Skip to main content

Η ψήφος στον ΟΗΕ για την Ιερουσαλήμ και το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Οι δηλώσεις Μπίστη για την ονομασία των Σκοπίων, οι... βόμβες που έδωσαν οι ΗΠΑ στους Τούρκους και η πρόθεση της πΓΔΜ να πάει σε δημοψήφισμα.

Το ΑΠΕ ανέφερε εχθές τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Γ.Σ. του ΟΗΕ επί του ψηφίσματος καταδίκης της αμερικανικής νομιμοποίησης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Ξέχασε όμως να μας ενημερώσει για τη θέση που πήρε η Ελλάδα. Έπρεπε να ψάξω στον ξένο Τύπο για να το μάθω.

Η Ελλάδα και η Κύπρος, λοιπόν, υποστήριξαν το ψήφισμα που κατέθεσαν η Τουρκία και η Τυνησία. Θα αποδειχθεί ότι έσφαλαν. Καλή και άξια η ευαισθησία, αλλά οι αποφάσεις πρέπει να είναι συνυφασμένες με τα στρατηγικά συμφέροντα των κρατών. Θα μπορούσαν, ας πούμε, να απόσχουν της ψηφοφορίας, για να μη στραφούν ανοικτά κατά των ΗΠΑ.

Είναι ώρα να προσθέτουμε εχθρούς στους ήδη υπάρχοντες; Στις κρίσιμες ώρες, τα συναισθήματα πάνε στη άκρη, και προέχει η εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος. Με τη συστράτευσή μας στο ψήφισμα της Τουρκίας, θα μας χαριστεί ο Σουλτάνος;

Σλαβικό δημοσίευμα παρουσιάζει τις θέσεις του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών Νίκου Μπίστη και σημειώνει την σκέψη του πως «ο ισχυρισμός ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική, είναι γεωγραφικά παράλογος», και ενθαρρύνει τον εθνικισμό στον βόρειο γείτονα της Ελλάδας, και ότι η εξασθένιση αυτής της θέσης δίνει κίνηση προς μια λύση.

Αυτά από τον κύριο Μπίστη, που είχε γίνει κι αυτός πολιτική αυθεντία, όπως και πολλοί άλλοι αυτής της κατεύθυνσης. Το ότι ο λαός τους έστειλε κάποτε στο σπίτι τους, δεν λέει τίποτε, επειδή πρόφτασαν να βάλουν ένα λιθαράκι για τη σημερινή Ελλάδα. Και αντί να νιώσουν τύψεις, μας δίνουν ακόμη συμβουλές.

Επικεφαλής μονάδας της τουρκικής στρατοχωροφυλακής σίγουρα αξίζει… συγχαρητήρια, καθώς προχώρησε τα σενάρια σε άλλα επίπεδα, υποστηρίζοντας πως οι βόμβες που οι Αμερικανοί έδωσαν στους Τούρκους και χρησιμοποιήθηκαν κατά των Κούρδων ήταν άνευ γομώσεως! «Δυστυχώς οι βόμβες που έριχναν τα αεροπλάνα μας ήταν ψεύτικες», δήλωσε σε φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα.

Την αδυναμία τους οι Τούρκοι να σκοπεύουν σωστά, την απέδωσαν σε άχρηστο υλικό των ΗΠΑ. Ίσως αυτό να αποτελεί και μια δικαιολογία για να μην επιχειρήσουν κατά του Άφριν, την οποία επί τρίμηνο αναγγέλλουν, και συνεχώς αναβάλλουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σχολιάζοντας τη δήλωση του Αλβανού Προέδρου της σκοπιανής Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, ότι το Κοινοβούλιο έχει τη νομιμοποίηση να αποφασίσει για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αντί το θέμα αυτό να πάει σε δημοψήφισμα, ανέφερε ότι η φύση του θέματος της ονομασίας είναι τέτοια, που δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τους πολίτες.

Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος συνιστά προεκλογική υπόσχεση όλων των μεγάλων πολιτικών κομμάτων των Σκοπίων. Από τη στιγμή που ενδιαφέρει κι εμάς στον ίδιο βαθμό, γιατί να μη τεθεί στην άμεση κρίση του λαού, η όποια συμφωνία υπάρξει μεταξύ των πολιτικών; Θα μπορούν έτσι να δικαιολογηθούν στους Αμερικανούς, ότι δεν τους έκαναν το χατίρι επειδή ο λαός είχε άλλη άποψη. Όπως και με το σχέδιο Ανάν στην Κύπρο.