Skip to main content

Η προετοιμασία της Θεσσαλονίκης για τις γιορτές των Χριστουγέννων

Η γιορταστική ατμόσφαιρα στη Θεσσαλονίκη θα στηθεί και φέτος, στην Αριστοτέλους, στην Αγ. Σοφίας, στην Τσιμισκή, αλλά και στην Έκθεση.

Ακόμη και μέσα στην σκληρή κρίση, την ημέρα που στη Βουλή συζητιούνται επώδυνα μέτρα για τα εισοδήματα των Ελλήνων όπως σήμερα, η αγορά επιμένει να ζει το δικό της όνειρο. Οι καταναλωτές χαμογελαστοί κατεβαίνουν στο κέντρο, βολτάρουν, βλέπουν βιτρίνες και ψωνίζουν ρούχα, βιβλία, δώρα. Ακόμη και κάποιο cd για τις δύσκολες και κρύες νύχτες του χειμώνα, όταν η τηλεόραση παίζει για χιλιοστή φορά την ίδια ταινία, που μπορεί να μην καλύπτει καν τα γούστα της παρέας.

Στο μύθο της αγοράς οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι η χρυσή περίοδος. Οι 30 – 40 ημέρες από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι τις 10 Ιανουαρίου αντιπροσωπεύουν για πολλά καταστήματα το 40% - 50% του τζίρου της χρονιάς. Μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές, κάλυψη επιταγών προμηθευτών, όλα μαζί και ταυτοχρόνως στην πορεία για τη σωτηρία της επιχείρησης.  

Με αυτό το δεδομένο είναι φυσιολογικό οι καταστηματάρχες του κέντρου να έχουν προσδοκίες για μια γιορταστική ατμόσφαιρα. Στο δήμο οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη δύο κινήσεις: Πρώτον, ένας διαγωνισμός για το φωτισμό του κέντρου με πολλές χιλιάδες φωτάκια. Δεύτερον, η συνεννόηση με φορείς των εμπόρων, των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων, οι οποίοι θα αναλάβουν να επιμεληθούν τα υπόλοιπα και κυρίως την πλατεία Αριστοτέλους, που είθισται να είναι το επίκεντρο των εορταστικών ημερών. Παγοδρόμιο, καρουζέλ, σπιτάκια για παιδιά.

Τα Χριστούγεννα είναι για την εκκλησία της Δύσης η σημαντικότερη γιορτή, σε αντίθεση με την Ορθοδοξία, που τιμά πρωτίστως την Ανάσταση, όταν η ζωή νικάει το θάνατο. Πέρα, όμως, από τα φιλοσοφικά ζητήματα η οικονομία έχει αποφασίσει προ πολλού. Λόγω εποχή τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι η πιο εμπορική περίοδος του χρόνου για όλο το Βόρειο ημισφαίριο.

Στη Θεσσαλονίκη επί χρόνια οι γιορτές δεν ξέφευγαν και πολύ από την καθημερινότητα. Η φάτνη και το δέντρο στην πλατεία Αριστοτέλους και… τέλος. Ίσως να άναβαν τα πρόσθετα φώτα που είχε ο δήμος στην Τσιμισκή και στην παραλιακή Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ίσως και τα μαγαζιά να ενίσχυαν το φωτισμό στις βιτρίνες. Μέχρι εκεί. Τα τελευταία χρόνια, όμως αυτά αλλάζουν. Κάτι η επιτυχία που είχαν ανάλογες πρωτοβουλίες περιφερειακών πόλεων, όπως η Δράμα, τα Τρίκαλα και ο Λαγκαδάς, κάτι η ίδια η εξέλιξη των πραγμάτων τα Χριστούγεννα της τελευταίας δεκαετίας είναι πιο λαμπερά.

Κάποιες φορές πιο πετυχημένα, κάποιες λιγότερο, όπως τότε –την πρώτη χρονιά του Γ. Μπουτάρη στη δημαρχία-, που στήθηκε εξέδρα με χριστουγεννιάτικο δέντρο μέσα στη θάλασσα, αλλά βούλιαξε από την τρικυμία.

Όπως φαίνεται και φέτος η γιορταστική ατμόσφαιρα θα στηθεί. Στην Αριστοτέλους, στην Αγ. Σοφίας, στην Τσιμισκή, αλλά και στην Έκθεση, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα λειτουργήσει ο «Αστερόκοσμος» κοντά στην πύλη της ΧΑΝΘ. Η σχετική προκήρυξη της ΔΕΘ – Helexpo βρίσκεται ήδη στον… αέρα. Η αγορά της Θεσσαλονίκης, παρά τις δυσκολίες, θα ζήσει το δικό της χριστουγεννιάτικο μύθο. Και οι άνθρωποι – καταναλωτές το ίδιο. Τα δώρα, τα χρώματα, τα πακέτα, οι κορδέλες.