Skip to main content

Σίγουροι οι Σκοπιανοί ότι θα δεχθούμε την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ

Οι απαντήσεις του ελληνικού ΥΠΕΞ δεν ικανοποιούν απολύτως όταν ο Ζάεφ επιμένει ότι έχει συμφωνηθεί ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με ονομασία FYROM.

Η υποχώρηση της Βουλγαρίας σε ζητήματα που εμφανιζόταν αμετάπειστη, ως προς τις σχέσεις της με τα Σκόπια, δημιουργεί πολλούς προβληματισμούς σχετικώς προς ενδεχόμενη υποχώρηση και της Ελλάδας, αιδημόνως σιωπούσα, ώστε τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Η Βουλγαρία, επί 20 σχεδόν χρόνια, σύναπτε οικονομικές και πολιτιστικές συμφωνίες με τα Σκόπια, οι οποίες εφαρμόζονταν μεν αλλά δεν κυρώνονταν από το βουλγαρικό κοινοβούλιο, λόγω της μη αναγνώρισης της "μακεδονικής γλώσσας", στην οποία ήταν γραμμένη κάθε συμφωνία, μαζί με την βουλγαρική.

Η Βουλγαρία, ως γνωστόν θεωρεί ορθώς, ότι η γλώσσα που μιλούν οι Σκοπιανοί είναι διάλεκτος, ή καλύτερα, παραφθαρμένη η βουλγάρικη. (Υπάρχουν μελέτες παρ’ ημίν που θεωρούν ότι τα "μακεντόνσκι" προήλθαν από παραφθαρμένα ελληνικά, λόγω του μεγάλου αριθμού ελληνικών λέξεων σ’ αυτά. Όμως, η ταυτότητα μιας γλώσσας εξαρτάται από το συντακτικό και την γραμματική της. Η βουλγάρικη όπως και τα "μακεντόνσκι", έχουν φερ’ ειπείν το άρθρο στο τέλος της λέξης. Αν λαμβανόταν υπόψη η ταυτότητα και ο αριθμός των λέξεων, τότε και η βουλγάρικη -όπως και κάθε αγγλοσαξωνική ή λατινογενής γλώσσα- ελληνική θα λογιζόταν).

Για τη Συμφωνία Καλής Γειτονίας που υπέγραψαν Σκόπια και Βουλγαρία, χρησιμοποιήθηκε το σύνηθες -προσχηματικό και παιδιάστικο- τέχνασμα, ότι η Συμφωνία «υπογράφηκε στις γλώσσες που προβλέπουν τα Συντάγματα των δύο χωρών»! Κι έτσι η Βουλγαρία υποτίθεται ότι ικανοποιήθηκε, ενώ γνωρίζει ο καθένας πως το σκοπιανό Σύνταγμα αναφέρει ότι η γλώσσα του κράτους είναι η "μακεδονική".

Με την σειρά του ο Ζάεφ, ικανοποίησε την Βουλγαρία -ως αντάλλαγμα;- αναγνωρίζοντας ότι οι δύο λαοί έχουν κοινή ιστορία και αποφασίστηκε να συνεορτάζουν επετείους ιστορικών γεγονότων των Σλάβων. Η Συμφωνία πέρασε από τις Επιτροπές των δύο Κοινοβουλίων, ερωτηματικό όμως είναι τι θα συμβεί όταν οδηγηθεί στην Ολομέλεια. Για διαφορετικούς λόγους οι δύο λαοί αντιδρούν στην υπογραφή, οι Σκοπιανοί για την κοινή ιστορία, επειδή αλλοιώνεται ο μακεδονισμός, οι Βούλγαροι για το γλωσσικό, επειδή θεωρούν ότι αποκόπτει τους Σλάβους των Σκοπίων από την μητέρα Βουλγαρία.

Όλη αυτή η μεγάλη εισαγωγή, για να εξηγήσω πώς ένα σημαντικό ζήτημα που ταλάνιζε τις σχέσεις των δύο χωρών, μόλις ανήλθε στην εξουσία των Σκοπίων ο υποστηριζόμενος από τον Σόρος και όλο το ανθελληνικό σύστημα Ομπάμα (με την σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ να μη ασχολείται ιδιαιτέρως με τα Βαλκάνια, αφήνοντας τα πράγματα ως έχουν και χωρίς καμιά αλλαγή προσώπων της προηγούμενης κυβέρνησης) αιφνιδίως εκάμφθη η αντίσταση της Βουλγαρίας.

Κι εδώ βρίσκεται ο προβληματισμός, όταν ο Ζάεφ σε όλες τις δηλώσεις του, αλλά και ο συστημικός Τύπος της Δύσης, επιμένουν ότι έχει συμφωνηθεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την αναγνωρισμένη διεθνώς ονομασία FYROM, λόγω του ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει γι’ αυτό. Οι απαντήσεις του ελληνικού ΥΠΕΞ δεν με ικανοποιούν απολύτως, επειδή δεν είναι διευκρινιστικές, και προέχονται από "κύκλους". Και οι "κύκλοι" υποστηρίζουν ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν θα δώσει την συγκατάθεσή του αν δεν επιλυθεί πρώτα το ζήτημα της ονομασίας.

Γιατί δεν με ικανοποιεί η έτσι διαγραφείσα ελληνική θέση: Επειδή ο Ζάεφ, έχει δίκαιο όταν υποστηρίζει ότι συμφώνως με την Ενδιάμεση Συμφωνία η Ελλάδα δεν μπορεί να αρνηθεί την ένταξη των Σκοπίων στους διεθνείς Οργανισμούς με την προσωρινή τους ονομασία, FYROM.

Επομένως, δεν μπορούμε να προβάλουμε ως λόγο άρνησης την μη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Δεν άκουσα από το ελληνικό ΥΠΕΞ, αυτό που περιμένω να ακούσω. Ότι δηλαδή, δεν θα αποδεχθούμε την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, επειδή δε τηρούν τα άλλα άρθρα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, που αναφέρονται στις σχέσεις "καλής γειτονίας". Πρόσφατη είναι η περίπτωση με την απόσυρση της ελληνικής ομάδας, λόγω της ανθελληνικής στάσης των Σκοπιανών, για την οποία το ελληνικό ΥΠΕΞ διαμαρτυρήθηκε.

Αυτό δεν άκουσα, ούτε από τον Ν. Κοτζιά, ούτε από τους "κύκλους". Ελπίζω, να βρίσκεται στον Φάκελο των επιχειρημάτων μας, και για λόγους τακτικής να μη δημοσιοποιείται. Σε 15 ημέρες θα γνωρίζουμε. (Ως προς την σιωπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτή λέει δυστυχώς πολλά).