Skip to main content

Έρευνα για την υγεία: Επιδείνωση των υπηρεσιών και αύξηση του κόστους

Τι αποκαλύπτει η έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για τη στάση των κατοίκων της πόλης για τις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίας υγείας.

Την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις υπηρεσίες υγείας εκφράζει η πλειοψηφία των Θεσσαλονικέων, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία to the point για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, το 59% δηλώνει δυσαρεστημένο από τον τομέα της δημόσιας υγείας δηλαδή νοσοκομεία, κέντρα υγείας και λοιπούς θεσμούς. Ένα 21% αναφέρει πως δεν είναι ούτε ικανοποιημένο αλλά ούτε και δυσαρεστημένο ενώ μόνο ένα 20% εξέφρασε την ικανοποίησή του από τις υπηρεσίες.

Η δυσαρέσκεια αυτή του κόσμου σε συνδυασμό με τη στροφή των Θεσσαλονικέων στον ιδιωτικό τομέα αποτελούν σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο δύο από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, περίμενε μια αντιστροφή του κλίματος αναφορικά με τις δημόσιες υπηρεσίες «ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια μετά και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης η οποία υποσχέθηκε να επικεντρώσει την προσοχή της στη δημόσια υγεία».

Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία των πολιτών και συγκεκριμένα το 63% δήλωσε πως η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας έχει χειροτερεύσει τα τελευταία δύο χρόνια. Την ίδια ώρα το 43% υποστηρίζει πως το κόστος των υπηρεσιών τα τελευταία δύο έτη έχει αυξηθεί.

Αναφορικά με τη στάση του κόσμου προς τον ιδιωτικό τομέα, το 55,4% δήλωσε ότι επιλέγει ιδιωτικά ιατρεία για την περίθαλψή του ενώ ένα 29,5 % σημείωσε ότι επισκέπτεται ιδιωτικό ιατρείο μόνο σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΙΣΘ, Νίκο Νίτσα το ποσοστό αυτό ήταν περίπου στο 40% παλαιότερα αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης έχει πλέον πέσει.

Ο κ. Νίτσας αναφέρθηκε και στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, από τον οποίο, όπως είπε, οι πολίτες έχουν πολύ μεγάλες προσδοκίες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 57% γνωρίζει τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού ενώ το 48% πιστεύει ότι θα βελτιώσει τη σημερινή κατάσταση.

Σε αντίθεση με τους πολίτες, ο Ιατρικός Σύλλογος εμφανίζεται πολύ σκεπτικός απέναντι σε αυτή τη νέα πολιτική αφού φοβάται πως οι ρυθμίσεις του δεν θα εγγυηθούν το κεκτημένο δικαίωμα ελεύθερης επιλογής γιατρού. Ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι το ποσοστό των γιατρών που έκαναν σύμβαση με το σύστημα του οικογενειακού γιατρού είναι μικρότερο του 20%.

Ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας γενικότερα για τον κλάδο της ιατρικής τόνισε πως ανησυχητικό είναι το γεγονός πως φέτος για πρώτη χρονιά το επάγγελμα του ιατρού συγκαταλέχθηκε στη λίστα των επαγγελμάτων που υποφέρουν από έλλειψη προσωπικού στην αντίστοιχη έρευνα της Manpower. 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης διεξάγει τη συγκεκριμένη έρευνα από το 2013.