Skip to main content

Η διάσπαση που έρχεται στον ΣΥΡΙΖΑ και ο «μόνιμος» Μεϊμαράκης

Η διάσπασης που έρχεται στον ΣΥΡΙΖΑ, ο «μόνιμος» Μεϊμαράκης, το διδακτορικό του Γαλαμάτη και η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

-Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της διάσπασης. Πρέπει να γίνει ένα τελευταίο κάλεσμα. Η χώρα δεν έχει άλλη διέξοδο. Η Αριστερά χρειάζεται χρόνο και χώρο για να ανασυνταχθεί κι αυτή τη στιγμή άλλη προοπτική από το ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα δεν έχει. Αυτά επισημαίνει ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, που υπογράφει σχετικό κείμενο στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας «Μακεδονία». Η προοπτική της διάσπασης πάντως, σύμφωνα με όσα βιώσαμε όλοι τις τελευταίες μέρες, είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο. Η ραγδαία αλλαγή του πολιτικού σκηνικού εξάλλου δεν αφορά μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ...

-Συνομιλώντας με «γαλάζια» στελέχη της Θεσσαλονίκης ακούς συνεχώς περισσότερους να στηρίζουν την παραμονή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην ηγεσία της ΝΔ, τουλάχιστον μέχρι να γίνει μια γενναία ανασύνταξη και να επέλθει ηρεμία στο πολιτικό γίγνεσθαι. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Και μια δόση αποδοχής της ήττας στις επόμενες εκλογές, εφόσον αυτές γίνουν το Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Τους προβληματισμούς αυτούς εισπράξαμε από πολλά στελέχη, τα οποία πάντως θεωρούν ότι η ΝΔ με συντεταγμένο τρόπο πρέπει να επιλέξει πολύ προσεχτικά τον επόμενο αρχηγό της, για να μη γίνει νέο ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν πάντως και αρκετοί που θεωρούν ότι όταν μπει σε ρότα μια τέτοια διαδικασία, το πολιτικό κεφάλαιο Μεϊμαράκη όχι μόνο δε θα έχει εξαντληθεί, αλλά θα έχει ενισχυθεί δεόντως. Άσε που εσχάτως αποκτήσαμε και «Μεϊμαρακικούς» στη Θεσσαλονίκη. Και δε μιλάμε απλώς για... συμπάθειες.

-Άριστη η δουλειά που έκανε στο διδακτορικό του ο πρώην βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ και πρώην δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης. Το δούλεψε μεθοδικά και επί μακρόν, γι' αυτό και χάθηκε από στέκια και φίλους. Θέμα του διδακτορικού τα βιολογικά αβγά. Τα δε συμπεράσματα είναι εκπληκτικά. Το πιο σημαντικό όλων είναι ότι πρόκειται για μια εργασία η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο στην ίδια την παραγωγή, στην πράξη δηλαδή και δεν είναι πολλά τα διδακτορικά που μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα από όσους δραστηριοποιούνται σε έναν κλάδο. Ο Δρ. Γαλαμάτης φρόντισε να συνδέσει τη θεωρία με την πράξη άμεσα, για να προσφέρει στην κοινωνία, στη βελτίωση της παραγωγής, στην οικονομία και στους πολίτες. Η ενεργός εμπλοκή με την πολιτική έχει και τα θετικά της. Γι' αυτό άλλωστε με το που επανεμφανίστηκε μετά την ορκωμοσία της Τετάρτης άρχισαν και οι πιέσεις για επάνοδό του στην πολιτική...

-Συνεδριάζουν σήμερα στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία της Φώφης Γεννηματά. Ζητούμενο οι πρώτες αλλαγές στο κόμμα, ώστε να επανακάμψει και να προετοιμαστεί για τις επόμενες εκλογές, που από πολλούς θεωρούνται οι πιο δύσκολες για το άλλοτε κραταιό κόμμα. Πέρα από τα πρόσωπα που θα βγουν στο προσκήνιο (και μάλιστα αναμένεται να υπάρξει πρόταση «φρέσκου» προσώπου για γραμματέα της ΚΠΕ), υπάρχει και η οργανωτική ανασυγκρότηση, όπου επίσης αναμένεται να αλλάξουν πολλά. Ενεργό ρόλο αναμένεται να έχουν αρκετοί Θεσσαλονικείς, ενώ ο πρώην επικεφαλής της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης κι από τα πιο γνωστά τοπικά στελέχη, Χρόνης Μακρίδης, που έτρεξε επί χρόνια το κόμμα αναμένεται να αναλάβει το Οργανωτικό σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.