Skip to main content

Η «Πρωτοβουλία» όπως την ξέραμε πέθανε, ζήτω η «Πρωτοβουλία»!

Τα γενέθλια της «Πρωτοβουλίας» - Μέρος 3ο: Η σταδιακή μετάλλαξη, οι ρήξεις, οι συγκρούσεις, ο «θάνατος» της τρόικας και οι εκλογές του 2019.

 

Του Νίκου Ηλιάδη

Αφού μεσολάβησαν κάποιες μέρες ξεκούρασης από την ψυχοφθόρα διπλή εκλογική αναμέτρηση της 7ης και 15ης Νοεμβρίου ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης άρχισε τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με νεοεκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους προκειμένου να σχηματίσει μια πρώτη εικόνα, ενόψει της στελέχωσης της δημοτικής αρχής. Πλέον, η «Πρωτοβουλία» είχε 29 δημοτικούς συμβούλους από τρεις που διέθετε έως τότε, καθώς ο συνδυασμός είχε εμπλουτιστεί με πολλά νέα πρόσωπα τα οποία προσέλκυσε κυρίως ο Μοπυτάρης. Σε μία συνάντηση η οποία έγινε στα γραφεία του «Αρκτούρου» επί της οδού Ρογκότη, μεταξύ του Γιάννη Μπουτάρη, του Παναγιώτη Αβραμόπουλου και του Ανδρέα Κουράκη (η τρόικα λειτουργούσε ακόμη) έγινε μια πρώτη συζήτηση για το σχήμα των αντιδημάρχων, για το οποίο, πάντως, τον πρώτο και τελευταίο λόγο ήταν ξεκάθαρο πως τον είχε ο δήμαρχος.

Εκεί συμφωνήθηκε ο Αβραμόπουλος να πάει για πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και ο Κουράκης για αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων. Τις υπόλοιπες θέσεις των αντιδημάρχων τις αποφάσισε ο ίδιος ο Μπουτάρης. Η ανάληψη των καθηκόντων έγινε την πρωτοχρονιά του 2011, με τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο να παραδίδει τα κλειδιά του δημαρχιακού μεγάρου στον Γιάννη Μπουτάρη, μέσα σε κλίμα συγκίνησης εκατέρωθεν.

Οι στόχοι και οι αλλαγές

Η πρώτη αισθητή αλλαγή έγινε στη διάρκεια της πρώτης τακτικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου όπου ο πρόεδρος του Σώματος Παναγιώτης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι στο εξής οι συνεδριάσεις του Οργάνου θα μεταδίδονται απευθείας από τη δημοτική τηλεόραση. Η διοίκηση Μπουτάρη έθεσε υψηλούς στόχους μεταξύ των οποίων ήταν η οικονομική εξυγίανση του δήμου ο οποίος είχε τραυματιστεί βαρύτατα από το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης. Στις προτεραιότητες ήταν επίσης η ανασυγκρότηση του τομέα της Καθαριότητας ο οποίος βρισκόταν υπό κατάρρευση, η εκπόνηση ενός φιλόδοξου τεχνικού προγράμματος για τη βελτίωση της εικόνας της πόλης, η διοικητική ανασύνταξη των δημοτικών υπηρεσιών κ.ο.κ. Με εξαίρεση την καθαριότητα όπου οι όποιες αλλαγές άργησαν πολύ να φανούν, εξ ου και η αντικατάσταση του πρώτου αντιδημάρχου Καθαριότητας Στάθη Αβραμίδη, στους υπόλοιπους τομείς τα πράγματα προχώρησαν σχετικά καλά.

Οι πρώτες τριβές

Παρά την ευφορία της εκλογικής νίκης οι πρώτες τριβές στη νεόκοπη δημοτική αρχή δεν άργησαν να εκδηλωθούν. Αφορμή για τον πρώτο καβγά αποτέλεσε το μίσθωμα για το παλιό δημαρχείο το οποίο συνέχιζε να καταβάλει ο δήμος, ακόμη και μετά τη μετακόμιση στο νέο δημαρχιακό μέγαρο. Η διοίκηση Μπουτάρη είχε παραλάβει ένα χρέος άνω των 400.000 ευρώ από μη καταβληθέντα ενοίκια του τελευταίου πενταμήνου του 2010, ενώ συνέχιζε να υπάρχει απαίτηση για μίσθωμα 21.000 ευρώ το μήνα καθώς σε έναν από τους τέσσερις ορόφους του Καραβάν Σαράι παρέμενε η διεύθυνση Τοπογραφίας. Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2010, ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής ο Κουράκης έκανε κάποια συζήτηση για τα οφειλόμενα ποσά με τους εκμισθωτές προκειμένου να μειωθεί η απαίτηση καθώς και το μίσθωμα των 21.000 ευρώ για όσο διάστημα η διεύθυνση Τοπογραφίας θα παρέμενε στο παλιό δημαρχείο. Ωστόσο, μέσα στον Γενάρη διαπιστώθηκε ότι το ποσόν είχε ήδη καταβληθεί εξ ολοκλήρου στους εκμισθωτές, χωρίς να γίνει η παραμικρή διαπραγμάτευση. Το θέμα συζητήθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους στην Εκτελεστική Επιτροπή και αποτέλεσε την πρώτη προστριβή στο εσωτερικό της νεόκοπης δημοτικής αρχής.

Η υπόθεση Αλλατίνη

Η σοβαρότερη κρίση που αντιμετώπισε η διοίκηση Μπουτάρη στην πρώτη θητεία της ήταν τον Μάρτιο του 2012 με την υπόθεση Αλλατίνη. Επρόκειτο για την απόπειρα οικοδόμησης του παλιού βιομηχανικού συγκροτήματος, υπόθεση στην οποία φέρονταν αναμεμειγμένοι ο τότε αντιδήμαρχος Χασδάι Καπόν, αλλά και ο ίδιος ο Μπουτάρης. Χρειάστηκαν πολλές κατ’ ιδίαν συναντήσεις, συσκέψεις και συνεδριάσεις των θεσμικών οργάνων για να εκτονωθεί η κρίση η οποία πάντως, άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της. Σύμφωνα με ορισμένους η υπόθεση εκείνη προκάλεσε και το πρώτο ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ των μελών της τρόικας. Ο Μπουτάρης εξέλαβε την έντονη κριτική που δέχθηκε από τους Αβραμόπουλο και Κουράκη ως ευθεία αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας του. Επιπλέον, η απαίτηση για απομάκρυνση του Καπόν θεωρήθηκε από τον δήμαρχο ως συνολική απόρριψη εκ μέρους της παλιάς φρουράς του ανοίγματος που έκανε εκείνος προς τα νέα πρόσωπα στα οποία εμπιστεύτηκε χαρτοφυλάκια αντιδημάρχων. Σύμφωνα με συνομιλητές του, η υπόθεση Αλλατίνη οδήγησε τον Μπουτάρη στην οριστική και αμετάκλητη απόφαση ότι αργά ή γρήγορα θα πρέπει να τελειώνει με την παλιά «Πρωτοβουλία».

Η κατάθεση Καπόν

Η επόμενη κρίση προέκυψε τον Νοέμβριο του 2012 όταν ο Καπόν κατέθεσε ως μάρτυρας στη δίκη για την υπεξαίρεση όπου εμφανίστηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος απ’ ότι ο Μπουτάρης, αλλά και η «Πρωτοβουλία» εν γένει. Συγκεκριμένα, ενώ ο δήμαρχος κατέθεσε για τον Παπαγεωργόπουλο ότι «δεν γίνεται να μην γνώριζε για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών είχε πει πως «δεν έχω σαφή στοιχεία ότι ο κ. Παπαγεωργόπουλος πήρε χρήματα». Επιπλέον, ο Καπόν είπε πως ούτε οι κατηγορούμενοι αντιδήμαρχοι θα μπορούσαν έχουν τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης, εκτιμώντας μάλιστα πως δεν συμμετείχαν στην υπεξαίρεση.

Λίγους μήνες μετά, στις αρχές του 2013 σημειώθηκε η πρώτη κόντρα του δημάρχου με τον αντιδήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα για το θέμα των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου. Ο Μπουτάρης τάχθηκε κατά της απόσπασης των ευρημάτων σε αντίθεση με τον Ζέρβα ο οποίος, όντας και μέλος του δ.σ. της Αττικό Μετρό εξέφρασε αντίθετη γνώμη.

Οι εκλογές του 2014

Πάντως, το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο κατά την πρώτη θητεία του Γιάννη Μπουτάρη ήταν ο σταδιακός απογαλακτισμός του από τη λεγόμενη τρόικα. Πλέον, ο δήμαρχος έπαιρνε σχεδόν μόνος του τις αποφάσεις και αυτό φάνηκε και κατά την προεκλογική περίοδο του 2014 όταν είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου, αλλά και σε όλη την οργάνωση της εκλογικής μάχης. Η αναμέτρηση του Μαΐου 2014 απεδείχθη υγιεινός περίπατος για τον Μπουτάρη ο οποίος εξελέγη στον δεύτερο γύρο με 58% έναντι 42% του Σταύρου Καλαφάτη, λαμβάνοντας μάλιστα 18.000 περισσότερες ψήφους απ’ ότι το 2010.

Παραιτήσεις και απομακρύνσεις

Αμέσως μετά προχώρησε και στην πρώτη μεγάλη ρήξη, αφήνοντας εκτός σχήματος αντιδημάρχων τον Κουράκη. Λίγους μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2015 παραιτούνται από αντιδήμαρχοι, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, οι Καπόν και Ζέρβας. Έκτοτε ο δεύτερος έχει ουσιαστικά αποχωρήσει από την «Πρωτοβουλία» καθώς οι σχέσεις του με τον Μπουτάρη είναι στο χειρότερο δυνατό σημείο.

Η δεύτερη μεγάλη ρήξη του δημάρχου έγινε τον περασμένο Μάρτιο όταν αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Αβραμόπουλο από το αξίωμα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Λίγες ημέρες μετά ο Μπουτάρης προχώρησε σε εκείνη τη σιβυλλική δήλωση ότι «η ‘Πρωτοβουλία’ όπως την ξέραμε πέθανε». Στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων υπήρξαν αρκετές απόπειρες μερικής αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ των τριών ιδρυτικών μελών της «Πρωτοβουλίας». Είτε με κατ’ ιδίαν τετ α τετ του δημάρχου με τον Αβραμόπουλο και τον Κουράκη, είτε με συνάντηση και των τριών μαζί, όπως αυτή η οποία έγινε στο σπίτι του Απόστολου Σοφιαλίδη, στενού φίλου του δημάρχου και νομικού συμβούλου του. Ωστόσο, όλες απέτυχαν.

Ενδοπαραταξιακή αντιπολίτευση

Πλέον η κατάσταση στην παράταξη της πλειοψηφίας εμφανίζεται οριακή. Στο εσωτερικό της έχει συγκροτηθεί μια άτυπη αντιπολιτευτική ομάδα με τους Αβραμόπουλο, Κουράκη, Αρβανίτη, Παπαναστασίου και Ζέρβα, γεγονός που υπό προϋποθέσεις δύναται να στερήσει από τον Μπουτάρη ακόμη και τη δεδηλωμένη για την οποία απαιτούνται τουλάχιστον 25 ψήφοι, σε σύνολο 29 συμβούλων της «Πρωτοβουλίας». Δεν είναι τυχαίο ότι στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος αναγκάστηκε να θέσει σε ψηφοφορία τα θέματα των τραπεζοκαθισμάτων στις 3 τα ξημερώματα προκειμένου να περάσουν με οριακή πλειοψηφία.

Ο Μπουτάρης είναι αποφασισμένος να πορευτεί στο διάστημα που απομένει ως τις εκλογές με το υπάρχον σχήμα, στο οποίο από το αρχικό του 2011 διασώζονται μόνον ο αντιδήμαρχος Σπύρος Πέγκας και η Καλυψώ Γούλα η οποία από αντιδήμαρχος μεταπήδησε στην προεδρία του δημοτικού συμβουλίου. Ο δήμαρχος δείχνει να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και εμφανίζεται έτοιμος να διεκδικήσει και τρίτη θητεία.

Τα ερωτήματα που μένουν να απαντηθούν στο εξής είναι εάν όντως ο Μπουτάρης, ζυγίζοντας ξανά τα πράγματα, θα επιδιώξει πράγματι δεύτερη επανεκλογή και με ποιους αυτή τη φορά συνοδοιπόρους.

Θυμηθείτε το πρώτο και το δεύτερο μέρος του αφιερώματος της Voria.gr για την «Πρωτοβουλία».