου του κράτους σε πάρα πολλούς τομείς της οικονομίας που έχει σαν αποτέλεσμα την συρρίκνωση των πολιτικών μηχανισμών που χαρακτήριζαν σπατάλη πόρων και νοσηρές συμπεριφορές.

Καταλύτης 3ος, ο μεγάλος παραγωγικός ανασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας που σταδιακά συντελείται.

Καταλύτης 4ος, η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα που σταδιακά αλλάζουν, γίνονται πιο φιλικοί στις ιδιωτικές επενδύσεις, στη μείωση του κράτους καθώς αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το παλιό σύστημα που οδήγησε τη χώρα στην κρίση.

Για να λειτουργήσουν όμως οι αναπτυξιακοί καταλύτες, απαιτείται ένας ηγετικός πόλος εξουσίας που πρέπει να πείσει την κοινωνία ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη, γιατί οι μεγάλες αλλαγές μπορούν να συντελεστούν μόνο αν τις υποστηρίξει η κοινωνία, κατέληξε ο κ. Καραμούζης.

Χριστοδουλάκης: Μπροστά σε νέο Τρίγωνο των Βερμούδων

Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, υποστήριξε ότι η Ελλάδα, ξανά, σήμερα, βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο Τρίγωνο των Βερμούδων που σχηματίζουν η βαρύτατη αύξηση της φορολογίας, η εκτίναξη του χρέους στο 180% του ΑΕΠ, σε συνδυασμό με την απουσία θωράκισης της δημοσιονομικής προσαρμογής που επιτεύχθηκε.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει σε ανάπτυξη, με πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. Θα πρέπει η Ελλάδα, έναντι των δανειστών, να αυτοδεσμευτεί, μέσω μίας συνταγματικής αναθεώρησης, ότι αν μειωθούν τα πλεονάσματα στο 1,5%, θα αναλάβει την υποχρέωση το υπόλοιπο 2% να επενδυθεί και να επενδύεται σε βάθος χρόνου στην ανάπτυξη.

Ο κ. Χριστοδουλάκης υποστήριξε ότι η χώρα, θα πρέπει να στοχεύσει στην ισχυρή ανάπτυξη καθώς μόνο αυτή θα μπορέσει να δώσει τη λύση στο πρόβλημα της μείωσης του υψηλού χρέους. Η Ελλάδα, που παλιά αναπτυσσόταν με ρυθμούς ταχύτερους από της Ευρωζώνης, σήμερα έχει μείνει πολύ πίσω από τους υπολοίπους εταίρους της και δεν θα ξαναβρεί τη θέση που πρέπει να έχει πριν το 2030-2035 και αυτό εάν μειωθεί μετά από διαπραγμάτευση το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η πρόταση για βιώσιμο ασφαλιστικό

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρώην διοικητής του ΙΚA κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, μίλησε για το κολοσσιαίο αφανές χρέος του ασφαλιστικού που «μετράνε» ΔΝΤ αλλά και οι αγορές στις οποίες θέλουμε να απευθυνθούμε για χρηματοδότηση και μάλιστα από μία χώρα όπως η Ελλάδα, με το χειρότερο δημογραφικό πρόβλημα της Ευρώπης.

Η Ελλάδα, με τα πολύ υψηλά πλεονάσματα στα οποία δεσμεύτηκε, δεν πρόκειται να ξεπερνά ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 1,3%-1,5%, θα είναι πολύ ευάλωτη σε αναταραχές και ύφεση της διεθνούς οικονομίας, που θα οδηγήσουν την χώρα μας, σε νέους φαύλους κύκλους ύφεσης, νέες μειώσεις στις συντάξεις, χαμηλούς μισθούς και υψηλή ανεργία, όταν στο τέλος της επόμενης δεκαετίας η γήρανση του πληθυσμού, θα κάνει την κατάσταση στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό μη αναστρέψιμη.

Μόνο με ανάπτυξη ρυθμών του 3% και άνω, συνεπώς και αύξηση της απασχόλησης άρα και εσόδων για το ασφαλιστικό σύστημα, θα είναι δυνατή η αύξηση των συντάξεων υποστήριξε ο κ. Νεκτάριος ο οποίος είπε ότι οι δραματικές μειώσεις που έπληξαν τα εισοδήματα 2 εκατομμυρίων συνταξιούχων, θα επεκταθούν και σε 1 ακόμη εκατομμύριο συνταξιούχων.

Η διαΝΕΟσις κατέθεσε μία διπλή πρόταση για το ασφαλιστικό, που στο ένα σκέλος αφορά τους απερχόμενους από την εργασία και στο άλλο τους μελλοντικούς συνταξιούχους και ασφαλισμένους από το 1992 και μετά. Η πρόταση για τους νέους εργαζομένους και το συνταξιοδοτικό τους, προβλέπει χαμηλότερες εισφορές οι οποίες δικαιολογούνται γιατί προβλέπεται ένας συνδυασμός του διανεμητικού μοντέλου με το κεφαλαιοποιητικό.

Εισαγωγή επιχειρήσεων και εξαγωγή ποιτικών προϊόντων

Για μία δραστική και δομική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος της χώρας, που θα ενισχύσει τα δημόσια οικονομικά και παράλληλα θα απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις των επιχειρήσεων μίλησε ο βουλευτής και πρώην Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης που τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται δύο πράγματα: Ενστερνισμό των στόχων των μεταρρυθμιστικών μέτρων, όχι απλώς τα μέτρα και, τη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου κοινωνικής προστασίας. Ας μη γίνει η Ελλάδα πειραματόζωο μόνο σε προγράμματα λιτότητας, αλλά και σε προγράμματα κοινωνικής πραστασίας, είπε ο ομιλητής. 

Ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα συνεκτικό σχέδιο ανάπτυξης που θα τα βάλει και με τους Πέντε Δράκους ταυτόχρονα αλλά «και με τα σμήνη των συμμάχων τους», ενώ εκτίμησε ότι η πολυσυζητημένη έξοδος από τα Μνημόνια, δεν θα είναι «καθαρή» , υπό την έννοια ότι η χώρα θα παραμείνει υπό αυστηρούς ελέγχους επί μακρό διάστημα.

Το καθεστώς της πολυνομίας αλλά και της κακονομίας στην Ελλάδα, σκιαγράφησε ο κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος, απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Η πολυνομία είναι τέρας πραγματικό στην Ελλάδα, που πέραν του προβλήματος στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, έχει πολύ υψηλό έμμεσο κόστος για τις επιχειρήσεις, για τις οποίες συνεπάγεται υποχρεώσεις ύψους 3,5 δισ., σύμφωνα με μέτρηση του ΟΟΣΑ.

Ενδεικτικά ο κ. Χριστόπουλος ανέφερε ότι από το 2001 έως σήμερα έχουν ψηφιστεί 796 νόμοι, δηλαδή κάθε εβδομάδα έχουμε την ψήφιση ενός νόμου, όταν οι εξουσιοδοτήσεις για κανονιστικές πράξεις είναι 12-13 ανά νόμο και οι οι μεταβατικές διατάξεις, 4,12/νόμο, κατάσταση λίαν προβληματική.

Νέος δικαστικός χάρτης με μεσαία δικαστήρια

Η Δικαιοσύνη, το μόνο αντίβαρο στην πολιτική εξουσία, χρειάζεται αναδιάρθρωση στη βάση ενός Νέου Δικαστικού Χάρτη. Στο πλαίσιο αυτής της αναδιάρθρωσης θα πρέπει να καταργηθούν τα μικρά δικαστήρια και να αυξηθούν τα μεσαίου μεγέθους, με 40-80 δικαστές, καθώς αυτά είναι τα πιο αποτελεσματικά, όπως είπε ο κ. Μιχάλης Πικραμένος, σύμβουλος Επικρατείας και αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής στο ΑΠΘ.

Επίσης, ο κ. Πικραμένος πρότεινε την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στα Δικαστήρια, με την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων, την παρακολούθηση ηλεκτρονικά της πορείας των υποθέσεων αλλά ακόμη και την υιοθέτηση τηλεσυνεδριάσεων. Όμως τα σύγχρονα δικαστήρια δεν χρειάζονται μόνο νέες τεχνολογίες στη λειτουργία τους αλλά και εξειδικευμένο υπαλληλικό προσωπικό, που θα επικουρεί ουσιαστικά τους δικαστές, ενώ ο κ. Πικραμένος επέμεινε στην ανάγκη για Δικαστικό management.

Την εκδήλωση συντόνισαν η δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Αλεξάνδρα Γούτα και η δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια της Voria.gr Αθανασία Μπίδιου.