Skip to main content

Οι Θεσσαλονικείς άρχισαν να αγαπούν το πικ νικ μέσα στην πόλη!

Όλο και περισσότεροι, κάθε χρόνο, κάτοικοι της Θεσσαλονίκης στρώνουν καρό τραπεζομάντηλα στη Ρωμαϊκή αγορά, στο πλαίσιο του ΠΙΚ ΝΙΚ URBAN Festival.

της Βάσιας Μπάρμπα

Από την Πλάζα ντ' Εσπάνια της Βαρκελώνης στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης, η συνήθεια του πικ νικ φεύγει από τα δάση της επαρχίας και μπαίνει μέσα στην πόλη, σε πάρκα, πλατείες και αρχαιολογικούς χόρους, συντροφιά με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Έτσι λοιπόν, για 5η συνεχόμενη χρονιά, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης ετοιμάζουν τα καλαθάκια τους, παίρνουν τραπεζομάντηλα πιατάκια και πηρουνάκια, έρχονται στο ΠΙΚ ΝΙΚ URBAN Festival και στρώνουν το «τραπέζι» τους μέσα στη Ρωμαϊκή Αγορά, στην «καρδιά» της πόλης.

Τη συνήθεια του πικ νικ φαίνεται να την «αγκαλιάζουν» ένθερμα οι Θεσσαλονικείς καθώς, όπως λέει στη Voria.gr ο Κωνσταντίνος Κουζουλάκης, η προσέλευση του κόσμου είναι κάθε χρόνο και μεγαλύτερη. «Την πρώτη χρονιά, εκπλαγήκαμε από την ανταπόκριση όσον αφορά την ιδέα του πικ νικ. Είδαμε τον κόσμο να έρχεται κανονικά, με καλαθάκια και να κάνει πικ νικ. Κόσμο κάθε ηλικίας, από πολύ μικρούς μέχρι πολύ μεγάλους», αναφέρει.

Η εναλλακτική αυτή έξοδος ως ψυχαγωγία και τρόπος να περάσει κανείς ένα ευχάριστο απόγευμα, φαίνεται να βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη ανταπόκριση από το κοινό της Θεσσαλονίκης, που είναι δεκτικό σε νέες ιδέες και συμμετέχει στα πιο πρωτότυπα φεστιβάλ που διοργανώνονται σ' αυτήν την πόλη. «Όσο καλύτερα ζεις στην πόλη σου, τόσο πιο ευχάριστα περνάς την κάθε επόμενη ημέρα που έρχεται, προσπαθούμε να δώσουμε μια ευχάριστη παρένθεση, μέσα σε όλα όσα δύσκολα συμβαίνουν γύρω μας», εξηγεί ο κ. Κουζουλάκης. Φέτος, η προσέλευση του κόσμου στο ΠΙΚ ΝΙΚ URBAN Festival αναμένεται να ξεπεράσει τα 1000 άτομα.

«Θέλουμε να αξιοποιούνται με έναν όμορφο τρόπο οι αρχαιολογικοί χώροι της πόλης, ώστε ο κόσμος να τους γνωρίζει και να τους αγαπά», αναφέρει. Η αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων αποδεικνύεται υπόθεση όχι και τόσο εύκολη, καθώς κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις πρέπει να εγκρίνονται από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. «Οι απόψεις στη χώρα μας για την αξιοποίηση αρχαιολογικών χώρων διίστανται... ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία του φεστιβάλ», επισημαίνει ο κ. Κουζουλάκης.

Τι γίνεται όμως, αφού τελείωσει η βραδιά και σηκωθούν τα καρώ τραπεζομάντηλα από το χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς; Θα περίμενε κανείς ότι η εικόνα που αφήνουν πίσω οι επισκέπτες είναι αρνητική. Κι όμως, ο κ. Κουζουλάκης λέει πως ο κόσμος σέβεται το χώρο που βρίσκεται και δεν αφήνει σκουπίδια. «Έχει να κάνει με τον τρόπο που τους παρουσιάζεις το χώρο. Εάν βάλεις τον κόσμο σε ένα όμορφο πλαίσιο και δημιουργήσεις ατμόσφαιρα καλή, είναι βέβαιο ότι θα σεβαστούν το χώρο στον οποίο πέρασαν καλά», εξηγεί.

Το φετινό φεστιβάλ θα γίνει από τις 1 έως τις 4 Σεπτεμβρίου. Οι πόρτες θα ανοίξουν λίγο πριν τις 18.30 και το πρόγραμμα κάθε ημέρας περιλαμβάνει μουσική από μουσικά σχήματα της πόλης, προβολές ταινιών μικρού μήκους και μία κινηματογραφική προβολή στην ειδικά εγκατεστημένη οθόνη του ΠΙΚ-ΝΙΚ Urban Festival. Η είσοδος για τα παιδιά είναι ελεύθερη, ενώ για τους «μεγάλους» η κάθε βραδιά κοστίζει 3 ευρώ.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του 5ου ΠΙΚ ΝΙΚ URBAN Festival