Skip to main content

Οι Σκοπιανοί «παραπονιούνται» επειδή δεν τους… προστάτευσε ο Κοτζιάς!

Πολλά ήταν τα σχόλια του σκοπιανικού Τύπου με αφορμή την συνάντηση που είχε ο Έλληνας ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Με ενδιαφέρον αναμένουν όλοι οι παρατηρητές των τεκταινομένων στην περιοχή, την συνεδρίαση στο σκοπιανό Κοινοβούλιο που αναγγέλθηκε ότι θα συνεδρίαζε εχθές το βράδυ, με το κόμμα του Γκρούεφσκι να απαιτεί εκ νέου εκλογές, καλώντας τους υποστηρικτές του σε κινητοποίηση, ενώ ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και αλβανικών κομμάτων απαιτεί να του ανατεθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, διαθέτοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία στην Βουλή.

Στα Σκόπια αλληλοκατηγορούνται για απόπειρα πραξικοπήματος. Ο μεν Σοσιαλδημοκράτης, Ζόραν Ζάεφ, είπε ότι η απόφαση του Προέδρου Ιβάνοφ, να αρνηθεί την εντολή σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης ισοδυναμεί με απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ ο ίδιος έχει απειλήσει ότι αν δεν συμβεί αυτό, θα ορκιστεί μόνη της κυβέρνηση υπ’ αυτών στην πρώτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου.

Ό,τι και να συμβεί, η βίαιη σύγκρουση των αντιμαχομένων παρατάξεων δεν αποφεύγεται. Η Δύση πιέζει για σχηματισμό κυβέρνησης, ο Ιβάνοφ με τον Γκρούεφσκι αρνούνται υποστηρίζοντας ότι θα επέλθει καντονοποίηση της χώρας που σταδιακά θα οδηγήσει στον εκφυλισμό και τη διάλυσή της.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως, ότι ο Γκρούεφσκι θέλοντας να αποσείσει την «κατηγορία» της ρωσοφιλίας, δήλωσε ότι είτε η Ρωσία υποστηρίζει το κόμμα του, είτε όχι, το κόμμα του παραμένει με δυτικό προσανατολισμό και ότι ο κύριος στόχος του είναι να γίνουν τα Σκόπια μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Εν μέσω αυτών, υπήρξαν και τα σχόλια με αφορμή την συνάντηση που είχε ο Έλληνας ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, εκδηλώνοντας παράπονα οι Σκοπιανοί, επειδή -κατ’ αυτούς- ο Ν. Κοτζιάς ενώ γνωρίζει ποιοι ευθύνονται για την αναταραχή στα Βαλκάνια, δεν το απεκάλυψε στο Τίλερσον.

Για το θέμα έγραψε προ ημερών η Καθημερινή, όπου η Dnevnik, υπό τον τίτλο «Ο Κοτζιάς ξέρει ποιος είναι ο υπεύθυνος για την κρίση στη "Μακεδονία", αλλά δεν το λέει δημόσια», αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση με τον Ρεξ Τίλερσον, ο Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και παρουσίασε την Ελλάδα ως την πιο σταθερή χώρα-εταίρο των ΗΠΑ σε μία ασταθή περιοχή, χωρίς όμως να αναφερθεί ιδιαιτέρως στα Σκόπια.

Η Dnevnik έγραψε, επικαλούμενη διπλωματική πηγή, ότι «Αυτήν την στιγμή η Ελλάδα αποφεύγει να σχολιάσει την πολιτική κρίση σε μας. Αυτό που σίγουρα θα πουν [οι Έλληνες], είναι ότι "εμείς σας τα λέγαμε ότι το πρόβλημα δεν είναι το όνομα, αλλά ότι αυτοί [τα Σκόπια] δεν είναι σε θέση να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ"». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «ο Κοτζιάς, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, είπε ότι γνωρίζει ποιοι ευθύνονται για την κρίση στη "Μακεδονία", ενώ σε συμπληρωματική ερώτηση που του ζητούσε να τους κατονομάσει, ανέφερε ότι «ας είναι αυτό το δημοσιογραφικό καθήκον σας να το ερευνήσετε».

Με το ίδιο ύφος ασχολήθηκε με το θέμα και η εφημερίδα Utrinski Vesnik, με τίτλο «Ο Κοτζιάς ενημέρωσε τον Τίλερσον για την "Μακεδονία"», αναφέρει ότι στη συνάντηση ο Έλληνας ΥΠΕΞ μίλησε στον Αμερικανό ομόλογό του για την προβληματική κατάσταση στα Σκόπια και τις ελληνικές προσπάθειες για την σταθεροποίηση της χώρας, παραθέτοντας σχετικές δηλώσεις του μετά τη συνάντηση. Επικαλούμενη και την Καθημερινή, σημειώνει ότι στη συνάντηση ο Έλληνας ΥΠΕΞ παρουσίασε χάρτη της περιοχής της Μεσογείου και των Βαλκανίων, προκειμένου να δείξει ότι η Ελλάδα αποτελεί βασικό πυλώνα σταθερότητας σε μία ασταθή περιοχή.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα Nova Makedonia, επικαλούμενη κι αυτή την Καθημερινή, αναφέρει ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ παρουσίασε στον Αμερικανό ομόλογό του χάρτη της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, υπογραμμίζοντας πως ο Έλληνας ΥΠΕΞ έχει συχνά χαρακτηρίσει αυτήν την περιοχή ως «τρίγωνο αστάθειας», και αναφέρει ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον χάρτη και ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για τις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι οι δύο υπουργοί, Ελλάδας και ΗΠΑ, στις δηλώσεις τους δεν έκαναν αναφορά, όχι μόνον για τα Σκόπια, αλλ’ ούτε και για την Κύπρο, με τον Ν. Κοτζιά μόνον να αναφέρεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κάνοντας λόγο για τουρκική νευρικότητα. Άγνωστο αν συζητήθηκαν αυτά τα θέματα και δεν ανακοινώθηκε, ή περιορίστηκαν μόνον στην κατάσταση των Δυτικών Βαλκανίων.

Με πληροφορίες από Dnevnik, Utrinski Vesnik, Nova Makedonia, Tribune, Καθημερινή.