Skip to main content

Η τουρκική αντίδραση για τους αξιωματικούς και το φιάσκο του Ελληνικού

Το ανέβασμα των τόνων από την Άγκυρα, η «αξιοποίηση» της λίστας Λαγκάρντ και ο φυτεμένος νέος ηγέτης των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

Για άλλη μια φορά η απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων για την μη έκδοση στην Τουρκία των Τούρκων αξιωματικών, προκάλεσε την μήνι των τουρκικών ΜΜΕ για μια υπόθεση που σχετίζεται με το γόητρο του σημερινού τουρκικού καθεστώτος και κυρίως για το προσωπικό γόητρο του Σουλτάνου.

Το θέμα είναι πως ενώ σε παρόμοιες περιπτώσεις όπως της Γερμανίας, της Σουηδίας και αλλού, όπου περισσότεροι Τούρκοι έχουν ζητήσει άσυλο μετά το αποτυχόν πραξικόπημα, εκεί η Τουρκία αντέδρασε μάλλον χλιαρά, ενώ στην ελληνική περίπτωση οι τόνοι ανέβηκαν καλλιεργώντας ένα έντονο ανθελληνικό κλίμα.

Εκτός αυτών που δημοσίευσε η voria.gr από το ΑΠΕ, για την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, σχετικά με τους 8 αξιωματικούς, περιλαμβάνονταν και οι άλλες επαναλαμβανόμενες κατηγορίες κατά της Ελλάδας: «Οι ελληνικές Αρχές μέχρι σήμερα παρεμπόδισαν τους τρομοκράτες μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων όπως της DHKP-C και PKK οι οποίες είχαν ως στόχο την Τουρκία, να παρουσιαστούν ενώπιον των δικαστηρίων και αυτές οι Αρχές συνεχίζουν τα ίδια λάθη».

Ο Τσίπρας κατηγορούσε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι χαρίζουν δισεκατομμύρια, επειδή δεν αξιοποιούν τη λίστα Λαγκάρντ. Αφελής ερώτηση: Πόσα δισεκατομμύρια συνέλεξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τώρα που τον αξιοποιεί;

Ο αρχηγός της αλβανικής αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα υπαινίχθηκε ότι χρειάστηκαν 35 εκ. δολάρια για να πειστεί ο Ιλίρ Μέτα, πρώην πρωθυπουργός (1999-2002) και τώρα εκλεγμένος Πρόεδρος της Αλβανίας (θα αναλάβει καθήκοντα στις 24 Ιουλίου 2017), να εκλεγεί στο προεδρικό αξίωμα από τον Έντι Ράμα και το κόμμα του να συμμετάσχει στις εκλογές του Ιουνίου.

Και τούτο, επειδή τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι δεν θα κατέλθουν στις εκλογές. Με την ανάδειξη του Μέτα στην προεδρία, το κόμμα του θα κατέβει. (Ο Μπάσα υποστηρίζει ότι τα 35 εκ. δολ. είναι το ποσόν που η Βουλή ψήφισε για να διατεθούν για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Τίρανα-Ελμπασάν. Πάει περίπατο ο οδικός άξονας).

Τώρα που γίνεται περισσότερο γνωστός ο μέλλων πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, κατάλαβα γιατί επί τόσο χρόνια δεν είχε ο Γκρούεφσκι αντίπαλο. Ο Ζάεφ βρίσκεται «αντ’ αλλού», όπως και όλοι άλλωστε οι φυτεμένοι «ηγέτες». Ό,τι θέλει λέει ο άνθρωπος για να ικανοποιήσει τον συνομιλητή του, ενοχλώντας τον προηγούμενο ή τον επόμενο. Αν δεν τα έσπαγε ο Γκρούεφσκι με τους προωθητές του, θα έμενε δεκαετίες στην καρέκλα.

Περίμενα διαφορετική συμπεριφορά από την υπουργό Πολιτισμού, που η Αριστερά την προβάλλει χρόνια ως εξέχουσα πνευματική προσωπικότητα. Φαίνεται πως το συριαζαίικο μικρόβιο υπερισχύει, και προσαρμόστηκε γρήγορα στο τάισμα του λαού με κουτόχορτο.

Ανέπεμψε, το θέμα του Ελληνικού, προς επανεξέταση της απόφασης περί μη κήρυξης ως διατηρητέων ορισμένων από τα κτήρια. Και την επομένη ανακάλεσε την αναπομπή επειδή μετά «από ενδελεχή έλεγχο του σχετικού φακέλου διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχουν νέα στοιχεία ώστε να αιτιολογείται η αναπομπή του θέματος».

Δηλαδή κυρία μου, αναπέμψατε την πρώτη μέρα τον φάκελο «χωρίς ενδελεχή έλεγχο»; Γιατί; Μήπως η πρώτη απόφαση ήταν της γνωστής «προοδευτικής σταλινικής ομάδας», και την άλλη μέρα σας τράβηξε τ’ αυτάκι ο Τσίπρας, επειδή η υπόθεση του Ελληνικού αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, και το θέμα εμπλοκής αρχαιολόγων, οικολογούντων και λοιπών ξεπέρασε τα όρια της γελοιότητας;