Skip to main content

Η τούρκικη οικονομία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού

Αφού μεσολάβησε ένα Σαββατοκύριακο ηρεμίας, τα μάτια όλων στρέφονται ξανά στην αγορά της Πόλης, όπου χτυπά η καρδιά της οικονομίας της Τουρκίας

Πόσο κοντά σε μια πτώχευση είναι η τουρκική οικονομία; Αφού μεσολάβησε ένα Σαββατοκύριακο ηρεμίας, τα μάτια όλων στρέφονται ξανά στην αγορά της Πόλης, όπου χτυπά η καρδιά της οικονομίας της γειτονικής χώρας.

Και είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα αναζητήσει νέες σταθερές. Θα τις βρει; Αγνωστο. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά του εθνικού νομίσματος. Ως γνωστόν, την εβδομάδα που πέρασε η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ, με την ισοτιμία της να κατεβαίνει στις 4,5 λίρες ανά δολάριο. Ο λόγος; Οι φήμες ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα αναλάβει μεγαλύτερο έλεγχο των επιτοκίων αν κερδίσει τις εκλογές τον επόμενο μήνα. Δηλαδή, θα ασκεί και καθήκοντα κεντρικού τραπεζίτη, μεταξύ άλλων. Μ' αυτά και μ' αυτά, το τουρκικό νόμισμα και το πέσο της Αργεντινής βρίσκονται στο επίκεντρο της καταιγίδας. Και η Αργεντινή, ως γνωστόν, έχει ήδη καταφύγει στο ΔΝΤ. Το θέμα είναι τι θα κάνει η Τουρκία.

Οσοι γνωρίζουν, υποστηρίζουν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις διεθνείς εξελίξεις. Η πληροφορία, για παράδειγμα, ότι η Βόρεια Κορέα θα ακυρώσει τις συζητήσεις με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, περιόρισε επίσης τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου. Το γεγονός «χτύπησε» την τουρκική λίρα. Η οποία δεν ευνοείται καθόλου κι από τις εξελίξεις στην Αργεντινή, αφού ο φόβος στις αγορές για την επόμενη μέρα μεγαλώνει ακόμα περισσότερο. Χωρίς κανείς να προβλέψει το μέλλον και βεβαίως το αποτέλεσμα.