Skip to main content

Η τελευταία συνέντευξη Τύπου του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση να αποτελέσει το παράδειγμα στο διεθνές σκηνικό.

Την αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε ο Μπάρακ Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο, δύο ημέρες πριν παραδώσει τα καθήκοντά του στον νεοεκλεγμένο Ντόναλντ Τραμπ, αναλύοντας αρκετές αποφάσεις που έλαβε στην διάρκεια της διακυβέρνησής του, τόσο σε εξωτερικά όσο και εσωτερικά ζητήματα.

Ξεκινώντας τις τελευταίες του απαντήσεις από τον προεδρικό θώκο, ζήτησε «συγνώμη από τους δημοσιογράφους, για τις μακροσκελείς απαντήσεις» που τους έδινε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ευχήθηκε περαστικά στον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο και τη σύζυγό του, Μπάρμπαρα, οι οποίοι νοσηλεύονται.

Ο απερχόμενος πρόεδρος ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους, που είχαν αναλάβει να καλύπτουν τις εξελίξεις στο Λευκό Οίκο, σχολιάζοντας ότι «το να σας έχουμε στο κτήριο έκανε αυτό το μέρος να λειτουργεί καλύτερα». «Δεν θα έπρεπε να είστε συκοφάντες. Η θέση σας είναι να είστε σκεπτικιστές, να ρωτάτε δύσκολες ερωτήσεις. Πάντα σεβόμουν την κριτική σας ακόμα κι αν δεν συμφωνούσα με αυτήν. Η δουλειά σας είναι να ελέγχετε τα κοινά», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, τονισε πόσο πιστεύει στον λαό των ΗΠΑ και ότι η προεδρία του και η παρουσία του ήταν για να αποδείξει στον κόσμο «ότι οι καλοί είναι περισσότεροι από τους κακούς».

Αναφερόμενος στην τελευταία απόφασή του ως προέδρου, να μειώσει την ποινή της Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 35 ετών για τη διαρροή απόρρητων κυβερνητικών και στρατιωτικών εγγράφων στον ιστότοπο WikiLeaks, ο Ομπάμα τόνισε ότι η ίδια έχει εκτίσει μια «σκληρή ποινή φυλάκισης».

«Αισθάνθηκα ότι η μείωση ήταν απόλυτα σωστή. Αποδόθηκε δικαιοσύνη και το μήνυμα εστάλη. Η ποινή που είχε επιβληθεί ήταν δυσανάλογη με εκείνη άλλων που κατηγορήθηκαν για τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων», σημείωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τον διάδοχό του στην προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίσει την προσπάθεια για τη μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει υπάρξει διστακτικός ως προς αυτό το ζήτημα. Παράλληλα, ζήτησε από την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση να αποτελέσει το παράδειγμα στο διεθνές σκηνικό, ώστε να αποφευχθεί το «bullying» κατά των μικρότερων κρατών.

«Του έδωσα την καλύτερη συμβουλή μου για συγκεκριμένα ζητήματα, εγχώρια και διεθνή. Εχοντας κερδίσει τις εκλογές με αντιρρήσεις για δικές μου πρωτοβουλίες, είναι σωστό να προχωρήσει με το δικό του όραμα», είπε, αναφερόμενος στις μεταξύ τους συνομιλίες.

Την ίδια στιγμή, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετική με την πρόθεση 50 Δημοκρατικών που σκοπεύουν να μποϊκοτάρουν την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ. Δήλωσε, μάλιστα, ότι ο ίδιος θα παρευρεθεί μαζί με τη σύζυγό του, Μισέλ.

Όσο για τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, σημείωσε ότι αυτή η συγκυρία αποτελεί καλό παράδειγμα για το ρόλο του υπερασπιστή των βασικών δικαιωμάτων που πρέπει να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ στον κόσμο.

Oι ΗΠΑ και η Ρωσία, όπως υπογράμμισε, πρέπει να διατηρούν μια εποικοδομητική σχέση, η οποία έχει επηρεαστεί από τη στροφή της Μόσχας προς σε ένα «πνεύμα ανταγωνισμού». «Αυτή ήταν η προσέγγιση μου καθόλη την διάρκεια της προεδρίας μου», είπε ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Όπου συνέκλιναν τα συμφέροντα μας, συνεργαστήκαμε», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τις φερόμενες ρωσικές υποκλοπές και την παρέμβαση της Μόσχας στις εκλογές των ΗΠΑ, ανέφερε πως «είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ να στηρίξουν τη βασική αρχή ότι οι μεγάλες χώρες δεν εκφοβίζουν τις μικρότερες. Είναι προς συμφέρον της Αμερικής και του κόσμου να έχουμε εποικοδομητική σχέση με τη Ρωσία».