Skip to main content

Tα projects του ΤΑΙΠΕΔ στη Θεσσαλονίκη και το κριτήριο της επιτυχίας

Ο κ. Πιτσιόρλας λόγω καταγωγής, αλλά και πιθανών πολιτικών βλέψεων, ασχολείται συστηματικά με τη Θεσσαλονίκη. Η ευκαιρία, λοιπόν, είναι στο χέρια μας.

Αν όσα λέει ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας για τα μεγάλα ακίνητα του ελληνικού δημοσίου στη Θεσσαλονίκη τα εννοεί τότε η ευκαιρία για την πόλη είναι μεγάλη. Αρκεί να έχουν σκεφτεί καλά και όσα είπαν στη σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα στο ΕΒΕΘ οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων και της αυτοδιοίκησης. Διότι πρόκειται για ακίνητα μεγάλης αξίας, τα οποία παραμένουν πλήρως ανεκμετάλλευτα.

Πραγματικά μεγάλης αξίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα αξιοποιηθούν, αφού η γη και οι εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις στα συγκεκριμένα σημεία από μόνα τους δε λένε και πολλά στο οικονομικό χρηματιστήριο. Αν, δηλαδή, τα άδεια στρατόπεδα που υπάρχουν ή τα εκατοντάδες στρέμματα στο Σέδες, στο αεροδρόμιο και στην Περαία ή τα κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας και της Επανομής παραμείνουν στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα δεν μπορούν να αποτιμηθούν θετικά. Είναι ακριβώς όπως ένα εύφορο χωράφι που δεν έχει καμία αξία χωρίς τον αγρότη που φροντίζει την καλλιέργεια και τη συλλογή της παραγωγής.  

Με αυτά τα δεδομένα η τιμή που θα πουληθούν αυτά τα ακίνητα λίγο ενδιαφέρει. Για την ακρίβεια το τίμημα αφορά το ΤΑΙΠΕΔ που κάνει ταμείο και τον τελικό αποδέκτη αυτών των εσόδων, που κατευθύνονται κυρίως στην εξόφληση του δημοσίου χρέους. Κάτι σημαντικό για τον υπουργό Οικονομικών, αλλά ασφαλώς όχι η πρώτη προτεραιότητα για τη Θεσσαλονίκη. Αντίθετα ο τρόπος της αξιοποίησης αυτών των ακινήτων «καίει» την περιοχή, αφού υπό προϋποθέσεις και σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις μπορούν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία του τοπίου στο χώρο εμβέλειας τους.

Το γεγονός ότι στην πράξη το ΤΑΙΠΕΔ αναζητά ιδιωτικά κεφάλαια για την αξιοποίηση των ακινήτων –ίσως όχι σε όλες τις περιπτώσεις, αφού στη ζωή μας υπάρχουν και οι δήμοι- είναι ενθαρρυντικό.

Διότι οι ιδιώτες που θα επενδύσουν θα θελήσουν να κάνουν απόσβεση και να βγάλουν κέρδος, άρα θα κινήσουν τα πράγματα, θα κυνηγήσουν τη δουλειά. Αυτό σημαίνει κοινωνικός πλούτος, μέσω του κύκλου του χρήματος, και αύξηση της απασχόλησης.

Για τη Θεσσαλονίκη το στοιχείο που θα κρίνει την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η ταχύτητα. Όσο πιο γρήγορα προχωρήσουν τα διάφορα projects, τόσο περισσότερα θα είναι τα οφέλη. Μέχρι σήμερα τόσο οι αποκρατικοποιήσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις, όσο και η αξιοποίηση των δημοσίων εκτάσεων προχωρούν με απελπιστικά αργούς ρυθμούς. Οι συνεννοήσεις επί συνεννοήσεων και οι σχεδιασμοί επί σχεδιασμών συχνά συνεχίζονται ατέρμονα, σε βαθμό που να μη θυμάται κανείς από πού ξεκίνησε και που θέλει να καταλήξει.

Το γνωστό κόλπο «θα δούμε», «θα εξετάσουμε», «θα συνεννοηθούμε». Η Ελλάδα δεν είναι συνηθισμένη να πουλάει ή να παραχωρεί περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, ακόμη κι αν πρόκειται για ανενεργές επιχειρήσεις και άδειες εκτάσεις. Οι παράγοντες του δημοσίου βίου δυσκολεύονται να υπογράψουν κάτι τέτοιο, ενώ αντίθετα δεν έχουν πρόβλημα να διαχειριστούν τη μιζέρια και να δικαιολογήσουν τη χρεοκοπία. Ο κ. Πιτσιόρλας δε μοιάζει για τέτοια περίπτωση. Κατά κάποιο τρόπο έχει πάρει στα σοβαρά το ρόλο του. Επιπροσθέτως λόγω της καταγωγής του, αλλά και πιθανών πολιτικών βλέψεων, ασχολείται συστηματικά με τη Θεσσαλονίκη. Η ευκαιρία, λοιπόν, είναι στο χέρι της πόλης.