Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη πρωτοπόρα στα οργανικά και εκτυπωμένα ηλεκτρονικά

Ψήφος αναγνώρισης και εμπιστοσύνης στο Κέντρο COPE-H, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Νέες συνεργασίες, ανοίγει ο δρόμος προς τη Βιομηχανία.

Εκδήλωση αναγνώρισης και ψήφο εμπιστοσύνης στο Κέντρο Οργανικών & Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (COPE-H) του ΑΠΘ, αποτέλεσε η παρουσία του τεχνικού διευθυντή της ιαπωνικής MMC Ryotec του ομίλου Mitsubishi και του διευθυντή έρευνας της γερμανικής VARTA, στο όγδοο Εργαστήριο για την ανάπτυξη της βιομηχανίας Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών στην Ελλάδα.

Οι κύριοι Naoki Rikita που εκπροσωπεί τη MMC αλλά και τον ιαπωνικό σύνδεσμο επιχειρήσεων οργανικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών JAPEC και Martin Krebs της VARTA, δήλωσαν ότι το τεχνολογικό επίπεδο των μονάδων παραγωγής του Κέντρου ειναι εξαιρετικά υψηλό και πως η κρίση στην Ελλάδα δεν αποτελεί αντικίνητρο για συνεργασία των επιχειρήσεων και φορέων τους, με το COPE-H.

To Kέντρο, που επισήμως εγκαινιάσθηκε εχθές, είναι πλέον έτοιμο να αναζητήσει συνεργασίες με τη διεθνή βιομηχανία καθώς διαθέτει τρεις πιλοτικές μονάδες παραγωγής οργανικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών (ΟΡΕ), που σχεδιάσθηκαν και δημιουργήθηκαν ειδικά για αυτό, όπως και ένα σημαντικότατο ανθρώπινο κεφάλαιο που απαρτίζεται από 35 ερευνητές.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα ο επικεφαλής του Κέντρου και του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας -LTFN του ΑΠΘ, καθηγητής Στέργιος Λογοθέτης, μίλησε για την ταχύτατη ανάπτυξη των οργανικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών και τις άπειρες εφαρμογές που έχουν στους τομείς της ενέργειας, του φωτισμού, της ηλεκτρονικής, της ένδυσης, των συσκευασιών, της υγείας, της αγροτικής παραγωγής.

"Μόνο η αγορά των οργανικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών, στις διατάξεις τiς ηλεκτρονικές, φτάνει σήμερα στα 30 δισ. δολάρια και μέχρι το 2020-2022, υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 80 δισ. δολάρια. Η ανάπτυξη από τις εφαρμογές αυτές σε διάφορους κλάδους είναι τεράστια όπως και τα οικονομικά της μεγέθη. Μόνο για τα wearables, δηλαδή τις συσκευές που φορούν οι άνθρωποι είτε με τα ρούχα τους, είτε σε διάφορα αξεσουάρ, η αγορά θα φτάσει κοντά στα 220 δισ. δολάρια μετά το 2020", είπε ο κ. Λογοθετίδης.

Το Κέντρο, το COPE-H, στη Θέρμη που αποτελεί επέκταση του Εργαστηρίου LTFN του ΑΠΘ, δημιουργήθηκε αποκλειστικά μέσω προγραμμάτων, είναι πρότυπη ερευνητική μονάδα και βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία στις ηλεκτρονικές διατάξεις.

Μάλιστα, ο κ. Rikita ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ιαπωνικού JAPEC και του ελληνικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Οργανικών & Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών, του HOPE-A.

O JAPEC έχει 90 μέλη, επιχειρήσεις ιαπωνικές και από άλλες χώρες ( π.χ. την Κορεάτικη Samsung, τη γερμανική BASF, την αμερικανική Merck), γίγαντες όπως η Mitsubishi, η Sony, η Toshiba αλλά και ερευνητικά ινστιτούτα.

Ο JAPEC είδε στο Κέντρο τεχνολογία υψηλής ποιότητας, όπως είπε ο κ. Rikita, συμπληρώνοντας ότι τα οργανικά και εκτυπωμένα ηλεκτρονικά είναι ήδη στην αγορά και πως η διείσδυσή τους θα μεγαλώνει συνεχώς, προσφέροντας έτσι προϊόντα χαμηλότερου κόστους για τους καταναλωτές, όπως με τις ΟLED τηλεοράσεις, αντί των plasma tv's.

O κ. Κrebs θέλει τη συνεργασία του Κέντρου, του COPE-H, "για τα μελάνια που θα χρησιμοποιούνται στις εκτυπωμένες μπαταρίες που θα παράγει η VARTA, στα επόμενα τρία χρόνια. Aπό τη στιγμή που η βιομηχανία περνάει στην εποχή των οργανικών, εκτυπωμένων συσκευών, χρειάζεται να παραχθούν και κατάλληλες μπαταρίες".

Στο αντικείμενο αυτό φαίνεται να υπάρχει μία μεγάλη ευκαιρία για το ΑΠΘ και το Κέντρο ειδικότερα, πέραν της συνεργασίας με τη VARTA, αφού η ποιότητα των μελανιών στις εκτυπώσεις των ΟΡΕ'ς είναι απολύτως κρίσιμης σημασίας για αυτά τα προϊόντα.

Μέχρι σήμερα το ΗΟΡΕ-Α έχει υπογράψει τρία μνημόνια συνεργασίας με τους αντίστοιχους φορείς της Γερμανίας, το Organic Electronics Saxony(OES) με έδρα την Δρέσδη και το Center for Organic Production Technologies North Rhine-Westphalia (COPT.NRW) με έδρα το Ντίσελντορφ, καθώς και της Γαλλίας, τον Γαλλικό Σύνδεσμο Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (AFELIM) με έδρα το Παρίσι. Επιπλέον, μέλη του HOPE-A είναι και μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Organic and Printed Electronics Association (OE-A)με έδρα την Φρανκφούρτη.

Όμως πλέον, έχει ωριμάσει και ο ελληνικός Σύνδεσμος, ο HOPE-A και σύντομα, το φθινόπωρο, περί τις δέκα μεγάλες ελληνικές εταιρείες θα προστεθούν στα 25 μέλη του. Πρόκειται για εταιρείες από τους κλάδους των συσκευασιών, της γεωργίας (θερμοκήπια), της ενέργειας και των τροφίμων.