Skip to main content

Η Τουρκία επιχειρεί να αποτρέψει άμεσα τα ενεργειακά σχέδια της Κύπρου

Η τουρκική πλευρά σχεδιάζει κινήσεις με στόχο τη δημιουργία κλίματος έντασης και αφετέρου την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου

Φανερά ενοχλημένη η Άγκυρα από την υλοποίηση των κυπριακών σχεδιασμών για την αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων της, προσπαθεί να τους αποτρέψει με κάθοδο τουρκικών ερευνητικών πλοίων και με νέα Διάσκεψη, την σύγκληση της οποίας επιδιώκει η τουρκική πλευρά, με στόχο να «στριμωχτεί» η Λευκωσία με εκβιασμούς και διλήμματα στο Κυπριακό, και να «παγώσουν» οι ενεργειακοί σχεδιασμοί.

Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» της Λευκωσίας, αναφέρεται πως η τουρκική πλευρά σχεδιάζει κινήσεις σε διάφορα επίπεδα, και κυρίως αφενός με την κάθοδο στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου τουρκικών ερευνητικών πλοίων, με στόχο τη δημιουργία κλίματος έντασης και εκφοβισμού, και αφετέρου την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

Όπως σημειώνεται, η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες και, στη συνέχεια, να επιβάλλει νέα τετελεσμένα στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτήν την τακτική την γνωρίζουμε και από τις κινήσεις της στο Αιγαίο. Βήμα-βήμα δημιουργείται, όχι μόνο στο διεθνές κοινό, αλλά και στο ελληνικό, η αίσθηση ότι πράγματι υπάρχουν γκρίζες ζώνες.

Υπενθυμίζω ότι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου -με το 47% των ψήφων του ελληνικού λαού- είχε δηλώσει πως με παραχώρηση «λίγων στρεμμάτων γης» θα επιτευχθεί η ειρήνη στο Αιγαίο. Και επειδή αυτά τα δήλωσε, προ των εκλογών, συνάγεται ότι ο μισός ελληνικός λαός που τον υπερψήφισε, συμφωνεί ή αδιαφορεί. Ποιος ευαίσθητος Έλληνας θα υποστήριζε έναν πολιτικό, που μόνος του προτείνει περιορισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας του;

Σε διπλωματικό επίπεδο, επιχειρείται από την τουρκική πλευρά να δημιουργηθεί νέα κινητικότητα στο Κυπριακό με στόχο τη σύγκληση νέας Διάσκεψης, ώστε να πιεστεί η Λευκωσία να αναστείλει τον ενεργειακό προγραμματισμό της. Διεθνείς παίκτες, με Βρετανούς ενορχηστρωτές, θα επιχειρήσουν να «στριμώξουν» την ελληνοκυπριακή πλευρά προβάλλοντας το επιχείρημα πως ενόψει της Διάσκεψης και «της προοπτικής για συμφωνία» μπορούν «να περιμένουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί».

Σημαντικός παράγοντας στις μετέπειτα εξελίξεις είναι οι εταιρίες, που θα αναλάβουν την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της Κύπρου, καθώς υπάρχουν πρόνοιες στα συμβόλαια για τα βήματα που θα γίνουν στο πεδίο των ερευνών. Φαίνεται, πως έχουν τρόπο να αντιμετωπίσουν τις απειλές του Ερντογάν, και ενώ το Barbaros αλωνίζει στην ΑΟΖ της Κύπρου έδεσε προχθές στο λιμάνι της Λεμεσού το υπερσύγχρονο ερευνητικό πλοίο Ramform Hyperion, το οποίο θα πραγματοποιήσει τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Το πλοίο ξεκίνησε το ταξίδι του προς την Κύπρο από το ναυπηγείο της Mitsubishi στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας στις 5 Απριλίου και αφού πραγματοποίησε δοκιμές στη Σιγκαπούρη, κατέπλευσε στη Λεμεσό. Το Ramform Hyperion είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει σε θαλάσσια περιοχή 7.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην οποία περιλαμβάνονται τα τεμάχια 2, 3, 8 και 9 που έχουν δεσμευτεί από την ιταλική ΕΝΙ, ενώ καλύπτει και τμήματα εντός των ορίων των τεμαχίων 6, 7, 11 και 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η επικοινωνιακή μάχη της Τουρκίας γίνεται με το ερευνητικό Barbaros, το οποίο -σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις και τις σχετικές NAVTEX- πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες στην θαλάσσια περιοχή από τη χερσόνησο της Καρπασίας μέχρι τον κόλπο της Αμμοχώστου. Το πλοίο συνοδεύεται από το υποστηρικτικό πλοίο Bravo Supporter, ενώ την εμφάνισή τους έχουν κάνει και τουρκικά πολεμικά, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Σημερινή» της Λευκωσίας.

Σημειώνεται ότι κατά τον τελευταίο μήνα, η Τουρκία έχει προχωρήσει στη διαδοχική δέσμευση τεράστιου μέρους της κυπριακής ΑΟΖ, προκειμένου να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, καθώς και σε ασκήσεις ρυμούλκησης υποβρύχιων συσκευών, πρακτική που παραπέμπει σε ασκήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Απαιτείται επίδειξη μεγάλης προσοχής από την ελληνική πλευρά, δεδομένης της πίεσης που ασκείται μέσω του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ Μπαρθ Έιντε, ο οποίος προσβλέπει σε λύση μέχρι τον Ιούλιο και δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο, όπως δημοσίευσε η εφημερίδα «Αλήθεια», έχοντας έτοιμο τον οδικό χάρτη για επίτευξη συμφωνίας και δημοψηφίσματος στις ανωτέρω ημερομηνίες.

πηγή φωτογραφίας: politis.com.cy