Skip to main content

Η επιμονή Ζάεφ για το Ίλιντεν και η συμβολική κίνηση του Ερντογάν

Η καγκελάριος Μέρκελ και ο αντιπρόεδρος Πενς εξεπλάγησαν με τις αντιδράσεις επειδή νόμιζαν πως ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς ήξεραν τι είναι το Ίλιντεν....

Η πρόταση για τη «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι. Πιστεύει ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να αλλάξουν γνώμη. Ο Ζάεφ ισχυρίζεται ότι η αποδοχή erga omnes και οι συνταγματικές τροποποιήσεις ισχύουν μόνο για το πακέτο «Ιλιντένσκα Μακεντόνια» και όχι για οποιαδήποτε άλλη λύση.

Εν τω μεταξύ, δημοσιογράφος που αγιογραφεί καθημερινά τον Τσίπρα, καρφώνει και τον Κοτζιά, υποστηρίζοντας ότι ο Τσίπρας στην πρόταση του Ζάεφ, άκουσε τον Κοτζιά με τον οποίο επικοινώνησε, ότι έχει και θετικά σημεία, αλλά πρώτα να το συζητήσουν μεταξύ τους.

Δηλαδή στην παγίδα της Μέρκελ, μέσω του Ζάεφ, δεν πετάχτηκαν επάνω να τους πουν «Τι είναι αυτά που λέτε; Μας ζητάτε να προβούμε σε τέτοια προδοσία;» Απεναντίας, αγνοούντες τα βασικά πάνω σε εθνικά ζητήματα, αλλά και υποσχόμενοι σε Γερμανούς και Αμερικανούς ότι θα φτάσουν σε λύση, νόμιζαν ότι μπορούσαν να ταΐσουν πάλι κουτόχορτο τον λαό.

Οι σύμμαχοί μας, θεώρησαν δεδομένη την επίτευξη συμφωνίας και πανηγύρισαν. Μόνο που λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο, εν προκειμένω τους Έλληνες πατριώτες. Και την επομένη τηλεφώνησε στον Τσίπρα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, κι εχθές η Μέρκελ. Εξεπλάγησαν και οι δύο επειδή νόμιζαν πως ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς ήξεραν τι είναι το Ίλιντεν.

Και για να το κλείσουμε αυτό για σήμερα, μάλλον δε αιφνιδιάστηκε ο Τσίπρας στο άκουσμα της ανθελληνικής πρότασης του Ζάεφ, επειδή φιλοκυβερνητική εφημερίδα των Αθηνών, είχε γράψει προηγουμένως με εύχαρη τρόπο, ότι θα συζητηθεί όνομα έκπληξη. Όπως και συνέβη.

Τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, στην υπηρεσία ωραιοποίησης της εικόνας του, δεν δημοσίευσαν φωτογραφίες του Ερντογάν, ο οποίος κλίνει το κεφάλι του υποκλινόμενος ενώπιον της Βασίλισσας Ελισάβετ. Αντί του Ερντογάν στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ επέλεξαν να δημοσιεύσουν εικόνες που απεικονίζουν τη σύζυγό του, Εμινέ Ερντογάν με τη βασίλισσα.

Γράφει η Ahval, εικάζοντας τον λόγο: «Ίσως γιατί η εικόνα του επικεφαλής της κυβέρνησης της Τουρκίας να υποκλίνεται σε ηγέτες του κόσμου δεν είναι ό, τι καλύτερο, γιατί είναι σαν το άλογο που υποκλίνεται στον κύριό του».

Γιατί εμποδίζει η Αριστερά τα έργα της Αμφίπολης; «Είτε κάποιοι το θέλουν, είτε δεν το θέλουν, το μνημείο στην Αμφίπολη θα ολοκληρωθεί, θα αναστηλωθεί, θα αναδειχθεί και θα γίνει και επισκέψιμο στον κόσμο», διαβεβαίωσε ο Απ. Τζιτζικώστας.

Μένω στο «δεν το θέλουν», που είπε ο Περιφερειάρχης, επειδή το θεωρώ βέβαιο. Αν είναι για ιδεολογικούς λόγους, επειδή παθαίνουν αλλεργία με οτιδήποτε εθνικό, ή αν υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα που δεν θέλουν την ανάπτυξη ενός άλλου ισχυρού τουριστικού κέντρου, που θα πάρει τουρίστες από άλλα μέρη, αυτό δεν μπορεί να το ξέρει κάποιος. Μπορεί όμως να το υποπτευθεί.

Ποιος είναι αρμόδιος για την ανεξέλεγκτη δράση των 114 ΜΚΟ και των 7.356 εθελοντών τους στα ακριτικά νησιά; Η απουσία του κράτους διαφαίνεται από τις απαντήσεις των δύο υπουργείων, που ρίχνουν το μπαλάκι το ένα στο άλλο. Μας εμπαίζουν ή πρόκειται για άλλο ένα δείγμα κακής πολιτικής;