Skip to main content

Το πολύ... μακρινό 2007 για την ελληνική οικονομία

H μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων, τα προσχήματα της ελληνικής κυβέρνησης και ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας.

«Λουλούδι» και ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας. Ο Ντριτάν Ντεμιράι είχε αποστρατευθεί το 2014 για παραβάσεις της αλβανικής στρατιωτικής νομοθεσίας. Μεταξύ των άλλων είχε πραγματοποιήσει… 104 ταξίδια στο εξωτερικό χωρίς να ενημερώσει τους ανωτέρους του.

Μετά την αποστρατεία του, το Υπουργείο Άμυνας είχε υποβάλει δύο ποινικές διώξεις εναντίον του για κακή χρήση των κομάντος των ειδικών δυνάμεων. Μία από αυτές, όπως αναφέρεται, είναι η περίπτωση κατά την οποία έβαλε τις ειδικές αλβανικές δυνάμεις να ψάξουν για… χρυσό στη περιοχή Μόκρα. Αυτόν έβαλαν για να τηρήσει την τάξη και στην αλβανική Αστυνομία. Αδιόρθωτοι…

Και για να μη ξεχνιόμαστε. Όταν αναφερόμαστε στη Γενοκτονία των Ποντίων -και όχι μόνο- να θυμούμαστε τον Γερμανό συνταγματάρχη Λίμαν φον Σάντερς, που πρότεινε εξοντωτικές ναζιστικές μεθόδους στους Νεότουρκους και τους διαβεβαίωνε ότι  «Επιβάλλεται για λόγους ασφαλείας ή απομάκρυνση από τα παράλια των Ελλήνων και των άλλων Χριστιανικών λαών».

Και ο μαθητής του, ο Μουσταφά Κεμάλ, τις εφάρμοσε (πρόκειται γι’ αυτόν που ο μεγάλου πολιτικού αναστήματος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ήθελε να του κατασκευάσει ανδριάντα στην πλατεία Ελευθερίας).

Πώς συμβαίνει μόνον οι «διανοούμενοι» της Αριστεράς να μη αντιλαμβάνονται το αυτονόητο; Τόσο κολλημένοι είναι με τις ιδεοληψίες τους; Ούτε τους ενδιαφέρει πως καταστρέφοντας την Ελλάδα σβήνουν και τα σχέδιά τους για αναβίωση του σταλινισμού;

Ο Αλέξανδρος Κρητικός, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Πότσνταμ και διευθυντής ερευνών στο «Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών» (DIW) του Βερολίνου, είπε, σε συνέντευξή του, στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk / DLF): «Η συμφωνία για την αποδέσμευση της τρίτης δόσης θα ήταν ένα σημαντικό μήνυμα προς τον ελληνικό λαό. Οι καθυστερήσεις δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας και έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία»

Και η φερόμενη, ως αιτιολογία, ότι υπεύθυνοι είναι ΔΝΤ και Σόιμπλε που δεν συμφωνούν, είναι ένα πρόσχημα, αφού ποτέ -μα, ποτέ- δεν πέτυχαν τίποτε με τις παρατάσεις των διαπραγματεύσεων. Ό,τι τους δίνουν στο τέλος, το υπογράφουν. Γιατί δεν το κάνουν απ’ την αρχή, να τελειώνουμε;

Και καπάκι στον Αλέξανδρο Κρητικό, έρχεται και η αναφορά του αναλυτή της Eurobank, Στυλιανού Γώγου, που είπε: «Για να φτάσουμε στα επίπεδα του 2007, στο ΑΕΠ, θα πρέπει η ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμούς 3,3% για 10 χρόνια. Αν αναπτύσσεται με 2% το έτος, θα χρειαστεί 15 χρόνια και αν ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης είναι 1,5%, τότε θα απαιτηθούν 20 χρόνια». Κι αυτά, με την προϋπόθεση ότι τα νούμερα δεν θα είναι «μαϊμού», όπως συνηθίζεται.