Skip to main content

Τσίπρας και Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη για τα Βαλκάνια

Thessaloniki Summit 2016: Οι βιομήχανοι του Βορρά επιστρέφουν στον «βαλκανικό δρόμο» διοργανώνοντας ένα διήμερο συμπόσιο με υψηλούς προσκεκλημένους.

Ολική επαναφορά στο «βαλκανικό δρόμο» για τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Πολλά χρόνια μετά την ουσιαστική κατάργηση του «Θεσσαλονίκη Forum», του συνεδρίου που διοργάνωνε ο ΣΒΒΕ από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 με στόχο την εστίαση στις οικονομικές εξελίξεις των βαλκανικών κρατών και στο οποίο έδιναν το παρόν κορυφαίοι πολιτικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες της περιοχής, οι βιομήχανοι του Βορρά «επιστρέφουν» στην περιοχή, με ένα διήμερο συμπόσιο, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 και την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hyatt. Ταυτόχρονα επαναφέρουν τη Θεσσαλονίκη στο προσκήνιο της επικαιρότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αφού τόσο η θεματολογία, όσο και οι συμμετέχοντες διασφαλίζουν υψηλό ενδιαφέρον για την κοινή γνώμη των χωρών της περιοχής. Τη διοργάνωση υπογράφουν ο ΣΒΒΕ και η SGT AE, του Συμεών Τσομώκου, και ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν συγκαταλέγονται οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις, η διαχείριση των προσφυγικών ροών, η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, η προσέλκυση επενδύσεων και οι αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας σε στρατηγικούς τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και ο πολιτισμός.  

Το «Thessaloniki Summit 2016», όπως ονομάζεται η εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, έχει πρωτότυπη διάρθρωση και εκτός από έντονο βαλκανικό χαρακτήρα διαθέτει και έντονο διεθνές ευρωπαϊκό άρωμα. Σύμφωνα με το προσωρινό πρόγραμμα το διήμερο θα ξεκινήσει με μια υπουργική σύνοδο των βαλκανικών χωρών, στην οποία θα συμμετάσχουν οι υπουργοί που έχουν στην ευθύνη τους θέματα οικονομίας, ανάπτυξης και επενδύσεων. Σε αυτήν ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας –ο κ. Γιώργος Σταθάκης ή όποιος θα βρίσκεται στο συγκεκριμένο πόστο το φθινόπωρο-  θα υποδεχθεί ομολόγους του από επτά χώρες της περιοχής (Μαυροβούνιο, Σερβία, Βουλγαρία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Αλβανία, Ρουμανία, Τουρκία), με τους οποίους θα συζητήσουν θέματα που αφορούν την ανάπτυξη και την οικονομική συνεργασία στην περιοχή.

Ενδιαφέρον θα έχει να διατυπωθεί –αν υπάρχει βέβαια!- μία συγκεκριμένη ελληνική πρόταση για την ανάπτυξη στην περιοχή, καθώς η χώρα μας μόνο να ωφεληθεί έχει από μια εκτεταμένη συνεργασία στα Βαλκάνια. Αν και δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η Ελλάδα στις δεκαετίες του 1990 και του 2000 έχασε ένα μεγάλο πλεονέκτημα να ηγηθεί της περιοχής, το οποίο είναι δύσκολο να ανακτήσει σε περίοδο βαθύτατης κρίσης, τα Βαλκάνια παραμένουν πάντα περιοχή υψηλής προτεραιότητας για τη χώρα μας. Τόσο λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας και των κοινών γεωστρατηγικών συνιστωσών, όσο και εξαιτίας της πολύ έντονης οικονομικής συνάφειας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις ανήκουν στους μεγάλους ξένους επενδυτές για αρκετές βαλκανικές χώρες, διαθέτουν έντονη παραγωγική παρουσία, προσφέρουν δουλειά σε χιλιάδες εργαζομένους στις χώρες αυτές, ενώ στα χρόνια της κρίσης διατήρησαν τη δυναμική τους στις συγκεκριμένες αγορές.   

Όπως προβλέπει το προσωρινό πρόγραμμα του «Thessaloniki Summit 2016» το συμπόσιο θα ξεκινήσει το μεσημέρι της 13ης Οκτωβρίου με ομιλίες του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Έλληνα Επιτρόπου στην Κομισιόν Δημήτρη Αβραμόπουλου και του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Χάρη Γεωργιάδη. Θα ακολουθήσουν ενότητες με σημαντικούς ομιλητές, όπως ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία, του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του πρώην αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου, του επικεφαλής του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτη Λαζαρίδη και πολλών Ελλήνων υπουργών και επιχειρηματιών. Επίσης, προγραμματίζεται να μιλήσουν τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.