Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη του 1917 ξανακάηκε στην Αριστοτέλους

Μια τεράστια μακέτα που αποτύπωνε την όψη της παραλίας της Θεσσαλονίκης τον καιρό της πυρκαγιάς, τυλίχτηκε συμβολικά στις φλόγες.

Με το «κάψιμο» της μακέτας της Θεσσαλονίκης του 1917 στην πλατεία Αριστοτέλους κορυφώθηκαν οι βιωματικές εκδηλώσεις με τίτλο «Έγινε η Σπίθα Πυρκαγιά» για την επέτειο των 100 χρόνων από τη μεγάλη φωτιά του 1917.

Η μακέτα που αποτύπωνε την όψη της παραλίας τον καιρό της πυρκαγιάς πήρε φωτιά σε ένα φαντασμαγορικό σόου που επιμελήθηκαν εξειδεικευμένοι πυροτεχνουργοί μπροστά σε ένα μεγάλο πληθος που έσπευσε να παρακολουθήσει.

Το πολυθέαμα ξεκίνησε από το κτήριο της Λέσχης Θεσσαλονίκης (Λ. Νίκης 63) στο σημείο που σταμάτησε η πυρκαγιά μετά από 32 ώρες που έκαψε την πόλη, το οποίο μεταμορφώθηκε, χάρη σε ένα γιγάντιο video mapping από τους Mark & The koksinel (ομάδα visual artists), ενώ ηθοποιοί αφηγήθηκαν την πορεία της Πυρκαγιάς καθώς και το όραμα του E. Εμπράρ, βασιζόμενοι σε αληθινές μαρτυρίες και γεγονότα.

Την ώρα του δρώμενου, άνθρωποι βγήκαν στα μπαλκόνια τους επί της Λ. Νίκης, κρατώντας αναμμένες δάδες.

Νωρίτερα, από τις 18:00 το απόγευμα, στην Πλατεία Μουσχουντή, στην Άνω πόλη, όπου λέγεται ότι ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά, στην οδό Εδέσσης που τελικά γλύτωσε, αλλά και στην πεζοδρομημένη λόγω της ημέρας, Λεωφόρο Νίκης, δρώμενα, προβολές και εκθέσεις έδωσαν με παραστατικό τρόπο το κλίμα της ιστορικής ημέρας πριν από έναν αιώνα (δείτε εδώ).

Ηθοποιοί, visual artists μέχρι και πυροτεχνουργοί επιστρατεύτηκαν για να ζωντανέψουν ξανά εκείνη την Αυγουστιάτικη ημέρα κατά την οποία κάηκε μεγάλο μέρος του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Το πολυθέαμα «Έγινε η σπίθα πυρκαγιά», είναι βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Τούλα, σε πρωτότυπα κείμενα ειδικά γραμμένα για το πολυθέαμα του συγγραφέα Σάκη Σερέφα, σε σκηνοθεσία των Κορίνας Βασιλειάδου και Χάρη Πεχλιβανίδη (In-Flux), με σκηνογράφο-σχεδιαστή της μακέτας της θαλάσσιου μετώπου της πόλης τον Γιάννη Κατρανίτσα, την ομάδα visual artists Mark & The koksinel, του φωνητικού συγκροτήματος Πλειάδες, ηθοποιών του ΚΘΒΕ και 35 σπουδαστών των σχολών θεάτρου της πόλης, ενδυματολόγους τις Σόνια Σαμαρτζιδου και Ελένη Κανακίδου, τη φωτιστική παρέμβαση των Beforelight, τον ειδικό στα σπέσιαλ εφέ Μιχάλη Σαμιώτη, τη γραφιστική επιμέλεια των Dolphins και την κινηματογράφηση του σκηνοθέτη Χρήστου Νικολέρη.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού η Parallaxi, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η ΔΕΘ-Helexpo.

(Πηγή φωτογραφίας: Skyline webcam)