Skip to main content

Η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία και τα ερωτηματικά για το Κυπριακό

Η Άγκυρα θα αλλάξει τους στρατηγικούς της στόχους για να υπάρχει ελπίδα σε κάτι καλύτερο ή μήπως θα επιδιώξει να κερδίσει και στο Κυπριακό;

Η Τουρκία εισέρχεται σε μια παρατεταμένη ακυβερνησία για μεγάλο χρονικό διάστημα, όποια λύση και αν επιλεγεί για σχηματισμό κυβέρνησης. ή νέες εκλογές. Ήδη η κυβέρνηση Νταβούτογλου παραιτήθηκε, συμφώνως προς την ανακοίνωση από το προεδρικό γραφείο, όπου σημειώνεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Ερντογάν αποδέχθηκε την παραίτηση του Υπουργικού Συμβουλίου που υποβλήθηκε από τον πρωθυπουργό, κ. Νταβούτογλου.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως ο κ. Ερντογάν -ο οποίος ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες που παρασχέθηκαν μέχρι σήμερα- ζήτησε να συνεχίσει να υπηρετεί κανονικά το Υπουργικό Συμβούλιο, έως ότου σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση.

Όπως έγραψα και χθες, όποιος σχηματισμός επιλεγεί θα είναι αφύσικος και θνησιγενής, παρόλο που φαίνεται ότι υπάρχουν πιέσεις για σύμπραξη ισλαμιστών και κεμαλιστών, των δύο μεγάλων κομμάτων δηλαδή, του κ. Νταβούτογλου (ΑΚΡ) και της μέχρι τώρα αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) με τον κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Όλα αυτά έρχονται μεσούσης της επανέναρξης των συνομιλιών των δύο Κοινοτήτων της Κύπρου, με το ερώτημα αν η Άγκυρα θα αλλάξει τους στρατηγικούς της στόχους για να υπάρχει ελπίδα σε κάτι καλύτερο ή μήπως θα επιδιώξει να κερδίσει και στο Κυπριακό, καθώς και στην ΕΕ, ανεξαρτήτως ή όχι λύσης;

Ο κ Γιάννος Χαραλαμπίδης αναρωτιέται σε άρθρο του στην εφημερίδα της Λευκωσίας «Σημερινή», ποιες είναι οι τουρκικές θέσεις μετά την «εκλογή» του κ. Ακιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων;

Προφανώς, καθορίζονται επισήμως μέσα από τα έγγραφα και δη από εκείνο που κατέθεσε η Τουρκία στο Συμβούλιο Σύνδεσης στις 17 Μαΐου. Σύμφωνα, μάλιστα, με κυβερνητικές πηγές, τα όσα αναφέρονται στο εν λόγω έγγραφο είναι στην ίδια γραμμή με εκείνο της 23ης Ιουνίου του 2014, στο οποίο υπογραμμίζεται η εφαρμογή «πρωτογενούς δικαίου» και «παρθενογένεσης», προκειμένου να εξευρεθεί λύση στη βάση της συμφωνίας της 11ης Φεβρουαρίου, που προνοεί δύο ισότιμα συνιστώντα κράτη, των οποίων η κυριαρχία θα πηγάζει εξίσου από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους.

Πολλές φορές έχω γράψει σ’ αυτήν την στήλη για την απαράδεκτη ενέργεια του Κύπριου Προέδρου να αποδεχθεί ότι στην Κύπρο θα υπάρχουν «δύο ισότιμα συνιστώντα κράτη, των οποίων η κυριαρχία θα πηγάζει εξίσου από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους», γεγονός που θα σημάνει σε πολύ λίγα χρόνια τουρκοποίηση και ισλαμοποίηση του νησιού, με τους Έλληνες να αποτελούν μειονότητα, αφού οι Τούρκοι με κανένα τρόπο δεν αποδέχονται την επιστροφή στην Τουρκία όλων των εποίκων.

Αυτό εκμεταλλεύεται η Τουρκία που επιμένει να θεωρείται η Κύπρος νέο κράτος, χωρίς ιστορία, δημιουργούμενο εξ αρχής από δύο ισότιμες κοινότητες. Αυτό θέλουν και οι Δυτικοί σύμμαχοί μας, Βρετανοί και Αμερικανοί, με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Λευκωσία να απενοχοποιεί την Τουρκία λέγοντας, ότι για όσα συμβαίνουν στην Κύπρο δεν ευθύνεται η Τουρκία με την εισβολή της το 1974.

Η Άγκυρα προδικάζει έτσι σε ποια λογική θα ήταν έτοιμη να αποδεχθεί ότι με το νέο πολιτειακό σύστημα, οι δύο κοινότητες θα θεωρούνται ως χωριστές πηγές κυριαρχίας και εξουσίας. Συναφής με τα ανωτέρω ήταν και η δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου στις 26 Μαΐου στα Κατεχόμενα, όπου επισήμανε ότι η χώρα του υποστήριξε λύση μεταξύ «δύο λαών» στη βάση της συμφωνίας της 11ης Φεβρουαρίου.

Είναι ενδιαφέρον να παραθέσω την τελευταία παράγραφο του άρθρου του κ. Γιάννου Χαραλαμπίδη: «Διαβάστε τι έχει προ καιρού ανακοινώσει ο Ταγίπ Ερντογάν για την αποστολή ενός εκατομμυρίου Τούρκων στο νησί και δέστε τον χάρτη. Και μετά αναλογιστείτε τι σημαίνει η λύση της ομοσπονδίας. Όσοι θέλουν να κατανοήσουν, θα κατανοήσουν. Και όσοι επιθυμούν μπορούν να διαφωνήσουν. Σεβαστό. Έχουμε δημοκρατία. Εμείς, εκείνο το οποίο απευχόμαστε, είναι να μην γίνει το «όνειρο» της ομοσπονδίας εφιάλτης, από τον οποίο, για να γλυτώσουμε, μετά από μια ενδεχόμενη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα παρακαλούμε την Άγκυρα για βελούδινο διαζύγιο και αυτή θα λέει όχι!

» Μη επιτρέποντάς μας να αποδράσουμε από τις «στοργικές» της αγκάλες, όπως τις ζήσαμε μέσα από την ιστορία και όπως τις ζούμε ακόμη με την κατοχή. Όπως τις ζει ο ίδιος ο τουρκικός λαός, άλλοτε κάτω από την μπότα του κεμαλικού στρατοκρατικού καθεστώτος και τώρα κάτω από αυτήν του Σουλτάνου, όπως τον εμφανίζουν τα διεθνή ΜΜΕ, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εάν δεν τυφλωθεί από την αλαζονεία του και φερθεί έξυπνα, με μια μόνο κίνηση μπορεί να κάνει ματ…».

Ο Μακεδών