Skip to main content

Οι πρώτες προκλήσεις για τον Εμανουέλ Μακρόν

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας πρέπει να παρουσιάσει το νέο υπουργικό συμβούλιο και να δρομολογήσει τις πρώτες αποφάσεις

Τα τηλεοπτικά πλάνα από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη δεν ήταν οπωσδήποτε «δώρο» για τον νικητή των προεδρικών εκλογών. Από κοινού με τον απερχόμενο, και για πολλούς Γάλλους αποτυχημένο, πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο Εμ. Μακρόν κατέθεσε σήμερα στέφανο στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι. Την 8η Μαΐου η Γαλλία γιορτάζει, ως γνωστόν, το τέλος του β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας. Για τους αντιπάλους του Εμ. Μακρόν, μια ακόμα ευκαιρία να τον χαρακτηρίσουν μαθητευόμενο του μισητού Φρ. Ολάντ.

Ο Εμ. Μακρόν ωστόσο δεν δείχνει να δίνει σημασία σε όλα αυτά. Ήδη την επόμενη Κυριακή 14 Μαΐου αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου και μετακομίζει στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Μαζί του και η σύζυγός του Μπριζίτ, η οποία αποκτά στο Μέγαρο δικό της γραφείο. Αμισθί η πρώην καθηγήτρια θα ασχοληθεί κυρίως με ζητήματα Παιδείας. Σε μια εβδομάδα από σήμερα, την ερχόμενη Δευτέρα ο Εμ. Μακρόν θα παρουσιάσει το νέο υπουργικό συμβούλιο, δίνοντας στίγμα για το πως επιθυμεί να κυβερνήσει. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού. Όλοι γνωρίζουν ότι ο Μακρόν θα προτιμούσε μια γυναίκα για το αξίωμα. Πάντως στόχος του είναι περίπου το 50% των υπουργών του να είναι γυναίκες. Λίγες ώρες μετά τη νίκη του στις εκλογές τα σενάρια στο Παρίσι δίνουν και παίρνουν. Θα προέρχεται ο ή η πρωθυπουργός από τους συντηρητικούς; Ή μήπως θα είναι πρόσωπο από το κόμμα των σοσιαλιστών, όπως ο δημοφιλής υπουργός Αμύνης Ζαν Ιβ Ντριάν; Υπάρχουν ακόμα και σενάρια που θέλουν τον πρώην επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Πασκάλ Λαμί ή ακόμα και την ευρωβουλευτή Σιλβί Γκουλάρ, σύμβουλο του Μακρόν, στον πρωθυπουργικό θώκο.

Πρώτες πολιτικές αποφάσεις

Στόχος του νικητή των εκλογών είναι το ένα τρίτο του υπουργικού συμβουλίου να στελεχωθεί με άτομα από την οικονομία και την επιστήμη χωρίς προηγούμενη θητεία στην πολιτική. Στις προεκλογικές υποσχέσεις του Εμ. Μακρόν περιλαμβάνεται μια νέα αρχή που θα αλλάξει τα δεδομένα της γαλλικής πολιτικής. Προς το παρόν έχουν δηλώσει διαθέσιμοι για ένα υπουργικό αξίωμα υποστηρικτές του Μακρόν από σχεδόν όλους του πολιτικούς χώρους, κεντρώοι, σοσιαλιστές, συντηρητικοί. Ήδη πριν από τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο ο Εμ. Μακρόν θέλει να δρομολογήσει πρώτες πολιτικές αποφάσεις, όπως: α) Νέους κανόνες για την πολιτική ζωή, οι οποίοι να αποκλείουν σκάνδαλα, όπως η έμμισθη απασχόληση στο γαλλικό δημόσιο οικογενειακών μελών υψηλόβαθμων πολιτικών. β) Μια μεταρρύθμιση του σχολικού συστήματος έτσι ώστε να περιοριστούν σε μόλις 12 οι μαθητές σε κάθε τμήμα των τάξεων του δημοτικού, που συνεπάγεται χιλιάδες νέες θέσεις καθηγητών.

Μάχη για τη στήριξη της Εθνοσυνέλευσης

Μετά το τέλος των προεδρικών εκλογών η Γαλλία περνά απευθείας σε νέο προεκλογικό αγώνα για την νέα Εθνοσυνέλευση, η οποία θεωρείται καθοριστική για το μέλλον της κυβέρνησης Μακρόν. Διότι το νέο κίνημα του Μακρόν χρειάζεται τη στήριξη βουλευτών του σοσιαλιστικού και συντηρητικού χώρου για να επιβιώσει. "En Marche, la République" θα ονομάζεται το νέο πολιτικό στρατόπεδο, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Εμ. Μακρόν. Στόχος είναι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Κριστόφ Καστανέ, η νέα κυβέρνηση να διαθέτει πλατιά στήριξη από όλους του πολιτικούς χώρους του κοινοβουλίου, έτσι ώστε να προχωρήσει στο έργο της όπως η κυβέρνηση του «μεγάλου συνασπισμού» στη Γερμανία. Κάτι εντελώς πρωτόγνωρο για τα πολιτικά δεδομένα στη Γαλλία.

Μπάρμπαρα Βέζελ / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle