Skip to main content

Η «υπνοπαιδεία» πραγματικότητα;

Ευχάριστα νέα, για τους μαθητές που συνηθίζουν να μεταθέτουν το διάβασμα για τις βραδινές ώρες. Ένα νέο ρινικό σπρέι υπόσχεται να δώσει τεράστια ώθηση στο βραδινό διάβασμα .

Τα νέα είναι ευχάριστα για τους μαθητές που συνηθίζουν να μεταθέτουν το διάβασμα για τις βραδινές ώρες. Ένα ρινικό σπρέι, που έφτιαξε μία ομάδα Γερμανών επιστημόνων, υπόσχεται να δώσει τεράστια ώθηση στο βραδινό διάβασμα εάν ακολουθήσει ένας καλός ύπνος.


Σε μία ερευνητική αναφορά, που δημοσιεύτηκε στο έντυπο FASEB Journal, οι επιστήμονες αυτοί αποδεικνύουν ότι ένα μόριο από το ανοσοποιητικό μας σύστημα, η ιντερλευκίνη-6, όταν χορηγείται από τη ρινική οδό, βοηθάει τον εγκέφαλο να συγκρατήσει συναισθηματικές και διαδικαστικές αναμνήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου REM.


«Κοιμηθείτε για να θυμηθείτε. Είναι ένα όνειρο ή η πραγματικότητα;» αναφέρει η Λίζα Μάρσαλ, μία από τους συγγραφείς της μελέτης, από το Τμήμα Νευροενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου του Λούμπεκ, στη Γερμανία. «Εδώ, εμφανίζουμε τα πρώτα στοιχεία που αποδεικνύουν πως η ανοσορυθμιστική ιντερλευκίνη-6 παίζει έναν ευεργετικό ρόλο στο σχηματισμό της μακροπρόθεσμης μνήμης του ανθρώπου, που εξαρτάται από τον ύπνο».


Για να φτάσουν σε αυτή την ανακάλυψη, η Μάρσαλ και οι συνεργάτες της είχαν ως δείγμα 17 υγιή νεαρά αγόρια για δύο βράδια στο εργαστήριό τους. Κάθε βράδυ, μετά το διάβασμα μίας αισθηματικής ή ουδέτερης μικρής ιστορίας, ψέκαζαν στα αγόρια ένα ρινικό υγρό, το οποίο περιείχε είτε ιντερλευκίνη-6 είτε ένα υγρό πλασέμπο. Ο ύπνος που ακολουθούσε μετά και η εγκεφαλική ηλεκτρική δραστηριότητα παρακολουθούνταν καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Το επόμενο πρωί, οι νεαροί έγραψαν όσες περισσότερες λέξεις μπορούσαν να θυμηθούν για κάθε μία από τις δύο ιστορίες. Όσα αγόρια είχαν ψεκαστεί με την ιντερλευκίνη-6 μπόρεσαν να θυμηθούν περισσότερες λέξεις.


«Εάν ένα ρινικό υγρό μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, ίσως να είμαστε ήδη στο σωστό δρόμο για να μπορέσουν να αποδεχτούν ορισμένοι την πραγματικότητα της εξέλιξης», υποστήριξε ο Τζέραλντ Βάισμαν, αρχισυντάκτης του FASEB Journal.

 

«Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον κομμάτι της διατμηματικής επιστήμης, δεδομένου ότι η ιντερλευκίνη-6 θεωρούνταν μέχρι πρότινος παραπροϊόν φλεγμονής και όχι παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη».



Πηγή:PATHFINDER