Skip to main content

Η πικρή εμπειρία της Κριστίν Λαγκάρντ από την Ελλάδα

Οι γερμανικές εκλογές, το βρετανικό δημοψήφισμα και η αντίδραση των χωρών της Λατινικής Αμερικής στο ενδεχόμενο νέου δανεισμού της Ελλάδας.

Μας το έλεγε Γερμανός αξιωματούχος, ο οποίος βρέθηκε  στην Ελλάδα για ένα 48ωρο κι έκανε ορισμένες ενδιαφέρουσες συναντήσεις. "Μην ετοιμάζεστε για εντυπωσιακές εξελίξεις στο θέμα του χρέους σας. Μέχρι τις δικές μας εκλογές, στο τέλος του 2017 δεν πρόκειται να γίνει τίποτα άξιο λόγου". Τόσο απλά και τόσο ξεκάθαρα.

Και όντως, κάπως έτσι πρέπει να έχουν τα πράγματα. Με την δημοτικότητα της Ανγκελα Μερκελ να υποχωρεί κατά τρόπο απίστευτο για τα δεδομένα της και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μην έχει αποφασίσει αν θα είναι ο επόμενος υποψήφιος του CDU, μια απόφαση για γενναία διαχείριση του ελληνικού χρέους, θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία για τους Χριστιανοδημοκράτες. Ιδιαίτερα τώρα που το ευρωσκεπτικιστικό "Εναλλακτικό Κόμμα" ανεβαίνει επικίνδυνα.

Συνεπώς έως τότε η Ελλάδα θα πρέπει να περιορισθεί στα λίγα και κυρίως στις υποσχέσεις για ένα καλύτερο αύριο. Θα έχει ωστόσο τη δυνατότητα στο μεταξύ να αξιοποιεί και τις όποιες ευκαιρίες θα της δίνονται. Όπως για παράδειγμα αυτή του βρετανικού δημοψηφίσματος. Γιατί δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία πως αν δεν μεσολαβούσε ο φόβος ενός ενδεχόμενου Brexit, τότε η Ελλάδα δεν θα έπαιρνε ούτε αυτά που πήρε την Τρίτη στο Eurogroup. Τα οποία, ας μην είμαστε πλεονέκτες, δεν θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερα. Το αντίθετο, θα έλεγε ο Τειρεσίας.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η χώρα εδώ και καιρό έχει περιέλθει στην ομάδα εκείνων που "δεν δικαιούνται να ζητούν τίποτα”. Κι αυτό γιατί έχει δανειστεί από όλους, είτε λίγα είτε πολλά. Κατά συνέπεια το μόνο που έχει να κάνει είναι να κάθεται "φρόνιμα", να περιμένει και να αξιοποιεί, όποια ευκαιρία της παρουσιάζεται. Μέχρις εκεί. Πρέπει επίσης να καταλάβει πως όποτε ζητά, οτιδήποτε, το μόνο που καταφέρνει είναι να εκνευρίζει τους υπόλοιπους. Κι αυτό, στο τέλος της ημέρας μόνο σε κακό της βγαίνει.

Παραδόξως, το αντιλήφθηκε πρόσφατα ακόμα και η ίδια η γενική διευθύντρια του ...ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όταν σε διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου ήρθε προς συζήτηση το θέμα της Ελλάδας. Ήταν τότε που το μπλοκ των χωρών της Λατινικής Αμερικής άρχισε τα πυρ ομαδόν κατά της Γαλλίδας, φωνάζοντας: "Θέλετε να ξαναδανείσουμε τους πλούσιους Ευρωπαίους φίλους σας;”. Και κάπως έτσι το ελληνικό θέμα έκλεισε απότομα.

ΥΓ. Η Λαγκάρντ εξαιτίας της Ελλάδας έχασε τον έλεγχο του ΔΣ του Ταμείου...