Skip to main content

Τρεις φορείς ενώνουν δυνάμεις για να γίνει το Brain Drain, Brain Gain

Ανοίγει η πόρτα των επιχειρήσεων της Πληροφορικής για τους νέους μηχανικούς. Η πρωτοβουλία του ΑΠΘ, του ΤΕΕ/ΤΚΜ και του ΣΕΠΒΕ.

To Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα προκειμένου να σταματήσει το brain drain, η φυγή των νέων επιστημόνων μας στο εξωτερικό και να υπάρξει brain gain για τις ελληνικές επιχειρήσεις που μπορούν να αξιοποιήσουν το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας για να ενισχύσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα στη διεθνή αγορά.

Η πρωτοβουλία έχει το χαρακτηριστικό τίτλο «Από το Βrain Drain στο Brain Gain» και παρουσιάσθηκε από τους επικεφαλής των τριών φορέων σε συνέντευξη που δόθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ.

Την πρωτοβουλία παρουσίασαν ο πρύτανης του ΑΠΘ καθ. Περικλής Μύτκας, ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής καθ. Κώστας Κατσάμπαλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Πάρις Μπίλλιας και ο πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ κ. Κωστής Καγγελίδης, όπως και ο αντιπρόεδρος της Θερμοκοιτίδας i4G κ. Σωτήρης Σιάγας.

Το project που θα αρχίσει να υλοποιείται το Σεπτέμβριο, θα λειτουργεί ως εξής: To AΠΘ και συγκεκριμένα η Πολυτεχνική Σχολή, που ούτως ή άλλως είναι αυτή που τροφοδοτεί με ανθρώπινο δυναμικό τους κλάδους Πληροφορικής και Επικοινωνιών,  θα δίνει τη δυνατότητα σε τελειόφητους φοιτητές να κάνουν τη διπλωματική τους πάνω σε θέματα που ενδιαφέρουν εταιρείες ΙΤ και που βεβαίως θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του Πανεπιστημίου αφού θα έχει περάσει από τον έλεγχο των υπευθύνων καθηγητών.

Η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ θα «εισφέρει» το ανθρώπινο δυναμικό. Ο ΣΕΠΒΕ θα φέρει στο πρόγραμμα επιχειρήσεις - μέλη του που χρειάζονται ικανό επιστημονικό προσωπικό στην ανάπτυξη των υπηρεσιών και προϊόντων που αναπτύσσουν για τη διεθνή αγορά. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 20 εταιρείες μέλη του ΣΕΠΒΕ που δραστηριοποιούνται στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις υπηρεσίες Υγείας και την αυτοκινητοβιομηχανία, έχουν καθαρά εξωστρεφή προσανατολισμό. Στη περιοχή μας, είπε ο κ. Καγγελίδης, υπάρχουν θαυμαστά παραδείγματα επιχειρήσεων Πληροφορικής που κάνουν τζίρο μεγαλύτερο και από βιομηχανίες.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ από την πλευρά του, θα διαθέσει χώρους στο Σπίτι των Μηχανικών, όπου και θα φιλοξενούνται οι νέοι μηχανικοί που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στο ΤΕΕ/ΤΚΜ, εκτός από τους κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, θα υπάρχει και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός, η δυνατότητα χρήσης της τεχνικής βιβλιοθήκης, όπως και χρήσης του αμφιθεάτρου για τις παράλληλες ενημερωτικές εκδηλώσεις, τις συναντήσεις μεταξύ εταιρειών και φοιτητών.

Στο πρόγραμμα μετέχει και η i4G η οποία με την εμπειρίας που έχει ως Θερμοκοιτίδα νέων επιχειρήσεων θα συμβάλλει στην οργάνωση του προγράμματος και στην υποστήριξή του με mentoring και συμβουλευτική.

Το πρόγραμμα ανοίγει στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα έχει δυναμικότητα 40-50 φοιτητών ανά κύκλο. Αρχικά θα απευθύνεται σε φοιτητές που θέλουν να κάνουν τη διπλωματική τους εργασία και οι οποίοι, θα φιλοξενούνται στο ΤΕΕ/ΤΚΜ για έξι μήνες. Στόχος είναι, σε επόμενη φάση, να προσελκυσθούν στο πρόγραμμα και υποψήφιοι διδάκτορες, για τους οποίους ο κύκλος φιλοξενίας στο ΤΕΕ/ΤΚΜ και στο πρόγραμμα, θα είναι 36 μηνών. Οι υποψήφιοι διδάκτορες, θα αμείβονται είτε με χορηγίες των εταιρειών για τις οποίες θα κάνουν την εφαρμοσμένη έρευνα, είτε μέσω ερευνητικών προγραμμάτων.

Το πρόγραμμα κάνει αρχή από τον κλάδο της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών αλλά στόχος είναι να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους και ειδικότητες των μηχανικών, όπως π.χ στους μηχανικούς μηχανικούς.

Επιδίωξη των συνεργαζόμενων φορέων είναι να δοθεί μία διέξοδος επαγγελματική στους νέους μηχανικούς, σε ένα κλάδο που έχει πληγεί σκληρά από την κρίση. Οι φοιτητές που θα ενταχθούν αναμένεται να βρούνε, μέσω του προγράμματος, επαγγελματική προοπτική απασχολούμενοι σε εταιρείες ή , εφ΄ όσον θέλουν να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα, να κάνουν είτε spin offs - δηλαδή εταιρείες βλαστούς- με το Πανεπιστήμιο, είτε ανεξάρτητα εγχειρήματα ενδεχομένως και σε συνεργασία με τις εταιρείες για τις οποιες θα συνεργαστούν για τη διπλωματικής τους εργασία.

Να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα φέρει τους νέους μηχανικούς κοντά στο φορέα εκπροσώπησής τους αλλά και στο φορέα εκπροσώπησης του δυναμικού κλάδου της Πληροφορικής.