Skip to main content

Θανάσης Παππάς: Όλη η αλήθεια για το Δωδέκατο Δημοτικό «σχολείο»

Η θέση του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης Θανάση Παππά για το 12ο δημοτικό σχολείο, στην οδό Μαρίας Κάλλας.

Άρθρο του Θανάση Παππά, Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης

Όπως όλοι γνωρίζουμε με το σεισμό του 1978, για την κάλυψη επειγουσών αναγκών, τοποθετήθηκαν τα λυόμενα στους χώρους του δημοσίου, στην οδό Μαρίας  Κάλλας.

Το λυόμενο στέγασε σχολεία όχι όμως το 12ο.

Το 2004 θα έπρεπε να είχε κατεδαφιστεί.

Όμως η Νομαρχία στέγασε το 12ο, της οδού Β. Γεωργίου, επειδή κρίθηκε επικίνδυνο το διατηρητέο (και επειδή ο σχεδιασμός της για τα σχολεία γενικώς ήταν ‘’παραδειγματικός’’).

Έτσι ξεσπιτώθηκαν οι μαθητές της περιοχής Φαλήρου και πάνε ακόμα με λεωφορεία στην άλλη πλευρά της πόλης…

Η καθημερινή λοιπόν μετακίνηση των μισών μαθητών του 12ου από το Φάληρο, στη Μ. Κάλλας φαίνεται ότι δεν ενοχλεί.

Δεν είναι καινοφανές πως το 12ο σήμερα ΔΕΝ εξυπηρετεί ανάγκες μιας συγκεκριμένης συνοικίας, όπως θα έπρεπε;

Δεν είναι καινοφανές πως  και στην περιοχή Φαλήρου και στην περιοχή Μ. Κάλλας ΥΠΑΡΧΟΥΝ  σχολεία που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των περιοχών;

Γιατί δεν γίνεται αποδεκτό;

Δεν είναι καινοφανές πως 40 χρόνια μετά το λυόμενο αυτό ΔΕΝ μπορεί να εξυπηρετήσει το σκοπό του;

Τι αίθουσες είναι αυτές, τι σχολικό περιβάλλον είναι αυτό, τι εκπαιδευτικές συνθήκες μπορεί να υπάρχουν σε ένα αποσαρθρωμένο και επικίνδυνό σχολείο;

Όταν πέφτουν τα παράθυρα(βλέπε το διπλανό του γυμνασίου) όλοι μας έχουν κρεμασμένους στα μανταλάκια. Που είναι η ασφάλεια των μαθητών;

Τώρα να επισκευάσουμε ένα αποστεωμένο οργανισμό, γιατί;

  • αφού υπάρχουν βιώσιμες και λειτουργικές λύσεις. Τα παιδιά στη γειτονιά τους. Όχι στα λεωφορεία.
  • αφού είναι εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα (και δαπανηρή) η όποια βελτίωση.

Έστω λοιπόν. Να το κάνεις αν δεν έχεις αποδεδειγμένα ΚΑΜΙΑ άλλη λύση.

Να το κάνεις όμως μέχρι πότε; Πόσα χρόνια θα αντέξει ακόμα; Για 1-2 χρόνια; Για πέντε χρόνια;

Πενήντα χρόνια μετά το 1978 θα έχουμε το λυόμενο;

Θα πούμε λοιπόν ψέματα. Και δεν πρέπει. Δεν υπάρχει καμία άλλη βιώσιμη και ρεαλιστική πρόταση. Καμία.

Η μοναδική ενδεχομένως προοπτική.

Τα κτίρια ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, οδού Β. Γεωργίου

Απαιτείται μακροχρόνια σύμβαση δωρεάν παραχώρησης , από την Εκκλησία και εν συνεχεία:

  • μακροσκοπικός έλεγχος των κτιρίων και εκπόνηση κτιριολογικού προγράμματος. Έγκριση αυτού από Υπουργείο Παιδείας σε ένα  κτίριο  διατηρητέο και με ειδικά χαρακτηριστικά
  • εκπόνηση  πλήρους στατικής και αρχιτεκτονικών –Η/Μ μελετών
  • εξεύρεση χρηματοδότησης, υλοποίηση εργολαβίας  αναστήλωσης για επαναχρησιμοποίηση των κτιρίων

Από το 2012 μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία αισιοδοξίας πως πριν 10-15 χρόνια η έδρα του 12ου θα επανέλθει στη θέση της…

Καμία άλλη εναλλακτική δεν έχει διατυπωθεί, μέχρι σήμερα.

(Την προοπτική αυτή την διερευνούμε και γι’ αυτό η έδρα του 12ου υπάρχει και μπαίνει σε λειτουργική αναστολή.)

Και τα παράξενα…

Κυρίως το ΚΚΕ χρησιμοποιεί τις ερωτήσεις στη Βουλή, ως ένδειξη άμεσου ενδιαφέροντος για τα ‘’λαϊκά θέματα’’.

Το 2015 στηλιτεύει τη διοίκηση πως έπεσε το παράθυρο (από το διπλανό γυμνάσιο) και σημειώνει πως από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Σημειώνει πως στεγάζεται προσωρινά! σε λυόμενες αίθουσες, μπροστά στο υπερσύγχρονο Μέγαρο Μουσικής

Το 2017 πρωτοστατεί για την παραμονή του δημοτικού στην ίδια θέση!!!

Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του.

Σημειώνεται πως για το συμβάν έχει ασκηθεί Εισαγγελική δίωξη και υπάρχει δικάσιμος, όπου στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών είναι κατηγορούμενοι..

Οι υπέρμαχοι της παραμονής του σχολείου θα πρέπει να γνωρίζουν πως στις 21-9-2017 είναι η δικάσιμος.

Επίσης πρέπει να γνωρίζουν πως για πιθανά απρόβλεπτα περιστατικά οι υπεύθυνοι είναι συγκεκριμένοι και προφανώς όχι αυτοί που φτιάχνουν τέτοιες καταστάσεις…

Συμπέρασμα(1)

Η επαναφορά του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, για πολλοστή φορά δεν έχει ωφελιμότητα. Σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης, με το νυν θεσμικό πλαίσιο , η υπέρβαση ΟΛΩΝ των προβλημάτων, η άρση της επικινδυνότητας και η εξασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας του (όπως διατυπώνεται στη πρόταση) είναι αβέβαιη και εκτείνεται σε βάθος χρόνου. Κυρίως η ασφαλής λειτουργία του θα πρέπει να πιστοποιηθεί από τους κατά νόμο αρμοδίους…

Αλλά είπαμε. Έως  πότε;

Δεν υπάρχει προοπτική σε ενδεχόμενη παραμονή, δεν υπάρχει αναγκαιότητα. Η σώφρων λύση είναι μία. Τα παιδιά στη γειτονιά τους τώρα.
Όχι πολιτική- κομματική εκμετάλλευση σε θέματα ευαίσθητα και λεπτά.

Ας γνωρίσουν και τα παιδιά του 12ου πως είναι οι αίθουσες και το περιβάλλον των σχολείων. Το 12ο είναι το μοναδικό. Κανένα άλλο λυόμενο δεν έχει τα χαρακτηριστικά του.

Ας μας λείψει αυτή η μοναδικότητα. Είναι αχρείαστη. Εξυπηρετεί μόνο σκοπιμότητες…

Συμπέρασμα(2)

Η απομάκρυνση του 5ου Γυμνασίου, πίσω στην οδό Κριεζώτου και η εκπόνηση μελετών (τώρα) για την αποκατάσταση του διατηρητέου, δίδει την άμεση προοπτική ολοσχερούς απομάκρυνσης λυομένων και kibo  από την περιοχή.

Θα μείνει το λυόμενο του 12ου;

Η μετεγκατάσταση του ειδικού σχολείου, οδού Καραϊσκάκη, άμεσα σε κανονικό διδακτήριο, δίδει προοπτική απομάκρυνσης του λυόμενου.

Τουλάχιστον ας απομακρύνουμε λυόμενα αντί να ‘’παλεύουμε’’ για την διατήρηση τους.

Επισυνάπτω τέλος προς ενημέρωση τα βασικά σημεία του υπομνήματος των Τεχνικών Υπηρεσιών, που είναι και οι αρμόδιες κατά Νόμο.

Τεχνικό υπόμνημα

 




Με την υποβληθείσα μελέτη (των Δημοτικών Συμβούλων) προτείνεται και υπολογίζεται η στήριξη των νέων κουφωμάτων επάνω στα υφιστάμενα υποστυλώματα και διενεργούνται  έλεγχοι:

1. της αντοχής των κοχλιών (με τις οποίες βιδώνεται το κούφωμα) σε διάτμηση και
2. της αντοχής του υλικού των αλουμινένιων κουφωμάτων σε σύνθλιψη άντυγας.

Οι «στατικοί υπολογισμοί» της  υποβληθείσας μελέτης, (με βάση τη γνωμοδότηση μετά από μακροσκοπικό έλεγχο της τριμελούς επιτροπής ότι ο φέρων οργανισμός δεν παρουσιάζει βλάβες,)  θεωρούν δεδομένη την επάρκεια και ευστάθεια του φέροντος οργανισμού συνολικά και δεν προχωρά σε  έλεγχο της αντοχής του φέροντος δομικού στοιχείου, υποστυλώματος από αλουμίνιο, επί του οποίου θα γίνει η στήριξη των νέων κουφωμάτων.

Παράλληλα όμως  αγνοείται και δεν ελέγχεται η δυνατότητα του σκελετού με τα αρνητικά χαρακτηριστικά και τις αβεβαιότητες που αναφέρθηκαν, να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας σύγχρονης κατασκευής βάσει των ισχυόντων κανονισμών.

Δεν είναι δυνατή η αποτίμηση της αντοχής και παραμόρφωσης μακροσκοπικά χωρίς αποκάλυψη του σκελετού και διενέργειας κατάλληλων ελέγχων και υπολογισμών.

Κατά τη σύνταξη όμως μιας μελέτης ανακαίνισης του κτιρίου θα πρέπει να τεκμηριωθεί αριθμητικά, να υπολογιστεί δηλαδή εάν μπορούν τα υφιστάμενα δομικά στοιχεία να φέρουν επαρκώς και με ασφάλεια τα νέα στοιχεία και να βεβαιωθεί αυτό με αντίστοιχη δήλωση στατικής επάρκειας.

-Σε κάθε περίπτωση οι προτεινόμενες των μη-φερόντων στοιχείων σε ένα κτίριο με χρήση διδακτηρίου, αγνοώντας τον έλεγχο της ασφαλούς λειτουργίας βάσει των κανονισμών , είναι άνευ αντικειμένου.

Προκειμένου να γίνει οποιαδήποτε οικοδομική εργασία στο συγκεκριμένο προκατασκευασμένο – λυόμενο κτίσμα αναφέρονται τα παρακάτω.

-το κτίριο κατασκευάστηκε το έτος 1978 και η ηλικία του πλησιάζει τα 40 χρόνια
-δεν υπάρχει η  στατική μελέτη  κατασκευής του
-σε κάθε περίπτωση μελετήθηκε με τους κανονισμούς και τις ποιότητες υλικών της εποχής του
-δεν είναι γνωστές οι προδιαγραφές και οι παραδοχές με τις οποίες τοποθετήθηκε το 1978
-τα φέροντα δομικά στοιχεία είναι από αλουμίνιο αγνώστου κράματος
-είναι άγνωστο αν τα προφίλ έχουν υποστεί επεξεργασία της επιφάνειάς τους (ανοδίωση ή/και βαφή) προς επαύξηση των μηχανικών χαρακτηριστικών σχετικά με την αντοχή, τη γήρανση και τη διάβρωση.
-δεν γνωρίζουμε τον τρόπο στερέωσης – έδρασης- πάκτωσης των στοιχείων του φέροντα οργανισμού από αλουμίνιο στην βάση από μπετόν. Πιθανή χρησιμοποίηση μεταλλικών-σιδερένιων συνδέσμων και πιθανή οξείδωσή τους κρίνεται απαραίτητο να διερευνηθεί διότι σε μεγάλη οριζόντια πίεση (όπως πίεση ανέμου) αναπτύσσονται εφελκυστικές δυνάμεις στα βλήτρα αγκύρωσης, με πιθανή απόσπαση τμημάτων του κτιρίου ή ακόμη και πιθανή ανασήκωση του κτιρίου τμηματική ή ολική.
-Γνωρίζουμε ότι η κόπωση των υλικών του σκελετού, η οποία υφίσταται ανεξαρτήτως εξάντλησης της αντοχής, μπορεί να προκαλέσει απότομη θραύση του αλουμινίου σε κρίσιμες θέσεις και μάλιστα χωρίς προειδοποίηση
-Δεν γνωρίζουμε τον τρόπο και τη σημερινή κατάσταση της σύνδεσης των οριζόντιων και κάθετων στοιχείων του φέροντα οργανισμού.
-Η περιοχή του έργου είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε ανέμους και υγρό  διαβρωτικό περιβάλλον (θάλασσα)

Κατόπιν των ανωτέρω συμπεραίνεται ότι:

-Η φέρουσα κατασκευή είναι εύκαμπτη λόγω των υλικών κατασκευής δηλ. αλουμινίου ή χάλυβα και κατά συνέπεια πέραν της γήρανσης έχει επέλθει και κόπωση του υλικών λόγω των επαναλαμβανόμενων κύκλων φόρτισης κυρίως λόγω της ανεμοπίεσης και υποπίεσης.

Επιβαρυντική είναι και η πολύχρονη επίδραση των θερμοκρασιακών μεταβολών δεδομένης της έλλειψης θερμομόνωσης του σκελετού.

-Σε συσχέτιση με τις εκτεταμένες αστοχίες των υλικών πλήρωσης είναι πιθανόν να έχουν προηγηθεί μόνιμες παραμορφώσεις σε φέροντα δομικά στοιχεία ή αστοχίες των μέσων σύνδεσης των μελών του σκελετού.

-Δεν είναι δυνατή η αποτίμηση της αντοχής και παραμόρφωσης μακροσκοπικά βάσει φωτογραφιών ή οπτικής παρατήρησης χωρίς αποκάλυψη του σκελετού.

-Είναι άγνωστες οι σημερινές συνθήκες των σωμάτων θεμελίωσης και των αγκυρώσεων της ανωδομής, σχετικά με οξειδώσεις , αστοχίες κλπ

Κατά συνέπεια :

-Οποιαδήποτε επέμβαση στο κτίριο δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο σε αρχιτεκτονικής φύσης στοιχεία (τοίχοι, κουφώματα, θερμομονώσεις κλπ).  

-Ελλείψει δεδομένων επιβάλλεται, κατόπιν αποξήλωσης των υλικών πλήρωσης, να γίνει η αποκάλυψη και η αποτύπωση του σκελετού.

-Βάσει των δεδομένων αυτών (διαστάσεις, ελαστικά και αδρανειακά χαρακτηριστικά, φυσικές ιδιότητες των υλικών κλπ) επιβάλλεται να γίνει αποτίμηση της αντοχής και παραμόρφωσης του σκελετού  , έλεγχος της χωρικής δυσκαμψίας του, επισκόπηση των συνδέσεων, αποκατάσταση ενδεχομένων βλαβών, αντικατάσταση βλαμμένων δομικών στοιχείων, ενισχύσεις κατά μερική ή πλήρη συμμόρφωση με τους ισχύοντες ευρωκώδικες βάσει της χρήσης του ως σχολείου κλπ και αναλόγως των απαιτήσεων της Αρχής.

Επισημαίνεται ότι δεν πρόκειται για μία μεταλλική κατασκευή αλλά για κατασκευή με στοιχεία φέροντα οργανισμού από αλουμίνιο, αγνώστου σύστασης και παραδοχών αντοχής σε καταπονήσεις και διάρκεια ασφαλούς ζωής.

Το 12ο Δημοτικό Σχολείο, σήμερα εμπίπτει εντός εγκεκριμένου κοινοχρήστου χώρου βάσει του 3-10-2012 Π.Δ( ΦΕΚ: 358/ΑΑΠ/23-11-2012)  (Κ.Χ. 149Γ) σε χώρο που δεν έχει αποδοθεί στην κυριότητα του Δήμου, αλλά του Ελληνικού Δημοσίου (ΚΑΕΚ 190448401015)
 
Η οποιαδήποτε έκδοση οικοδομικής άδειας προϋποθέτει απαραιτήτως τη συναίνεση του Ελλήνικού Δημοσίου, τόσο αναφορικά με τις εργασίες, όσο και αναφορικά με την έγκριση διατήρησης της υπάρχουσας χρήσης, μέχρι την απομάκρυνσή της, κατά τις προβλέψεις του Π.Δ.