Skip to main content

Στόχος η μητροπολιτική διακυβέρνηση για τον δήμο Θεσσαλονίκης

Στόχοι του φόρουμ ήταν η δημιουργία στρατηγικών σχέσεων για ένα κοινό όραμα των μητροπολιτικών περιοχών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αστικής Ατζέντας

Στο φόρουμ για τη Μητροπολιτική Διακυβέρνηση «European Metropolitan Authorities Forum 2016» που πραγματοποιήθηκε στο Τορίνο, συμμετείχε ο Δήμος Θεσσαλονίκης μαζί με εκπροσώπους από άλλες 25 ευρωπαϊκές πόλεις.

Στη διοργάνωση πήραν μέρος, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι από την ολλανδική Προεδρεία της ΕΕ καθώς και οι επικεφαλής ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ, το δίκτυο Eurocities και ο ΟΗΕ.

Βασικοί στόχοι του φόρουμ ήταν η δημιουργία στρατηγικών σχέσεων για ένα κοινό όραμα μεταξύ των μητροπολιτικών περιοχών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αστικής Ατζέντας, που θα εγκριθεί κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής Προεδρίας της ΕΕ το 2016 και η αποτελεσματική μητροπολιτική διακυβέρνηση σε θέματα που αφορούν την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την κοινωνική ένταξη και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Το Δήμο Θεσσαλονίκης εκπροσώπησαν η δημοτική σύμβουλος και Πρόεδρος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης Α.Ε., Λίνα Λιάκου και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής, Νίκος Φωτίου, οι οποίοι ανέπτυξαν τις θέσεις, τις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις του Δήμου για τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις γύρω από τους θεσμούς και τη διακυβέρνηση, τον προγραμματισμό και τους μηχανισμούς χρηματοδότησης και επενδύσεων.

Η Λίνα Λιάκου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία, όπως είπε, πιστή στο πνεύμα του ευρωπαϊκού οράματος για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του θεσμού της αυτοδιοίκησης, καταβάλλει εδώ και καιρό συστηματικές προσπάθειες για την ανάδειξη του μητροπολιτικού χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης, προωθεί ισότιμες διαδημοτικές συνεργασίες και αναβαθμίζει τη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης Α.Ε. σε πλατφόρμα συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των δήμων, δημιουργώντας ένα κοινό αναπτυξιακό σχέδιο για την πόλη.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Φωτίου, επισήμανε ότι, σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή πρακτική, στη χώρα μας, η ατολμία του «Καλλικράτη», ο συγκεντρωτισμός του ελληνικού κράτους και οι κοντόθωρες νοοτροπίες παλαιάς κοπής τοπαρχών, εμποδίζουν την αυτοδιοίκηση να παίξει τον κομβικό ρόλο της στην έξοδο της χώρας από την κρίση στην αποκέντρωση και στην τοπική και μητροπολιτική ανάπτυξη.

Με το πέρας των εργασιών του φόρουμ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης υιοθέτησε το τελικό κείμενο της «Διακήρυξης του Τορίνο για τη μητροπολιτική διακυβέρνηση» μαζί με τις ευρωπαϊκές πόλεις που συμμετείχαν, ανάμεσά τους, το Παρίσι, το Μιλάνο, Η Βαρκελώνη, η Βιέννη, το Όσλο, η Βουδαπέστη και το Ανόβερο.