Skip to main content

Η συνεργασία με το CERN επιστρέφει χρήμα στην Κεντρική Μακεδονία

Τι είπε ο υπεύθυνος Μεταφοράς Τεχνολογίας του CERN, Νίκος Ζιώγας, για τα πρακτικά οφέλη του συμφώνου συνεργασίας ΠΚΜ – CERN

Απίστευτα μεγάλα και άμεσα οφέλη μπορούν να έχουν οι επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας από την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Ερευνητικού Ινστιτούτου CERN, που πραγματοποιήθηκε χτες στην έδρα του CERN, στη Γενεύη από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τη γενική διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του Ινστιτούτου, Charlotte Warakaulle.

Όπως εξήγησε ο υπεύθυνος Μεταφοράς Τεχνολογίας του CERN σε συνδεμένες χώρες, Νίκος Ζιώγας, «στόχος του CERN, μέσα από αυτή τη συνεργασία είναι να επιστρέψει χρήματα στην Ελλάδα, μέσω των επιχειρήσεων. Απλοϊκά αυτός είναι ένας αντικειμενικός στόχος, ώστε ένα μέρος της συνδρομής που δίνει η Ελλάδα ως χώρα – μέλος του ερευνητικού ινστιτούτου, να μη διοχετεύεται αλλού, αλλά να αξιοποιείται και να επιστρέφει τελικά στη χώρα».



Πως θα γίνει αυτό; Ο κ. Ζιώγας περιέγραψε ότι μέσω του συμφώνου συνεργασίας αυτό γίνεται ξεκάθαρα μέσα από τέσσερις βασικούς άξονες:

1.Μπορούν οι επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας να πουλήσουν στο CERN. Το CERN είναι διατεθειμένο να επιστρέψει μέρος ή και όλη την εθνική συνδρομή, εφόσον όμως οι επιχειρήσεις μπορούν να διεκδικήσουν αυτά τα χρήματα.

2.Μπορεί να αξιοποιηθεί το σύμφωνο, ώστε να γίνει κοινή έρευνα των ελληνικών επιχειρήσεων με το CERN. Ένα καλό παράδειγμα είναι η κοινή κάθοδος σε επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα.

3.Το CERN παράγει παράπλευρες τεχνολογίες, τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν πλέον άμεσα και με πολύ πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο οι επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε αυτές τις τεχνολογίες, με ευνοϊκούς όρους και θα μπορούν να τις προωθήσουν στην αγορά.

4.Με τη σύνδεση Παιδείας – Εταιρειών – CERN. Όλες οι χώρες – μέλη του CERN έχουν πολύ στενή σχέση των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τους με τις επιχειρήσεις, όπως και σχέση των Πανεπιστημίων με το CERN. Σήμερα υπάρχουν πολλοί Έλληνες φοιτητές που συνεργάζονται με το CERN και μπορούν να αποτελέσουν το διαβατήριο για να γίνουν οι business partners των επιχειρήσεων. Οι φοιτητές συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα του CERN. Αυτά τα προγράμματα χρειάζονται προμήθειες. Οι φοιτητές μπορούν να προτείνουν συγκεκριμένες εταιρείες –εν προκειμένω της Κεντρικής Μακεδονίας- ώστε να γίνουν άμεσα προμηθευτές σε κάποιο ερευνητικό πρόγραμμα. Οι επιχειρήσεις συνεπώς μπορούν να βρουν συνεργαζόμενους φοιτητές και να αποκομίσουν οφέλη.

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα αν και ενεργό μέλος του CERN από την ίδρυσή του, δεν έχει αξιοποιήσει ούτε στο ελάχιστο τις δυνατότητες που της δίνει αυτή η ιδιότητα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι «national day», δηλαδή μια μέρα αφιερωμένη ετησίως στη χώρα μας, δεν έχει γίνει από την Ελλάδα εδώ και είκοσι χρόνια, από το 1997, όταν οι άλλες χώρες διοργανώνουν τέτοιους θεσμούς σε ετήσια βάση ή και πιο συχνά.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, Τάσος Τζήκας, στη διάρκεια της επιχειρηματικής αποστολής, στο πλαίσιο της υπογραφής του συμφώνου συνεργασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και CERN, «η 'national day', που θα είναι αφιερωμένη στη χώρα μας είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για lobbying και για απευθείας επαφές των επιχειρηματιών μας με εκατοντάδες επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο, πρόσωπο με πρόσωπο. Είναι μια σημαντική ευκαιρία για τη σύναψη συμφωνιών, για συνεργασίας, για να ανοίξουν κι άλλοι δρόμοι, να αξιοποιηθούν επιπλέον ευκαιρίες για τις εταιρίες μας».