Skip to main content

Η τεχνική συμφωνία Ελλάδας - θεσμών στο σημερινό Eurogroup

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup θα βρεθεί η πορεία της Ελλάδα, ενώ θα εκλεγεί και ο νέος πρόεδρος του Οργάνου.

Η πορεία της τρίτης εν εξελίξει αξιολόγησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας θα βρεθεί μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup, κατά τη διάρκεια του οποίου οι υπουργοί θα εκλέξουν και το νέο πρόεδρο του Οργάνου.

Σήμερα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ, αναμένεται η επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας της αξιολόγησης.

Το Eurogroup θα συνεδριάσει υπό δύο συνθέσεις: Αρχικά θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση των υπουργών της ευρωζώνης, η οποία θα αρχίσει στις 13:00 και στη συνέχεια θα συνεδριάσουν στις 18:00 οι υπουργοί των 27 κρατών - μελών της ΕΕ για να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης τον Δεκέμβριο.

Το ρεπορτάζ της Deutche Welle αναφέρεται στην εκλογή νέου προέδρου του Eurogroup τη Δευτέρα, εξηγώντας πως σε αυτό παίζουν ρόλο όλες οι διαφορετικές τάσεις και αντιπαραθέσεις της σύγχρονης Ευρώπης: «ανατολική εναντίον δυτικής, βορράς εναντίον νότου, Σοσιαλιστές εναντίον Συντηρητικών, αλλά και το πολύπλοκο ζήτημα των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ. Τέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν την προεδρία μετά την αποχώρηση του ολλανδού Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο πορτογάλος σοσιαλιστής Μάριο Σεντένο, ο φιλελεύθερος Πιέρ Γκραμένια από το Λουξεμβούργο, ο σλοβάκος σοσιαλιστής Πέτερ Κάζιμιρ και η λεττονή πράσινη Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα μέλος του κόμματος των Πρασίνων».